自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

做亞媽既係咪會為左仔女變得盲目

個女o係學校吸毒,做亞媽o既仲要話唔關個女事,話個女好乖,只係學校唔好攪到個女學壞 ?-( ?-( 其實牛唔飲水又點噤得牛頭低0丫
我有個同事個仔又係咁,個仔15歲人仔,佢o地兩公婆就送o左佢出國講書,頭o個一兩年,個仔都會年年返o下香港見父母,但之後叫親佢返香港,就搵好多唔同藉口話唔得閒返。結果幾年之後,有一次個仔因為吸毒,攪到神志不清俾人捉左入院,喊晒口打長途電話返香港叫父母飛過去救佢,佢父母為安全起見帶佢返香港醫,原來個衰仔o拍丸吸大麻攪到思覺失調,唔知錯、唔肯介不特止,痴起上o黎當街粗口爛舌咁鬧個亞媽,唔俾錢又鬧,俾得少又鬧,佢鍾意既o野唔買俾佢都要鬧,佢要買既全部都要一萬幾仟。又話唔要同父母住,要佢o地出錢租過間屋俾佢自己住,佢亞媽為o左唔想佢日嘈夜嘈。真係出錢包租包雜費租間屋俾佢住 個仔依家都27歲啦,個亞媽仲話佢以前好乖o架!係佢俾人害所以先吸毒攪到依家咁 ?-( 點解要咁盲目幫個仔搵籍口,推晒D責任俾其他人。唔通o係亞媽心目中個仔真係一D錯都冇 冇人用枝槍指住佢要佢食o者!點解咁簡單道理都唔明?

珍珠宮

Re: 做亞媽既係咪會為左仔女變得盲目

有時都係架,見有 d 朋友o既仔,明明係曵,or 做 d 壞行為,但 d 父母都唔覺有問題,仲話人地 d 都係咁上下wor
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

就係呢d父母以為自己好叻,唔係自己教出黎,對自己會開心d掛,唔肯面對現實,未出會出現呢d社會問題,錯永遠都係人地,自己永遠是對的﹗

水晶宮

2019新春慶豚圓

webjen 寫道:
有時都係架,見有 d 朋友o既仔,明明係曵,or 做 d 壞行為,但 d 父母都唔覺有問題,仲話人地 d 都係咁上下wor

同意!一隻手指指住人,四隻手指其實指住自己都唔覺!

男爵府

2019勳章

最慘呢位母親已經俾個仔攪到神經衰弱,需要睇精神科及食藥控制 我o地身邊既人都輪流解釋佢知,係個衰仔自己做成,佢咁大個人冇人可以迫到佢食。但呢位母親竟然問返我o地,佢個仔係咪俾鬼整撞邪,所以攪到咁失常 我都係媽媽,但就真係諗唔明 ?-( 到底呢位母親幾時先肯清醒

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

也許可以說"當局者迷,旁觀者清吧"

男爵府

唉~~~~

首頁

尾頁

跳至