跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓

點算好呀?小b勁認人呀~

我遲d會返新工~唔再湊小b喇~咁我就叫左個親戚黎我屋企湊小b...佢夜晚都會嚮度訓既~果陣小b出世頭兩個月..都係呢個親戚幫我湊既~但係琴日個親戚開始黎湊...同小b玩下就ok~但佢一鍡奶就唔肯食...食糊仔又勁扭計...夜晚訓覺...醒左發現隔離果個唔係我...(果陣同我一間房,但bb訓自己床仔既~同我張床好貼..所以好似訓左嚮隔離咁~)就嚮度狂喊...之後我陪佢一陣...都係唔肯訓...終於我要抱佢返自己房訓...成晚都好地地...冇喊喇~今朝我鍡佢食奶...食完..個親戚抱佢出去...又嚮度勁喊~

小b超級認人呀!點算好呀?我都想自己湊佢...但係我想襯依家後生搵多d$$$...我都想比d好d既生活佢~~唉...真係唔知點算!?好煩呀~~~我老公又叫我恨心d...但係琴晚佢又叫我過隔離房睇佢~~~佢自己都唔忍心啦...何況做媽咪既我呢!你地有d咩提議呀?佢喊完...訓覺都嚮度喘氣架~好心痛呀!!! :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

伯爵府

2019新春慶豚圓

Re: 點算好呀?小b勁認人呀~

大宅

我個bb都係呀, 佢淨係肯俾我, 我老公同婆婆抱, 我地8月會請工人湊佢(依家我mami湊),都唔知點...但唔通我地唔返工咩, 所以唯有狠心d la....ai....

子爵府

2019新春慶豚圓

我仲慘, 我寶寶之前係我媽咪湊(媽咪朝黎晚走),(因為新工人未黎), 夜奶就daddy喂, 之後到佢就黎四個月, 我決定唔用工人, 自己辭工自己湊(日夜都係我), 到依家唔夠兩個月時間,佢只係要我, 我抱佢, 就個個都可以同佢玩, 同佢傾, 只要過一過手, 連我媽咪抱佢都唔得, 喊到收唔到聲, 最慘係, 連喂奶都一定要我, daddy都唔得, daddy喂, 就唔飲.我一喂, 就即飲

複式洋房

Really?我想你一定湊得佢好好!

複式洋房

我個女都最初都係一見到其他人抱佢就喊,我奶奶叫我帶多d佢出街見多d人,等佢冇咁驚,習慣下喎,於是每個星期我都會帶佢係屋企附近既商場行下,見下d人,同下d熟既舖頭傾下計,好似又幾好呀,起碼宜家佢見到d陌生人冇咁怕啦...你地可以試下得唔得...

大宅

死啦.. 我果個係男仔黎, 咁怕醜真係好肉酸, 唔知係咪大個都會係咁o既性格呢?

複式洋房

wingsze唔怕啦...宜家d小朋友咁精靈,大d你想佢跟你佢都未必肯呀....你咪趁佢細個..享受下天倫樂啦...

大宅

最初是婆婆湊, 放完產假返了十多日工, 勁掛住個仔, 好似得個殼返工, 我媽媽都說應該趁後生搵多個$$, 但真的做不到下去, 我很想每天陪住兒子, 看見他的每一個動作, 每一個畫面都不想錯過, 有些事情要取捨的, 最後我決定辭工.

我現在每天也帶兒子落街, 有時去商場, 超級市場, 和會所同其他小朋友玩, 爸爸放工回來便給爸爸湊, 他現在什麼人也跟, 也可抱他, 見唔到我都唔會喊.

我覺得$$只是其中一樣野(身外物), 沒完沒了, 什麼是夠, 有$$就有好的生活給他嗎? 你陪住他成長的每一刻, 對於他來說不是更美好的嗎? 這些光陰過了就過了, 是用$$也不能買回的.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

子爵府

2019新春慶豚圓

完全同意cat的意見, 錢一定唔夠啦, 因為小左一份收入, 不過, 有d野係錢買唔到. 最緊要係絕對唔放心交比一d甘"好"架外傭照顧. 或者等寶寶大d再搵過野做啦.

cat.siu 寫道:
最初是婆婆湊, 放完產假返了十多日工, 勁掛住個仔, 好似得個殼返工, 我媽媽都說應該趁後生搵多個$$, 但真的做不到下去, 我很想每天陪住兒子, 看見他的每一個動作, 每一個畫面都不想錯過, 有些事情要取捨的, 最後我決定辭工.

