跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

24周了, 有冇媽咪驗到血糖過高?

24周抽血驗到血糖過高, 過幾日會再confirm驗多一次.
有冇媽咪都同我一樣嘅情況? 擔心影響bb健康 :cry:

公爵府

版主

Re: 24周了, 有冇媽咪驗到血糖過高?

政府未同我抽血驗,唔知係咪唔包(政府已唔包我照結構)...咁你過幾日係咪飲糖水??

大宅

好媽媽勳章

如果你係政府醫院生, 佢地應該會安排你係20-22周時包照一次詳細的胎兒結構噃, 但係就要交小小錢.

係呀,姑娘話下次要飲糖水, 仲要分三次

有D擔心真係血糖高點算? 平時我都唔食零食, 又唔好甜品架喇, 點解都會有血糖高嘅?

公爵府

版主

廣華話因為資源問題,我係第二胎,所以唔包照結構。

血糖高...我上一胎檢血時都有,之後o係飲糖水前o個段時間戒麵包,糖水測試就 pass 左

大宅

好媽媽勳章

我24週時, 係c+醫生驗尿, 佢話我血糖高...
今日再係健康院驗又冇話我有事. 冇超~
我問nurse, 佢地話食左野同未食會唔同. (上次睇c+前,食左早餐提子包去驗)
我都好擔心係醫院驗出血糖高... 而家小心d食野囉. 不過麵包都有食呀.. 食麥包囉.
呢排我都好擔心~~~

大宅

好媽媽勳章

係吖, 我懷孕後好多時食面包當早餐, 唔知關唔關事?

健康院只係驗尿, 冇驗血準, 所以都係要返醫院驗真d.
唔好灰心, 大家都要加油努力控制血糖吖!

洋房

my blood sugar level is a little bit higher than normal, normal range should not be higher than 6.8 and mine is 7.8 , so now i am on dieting and go to www.mslhk.com to meet nutrientist bi-weekly. need to be careful or your baby may be over-sized and causes complication in delievery.

大宅

好媽媽勳章

見完營養師, 食咗2星期1600餐後, 再入院食咗1日糖尿餐(即日出院) 結果正常番, 唔係妊娠糖尿:) , 真係一額汗
都係要keep住留意飲食就OK啦!

大宅

我飲糖水result over 0.2, 要入院1日食3餐. 請問是否要finish 所有食物? 有無床 sleep? 好怕會fail. 有無什麼可以之前prepare 令 result 好d?

thank you!!!

侯爵府

睛靈勳章

請問是否要finish 所有食物? ----唔洗, 食得落咪食晒佢囉 ! 好少架咋 !
有無床 sleep? ---當然有啦
有無什麼可以之前prepare 令 result 好d? 好食咁多澱粉質既食物 eg:飯

[ 本文章最後由 Meisuen 於 07-7-13 15:52 編輯 ]

大宅

收咗個好唔想收嘅電話 ~~~~~~~~~ 東區醫院姑娘打黎通知, "飲糖水"結果肥佬.............., 要下星期三入院一日, check d (87).

我問姑娘超?幾多.......佢話
0.1!!!

真係唔開心呀!!!!!!c人啦!!!!!

其實上次陀琛彥都一樣, "飲糖水"結果肥佬, 要下院一日再 check, 所以我已知道, 要悶一日同抽多幾血 ga la!!

就係試過先特別沮喪囉!!!!!!

今日到東區覆診睇上星期食全日餐的結果"極沮喪"~~~~~~~

餐中有1餐超咗 0.5
要見營養師同再食全日低卡路里餐, 再抽3 次血再驗....又要請假入院, C

大宅

好媽媽勳章

我啱啱食玩1日餐, 當然啦d姑娘會要你食晒架 (其實我係唔夠食喎d ) 係就係無味d, 都唔會好難食. 孕婦會有床訓架, 不過就悶d, 你最好帶game去玩. 因為除咗等食餐同抽血, 就冇嘢好做了.
放心啦, 你都係超少少je,一定過到關0架!

原文章由 wendyc 於 07-7-12 12:51 發表
我飲糖水result over 0.2, 要入院1日食3餐. 請問是否要finish 所有食物? 有無床 sleep? 好怕會fail. 有無什麼可以之前prepare 令 result 好d?

thank you!!!

大宅

Thank you very much for your replies. I would like to take less rice in hospital to have a better test result.
BTW, I go to 東區, is there any internetl connection? If so, I can bring laptop there to do something.

Hi Cyntoby,

I saw u go 東區覆診, are you going to give birth there? I'm still thinking between 東區 and St. paul.

複式洋房

我前日去廣華抽血驗糖份, 昨日便收到姑娘電話, 叫我月底去飲糖水, 所以我都好擔心真係會超標, 唯有今日即刻開始注意下飲食lor. 你們有什麼建議嗎?

侯爵府

睛靈勳章

wendyc,

我都會係東區生 !

原文章由 wendyc 於 07-7-12 19:16 發表
Thank you very much for your replies. I would like to take less rice in hospital to have a better test result.
BTW, I go to 東區, is there any internetl connection? If so, I can bring la ...

大宅

原文章由 wendyc 於 07-7-12 19:16 發表

BTW, I go to 東區, is there any internetl connection? If so, I can bring laptop there to do something.

Hi Cyntoby,

I saw u go 東區覆診, are you going to give birth there? I'm still thinking between 東區 and St. paul.

Of course, PYN hasnt wireless & WIFI for internet connection la. even mobile is not recomended that using in the ward, will effect the machine of treatment ma.

yes, i will delivery my 2nd girl baby in PYN, there is 平靚正. Nurses are very nice. My Sonny was deliveried there in 2005, so this time will be there also.

When do you go PYN next time, may be we can met there if check up ......heehee

I will go PYN for 食全日低卡路里餐 next Tue 7/17.

[ 本文章最後由 Cyntoby 於 07-7-13 17:56 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至