論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Please Help!!!! 印印因為食左一些”所為”營養丸, 引致身體有問題, 我可以點做, 請比d 意見.

我印印來左我屋企1年, 印印同我仲有1年約.

近2個月, 印印自己食左從佢朋友推銷的營養丸, 我今天睇隻營養丸係一些Chinese Herbs. By China . (雖然, 藥名, 說明書都全英文). 上星期開始印印雙小腿好似比蚊咬咁! (雙小腿有一點點/粒粒紅印 – FULLY COVER). 我問佢.印印話係比蚊咬.不過,唔痕. 我問佢要唔要帶佢去睇醫生.佢話唔需要. 點知…….昨天,印印話雙小腿紅腫及行路有點pain. 我今早同佢去睇醫生. 醫生都有要求睇樽營養丸 . 醫生話有2個可能性:

1. 係印印食的營養丸有問題,佢身體有抗拒. 血液及血管有問題. 而小腿係血管發炎及好有可能印印腎及肝功能已經開始有問題 (不過,要做blood test 才sure)
2. 印印免疫系統出現問題 = HIV 問題

其實,我最擔心係Case 2. 因為,我有一個20個月大囡囡. Case 1 都大獲, 我有可能要找個工人而做blood test, $$$$ 有係一個問題. 醫生話要留意印印2星期情況. 如果有fever 及 更加紅腫就要入急症室.

我都只係買左最普通最basic 的勞保jar! 我可以點做呀? 我有什麼可以request agent 幫手呀?

Pls advise.

別墅

Re: Please Help!!!! 印印因為食左一些”所為”營養丸, 引致身體有問題, 我可以點做, 請比d

我諗你呢個case, agent未必幫得幾多.

醫生話要做blood test, 你不如叫佢寫紙要驗d咩, 再打去化驗所問吓要驗幾多錢. 再打去問保險公司, 驗血有冇得claim, 不過以我所知, 真係未必有得claim架, 你快快問咗先啦, 因為保單响你手, 只有你自己先問到保險公司. good luck!

伯爵府

Re: Please Help!!!! 印印因為食左一些”所為”營養丸, 引致身體有問題, 我可以點做, 請比d

cherry_2005

Thanks! 我已經第一時間打電話比保險公司, 佢要幫我check. 不過,我估都應該唔包.

其實,醫生都寫左一張refer letter 去政府排期. (如果, 2星期後有惡化就去睇).

別墅

ew911,

個醫生係咪私家醫生? 你不如叫佢寫多張直接去醫務所化驗既, 你問咗唔太貴既話不如快快捉個工人去驗啦, 2個星期溜溜長, 有排擔心喎, 而且日日一齊住, 你重有個小b忝.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

您要照同個印排期,另如呢2個week一有咩唔妥,即時送佢去急症室啦.
您要記住醫生講既說話,如佢提到工人係唔適合做家庭傭工[unfit to work]您係可以同佢解約架.
不過我估佢呢個情況好難,因都係佢體內出現問題,而唔係會傳染.
您睇下情況點,再上黎報料呀. 或如須要意見,上黎呼叫啦. :mrgreen:

伯爵府

FA8866 & cherry_2005

Thanks a lot!

我上左醫管局website. 私家醫生話長沙灣有得睇.因為,印印係要睇專科.醫生無detail address 比我.我又未找到呀?有無人可以幫我呀?

我又想問印印係政府醫生收費是否”非符合資格人士服務收費”. (符合資格人士是持有根據人事登記條例所發香港身份證的人士及擁有香港居民身份的11歲以下兒童。其他則屬於非符合資格人士。)

:-( :-( :-(

公爵府

ew911
佢要睇邊種專科??

另您放心,佢地睇政府醫生同我地係一樣收費,唔駛驚.

伯爵府

Hi FA8866,

係skin 專科.

同我地收費一樣, 真的???

http://www.ha.org.hk/hesd/nsapi/?MIval=ha_visitor_index&intro=ha%5fview%5ftemplate%26group%3dOSR%26Area%3dGOP

不過.私家醫生有講,如果,佢係免疫系統有問題 is equal to 愛滋病 (因為, 醫生多次問我佢來左幾待,來之前有無body check愛滋病抗體, 雖然,話普通情況下係唔會傳染. 不過, 家中係有bb 呀! 你又估唔到佢煮食/ 個人衛生及接觸問題呀!