我現在每天也帶兒子落街, 有時去商場, 超級市場, 和會所同其他小朋友玩, 爸爸放工回來便給爸爸湊, 他現在什麼人也跟, 也可抱他, 見唔到我都唔會喊.

我覺得$$只是其中一樣野(身外物), 沒完沒了, 什麼是夠, 有$$就有好的生活給他嗎? 你陪住他成長的每一刻, 對於他來說不是更美好的嗎? 這些光陰過了就過了, 是用$$也不能買回的.

伯爵府

2019新春慶豚圓

唉...超煩呀!!!個親戚依家開到口話唔湊呀!...都唔知點算!?唔得呀~我一定要出返去做野...我老公自己一個實在係太辛苦喇~點算好呀?好想大喊呀!!! :-( :-( :-( :-( :-(

男爵府

carrie_1102,

I think you should do the transition gradually lar... do you just leave BB & your 親戚 by themselves??

maybe you should try to carry your BB and play with your 親戚 more often.. let your BB feel more comfortable and secured to be with your 親戚 first (with you around).....and then start with leaving them alone for 2 hours / day.. then gradually increase the number of hours...

if your bb so used to sleep with you.. maybe you try to take care of BB at nite in the mean time.. once your baby is more comfortable with you 親戚, then you can try to let her take care of baby at nite lar.

伯爵府

2019新春慶豚圓

唉...我已經陪住佢地一齊...係我出街買"送",果2-3個鐘時間..個親戚都覺得唔ok~佢今晚話要走...我留住佢都冇意思啦~佢都已經冇晒心機湊我個b~又話我個b太痴人...我依家比佢一獲"繞"起左囉...當初係佢話黎幫我湊b,我先去搵工...依家有工offer我喇~佢話唔湊就唔湊~~~真係嬲到我喊~

eshiro 寫道:
carrie_1102,

I think you should do the transition gradually lar... do you just leave BB & your 親戚 by themselves??

maybe you should try to carry your BB and play with your 親戚 more often.. let your BB feel more comfortable and secured to be with your 親戚 first (with you around).....and then start with leaving them alone for 2 hours / day.. then gradually increase the number of hours...

if your bb so used to sleep with you.. maybe you try to take care of BB at nite in the mean time.. once your baby is more comfortable with you 親戚, then you can try to let her take care of baby at nite lar.

大宅

我都有諗過if請唔o岩工人,唯有忍心地送bb去托嬰所,其實我估最開頭會好可憐,但就可以train佢大胆d, 日後返kindergarten唔會喊,我見d去托嬰所的bb都好精靈,完全唔驚人

伯爵府

2019新春慶豚圓

唉..今晚已經比個親戚走左喇~暫時我個好朋友個媽咪初步應承幫我湊bb...佢話唔怕bb喊喎~話bb都要有適應期架喎~希望佢真係會湊得好好啦...同埋佢收我好平...仲平過請印印果d...仲可以湊過夜tim~

我想問...各位媽咪,如果bb比人湊...d野係咪要買多一份呀!?要買d咩呀?因為我估到時我放假..bb都只係返黎屋企訓1晚咁多...咁有d咩係要買!?有d咩可以唔洗買呢!?

唉..早知之前sale買定啦...依家搞到自己"呢咁hae"... :-( :-( :-(

別墅

I agree 送bb去托嬰所. My sister's babies are 好精靈,完全唔驚人.She send them at 2month old, her reasons are "托嬰所 provide her" :
1. clear, detail and good menu when baby start to eat solid food.
2. timetable for milk feeding, tiolet training, playing and reading time, etc.
3. good hygience and well-trained babysitter
4. BB大胆d, 日後返kindergarten唔會喊 (of course)
5. Government's subsidy because both parents are working full time $$$$

But when baby is 3+ month old, 會start to 認人 ga la.

首頁

尾頁

跳至