自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

咁樣倒吊半個鍾...會唔會比死更難受?????

十 多 人 頭 下 腳 上 地 倒 吊 了 半 小 時 , 腦 袋 充 血 , 十 分 難 受

過 山 車 頂 點 煞 停   遊 客 倒 吊 半 小 時

「 天 啊 ! 我 們 倒 吊 了 35 分 鐘 , 我 的 心 卜 卜 在 跳 呢 ! 」 美 國 一 個 遊 樂 場 發 生 罕 見 過 山 車 意 外 , 一 列 過 山 車 在 迴 轉 頂 處 , 突 然 斷 電 停 下 來 , 車 上 12 名 遊 客 被 迫 在 46 米 高 空 , 頭 向 下 腳 朝 上 , 倒 吊 超 過 半 小 時 , 被 救 回 到 地 面 後 , 個 個 谷 血 上 腦 , 滿 面 通 紅 , 心 臟 卜 卜 跳 。 有 度 過 驚 心 35 分 鐘 的 遊 客 說 , 以 後 都 不 敢 玩 過 山 車 了 。

「 我 的 心 卜 卜 在 跳 」

這 宗 罕 見 過 山 車 意 外 , 在 阿 肯 色 州 ( Arkansas ) 溫 泉 城 ( Hot Spring ) 的 Magic   Springs   &   Crystal   Falls 遊 樂 場 發 生 。 上 周 六 晚 , 12 名 遊 客 登 上 遊 樂 場 去 年 才 落 成 用 的 王 牌 X-Coaster 過 山 車 , 挑 戰 大 膽 的 極 限 。 官 方 網 頁 稱 , X-Coaster 過 山 車 進 行 360 度 旋 轉 時 , 最 高 時 速 可 達 104 公 里 , 保 證 「 讓 玩 家 尖 叫 」 。
但 豈 止 尖 叫 , 簡 直 是 讓 遊 客 大 叫 救 命 。 過 山 車 先 緩 緩 開 動 , 急 速 轉 彎 時 , 不 少 遊 客 已 被 刺 激 得 尖 聲 大 叫 。 之 後 , 過 山 車 駛 經 迴 旋 圓 圈 頂 , 遊 客 準 備 再 次 盡 情 尖 叫 , 豈 料 燈 光 突 然 一 暗 , 整 部 過 山 車 停 頓 下 來 。 遊 客 個 個 頭 朝 地 , 倒 吊 在 半 空 中 , 大 叫 救 命 。 幸 好 扣 住 安 全 帶 , 否 則 從 46 米 的 高 處 墮 地 , 不 死 也 重 傷 。
消 防 接 報 趕 到 現 場 , 出 動 雲 梯 救 人 , 但 足 足 花 了 30 分 鐘 , 才 將 所 有 遊 客 救 回 地 面 。 遊 客 安 全 落 地 , 圍 觀 的 人 都 歡 呼 喝 采 , 但 倒 吊 了 35 分 鐘 , 他 們 個 個 腦 充 血 , 滿 面 通 紅 。
有 份 倒 吊 半 空 的 37 歲 普 盧 默 聲 稱 , 他 覺 得 頭 痛 和 頸 痛 , 要 送 院 治 療 。 他 的 女 友 麥 克 布 賴 德 直 言 : 「 雖 然 我 喜 歡 這 個 遊 樂 場 , 但 以 後 不 敢 再 玩 過 山 車 。 」   另 一 名 遊 客 伯 納 德 說 : 「 我 們 倒 吊 了 35 分 鐘 , 我 的 心 卜 卜 在 跳 呢 ! 」
但 有 人 例 外 , 18 少 女 布 拉 克 倒 吊 之 後 , 覺 得 好 玩 : 「 過 山 車 停 下 後 , 起 初 有 點 恐 懼 , 後 來 習 慣 了 , 沒 有 甚 麼 特 別 , 要 發 生 總 要 發 生 。 」
這 個 遊 樂 場 以 前 也 試 過 停 電 , 但 一 般 只 會 持 續 幾 秒 , 當 局 仍 然 未 查 出 停 電 原 因 。 X-Coaster 要 暫 停 運 作 。
美 聯 社

專 家 之 言 : 可 致 頭 痛 爆 血 管

人 倒 吊 半 小 時 或 更 長 時 間 , 血 倒 流 到 腦 , 後 果 會 怎 樣 ? 心 臟 專 科 醫 生 王 壽 鵬 說 , 很 難 斷 言 「 吊 幾 耐 就 會 昏 迷 , 但 肯 定 對 血 管 有 影 響 。 」 他 解 釋 , 人 類 腦 袋 受 頭 骨 所 限 , 容 量 有 限 , 充 血 太 多 , 會 有 危 險 , 如 果 短 時 間 倒 吊 , 會 臉 紅 眼 紅 , 如 果 長 時 間 倒 吊 , 或 會 造 成 永 久 性 傷 害 。
醫 學 會 會 長 蔡 堅 則 指 出 , 倒 吊 半 小 時 屬 「 相 當 長 時 間 」 , 肯 定 令 人 十 分 不 適 , 例 如 會 令 人 頭 痛 甚 至 爆 血 管 。

男爵府

Re: 咁樣倒吊半個鍾...會唔會比死更難受?????

樂極生悲!好驚! :cry: :cry: :cry:

男爵府

好媽媽勳章

子爵府

嘩~~咁樣吊住半個鍾,分分鍾死人都似,我諗如果我起上面都唔知點算呀,實驚死我喇

子爵府

嘩~~咁樣吊住半個鍾,分分鍾死人都似,我諗如果我起上面都唔知點算呀,實驚死我喇

別墅

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

實嚇死我啦

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

伯爵府

嘩, 好恐怖 !

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

嚇c人咩!

男爵府

我肯定會暈。

子爵府

牛年勳章

me too
bbdou 寫道:
我肯定會暈。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

我諗我未落番黎已經c左囉.........腦沖血!!

侯爵府

2024年龍年勳章

水晶宮

近來好似時有過山車意外發生,早前日本都有一單!小心小心 !

禁止發言

侯爵府

男爵府

首頁

尾頁

跳至