我想問我應否同agent contact (因為,agent 可能都幫唔到手) or 都係自己留意印印情況.

公爵府

係呀,收費同我地一樣,因佢地係拎working I.D.架.放心.

我幫手一齊搵下啦,佢話係長沙灣???係政府既??

另關於AIDS,我地同署長開會個日講過呀,佢話好難解個工人約喎,因普通情況下係唔會傳染
唉,我地聽到都嘔晒血.
另我有個請求,萬一您工人真係咁樣[大吉利是],您可否挺身而出??? 我想比政府知佢地幾咁低b呀.

agent個度,即使佢幫唔到手,我覺得都應通知聲佢,因佢地有翻譯,必要時佢地可溝通下.

伯爵府

如果,我真係咁唔好彩. :-( 我當然挺身而出la! 你可以放心.我都有睇你另一個post topic. 因為,我無任何現身說法.所以,我都只係睇無留言jei!

又如果,真係發生 (AIDS), 我都唔會理咁多,我會炒個印印.大佬呀(政府), 我有bb 係家中呀!現在,唯一好彩我有mami 係家睇住bb. 唔係,我一定立即叫佢返agent 到.

其實,個印印英文溝通力都ok. 所以,都唔需要任何翻譯.

By the way, 我finally 係 internet 找到la!

http://www.dh.gov.hk/tc_chi/tele/tele_chc/tele_chc_dc.html

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

ew911

這裡:
衛生署 - 皮膚科診所

EmilyBB

公爵府

ew911
哈哈,我啱啱想覆您,您已搵到lu. :mrgreen:

佢英文ok咋,但如去到出事時,佢可C口唔認佢識聽架. 所以點都有個翻譯好d,保障自己呀.
多謝您先,我都希望唔駛要您出黎. :-(

題外話:長沙灣呢間專科我去過,佢地都好求其下. 您到時C人都同佢地講明您有小朋友,叫佢地點都幫幫手.

伯爵府

EmilyBB

Thanks a lot!

我會明天一早打電話去.

伯爵府

FA8866

好求其...真係大獲la! 我又想問...我係未應該打電話去約�要一早過去apply 呀!

打左比個agent...都係幫唔到任何野.都係叫睇醫生先.

公爵府

ew911 寫道:
FA8866

好求其...真係大獲la! 我又想問...我係未應該打電話去約�要一早過去apply 呀!

打左比個agent...都係幫唔到任何野.都係叫睇醫生先.

我個次睇係我99個學生寫紙比我去架[佢係政府做醫生,但家陣退左休lu]
佢都係幫我預約,您最好先打去問,您講到個情況好嚴重咁,話私家醫生寫左信比您,叫您即約,睇下佢地會唔會快d?
我上次有粒疣係塊面,佢都只係睇左,跟住話凍療,又講到會生番架,唔知要整幾耐架. 嚇到我即時跑左去中環搵番個私家專科睇. 唉,個私家用左10mins就搞掂啦,呢幾年都無事.

伯爵府

FA8866

咁都得....

會唔會西營盤好d lei!

公爵府

我都唔知呀,因我好少睇政府,個次一睇完我都9秒9走人lu. 大佬,容乜易毀容架.

禁止訪問

公爵府

babesiu 寫道:
政府專科要有醫生轉介信咖.唔係你話睇就睇咖.

有,醫生有寫封信比佢去政府,所以樓主明天就要打去約lu. :mrgreen:

伯爵府

係呀! 我係有醫生轉介信la! 不過,剛剛打去原來新症係要親身去.

昨天早上已經要請假帶佢去睇私家醫生. 明天又要請假.....點請呀!!!!!!!!!!!!!!!! 公司好多野做呀! 同埋去政府會唔會有傳入病野反來呀? 我有bb 呀!!!!! (真係唔想帶佢睇呀!)

FA8866
我有無權要agent 帶個路blind 的印印去睇醫生呀? ?-(

首頁

尾頁

跳至