自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

睇完醫生返黎啦...結果...都係同我先前睇私家果個醫生講既野一樣...我要吸屬於哮喘口吸服劑中的類固醇藥(吸四星期)...救命!! 有冇人用過?? 有乜野要注

:-| :-| :-|

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Re: 各位靚媽...有野求教呀!!! 我仲咳(氣管炎)到cc下...可唔可以食要用冰糖煮or煲既野架??

我之前都咳左成個月. 我就戒得好清.
凍野. 生果, 菜, 都唔食. 只係肉同魚, 飯之類.
甜野當然唔好食住.
生果. (我蘋果都唔食.)
菜. (咩菜我都唔食.)
一食又會咳..

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 各位靚媽...有野求教呀!!! 我仲咳(氣管炎)到cc下...可唔可以食要用冰糖煮or煲既野架??

[size=xx-large]Calling 貝貝 )))

[size=x-large]點解妳上網唔戴口罩呀

[size=large]妳網上傳染左 d 咳比我呀

:-( :-( :-( :mrgreen:
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

qq媽媽咪 寫道:
我之前都咳左成個月. 我就戒得好清.
凍野. 生果, 菜, 都唔食. 只係肉同魚, 飯之類.
甜野當然唔好食住.
生果. (我蘋果都唔食.)
菜. (咩菜我都唔食.)
一食又會咳..

你講既野...除左菜之外我都戒晒...就算菜我都唔係食得多...我都仲係好咳...仲要噴藥...個醫生仲話如果再唔好就要噴含有類固醇既藥...不過...我聽日會睇街証...一來經濟問題...二來想轉一轉醫生睇下會唔會快d好...

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

:tongue: :tongue: :tongue:

hehalady 寫道:
[size=xx-large]Calling 貝貝 )))

[size=x-large]點解妳上網唔戴口罩呀

[size=large]妳網上傳染左 d 咳比我呀

:-( :-( :-( :mrgreen:

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

曾經見有人自制乾姜止寒咳好掂,但唔記得點整,好像:

切片,蒸熟,攤涼,下少許幼鹽,風干。

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

之前有個fd 教我去海天x (細佬果間)食燉川貝皮杷膏,隔日食2-3次,我試過咳o左成個月,食完2次真係好左好多,好快就冇再咳啦..
我睇過佢地既燉川貝,熱咳同寒咳都食得,你都試下啦
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

口服蜂膠液,食左即刻好架,長期食用可改善氣管敏感常引起既不適。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

大宅

我個小朋友有寒咳(夜晚咳得仲多),我爸教我用龍利葉+鱷魚肉+瘦肉煲黎飲,而家冇事lu

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

貝貝,

點解唔試下睇中醫呀, 我試過咳左兩個星期, 睇幾次西醫打針都唔得, 睇中醫食兩日葯好返, 試下啦

男爵府

緊係吾好飲冰糖野住啦....飲川貝雪梨幾好
[

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 睇完醫生返黎啦...結果...都係同我先前睇私家果個醫生講既野一樣...我要吸屬於哮喘口吸

睇完醫生返黎啦...之前睇私家...今次轉左個醫生(門診)...點知結果都係一樣...要吸屬於哮喘口吸服劑中的類固醇藥(吸四星期)...係 哮喘類藥物的一種....救命!!! :-( :-( :-(

男爵府

醒目開學勳章

Re: 睇完醫生返黎啦...結果...都係同我先前睇私家果個醫生講既野一樣...我要吸屬於哮喘口吸

路過見未有人答你,忍唔住.....

其實唔駛咁驚,你講嗰d藥唔算係好猛烈,只係可以令你氣管放鬆番,條氣唔好"choke"住,因為咳得咁緊要,氣管會紅,發炎以致會有d收窄,加上傷風感冒d痰會令氣管更窄,於是更容易咳....惡性循環.....

相信醫生只係俾d藥你短期用,所以唔駛驚,而即使係長期用嗰d,作用係避免氣管再度發炎,d類固醇o既份量都好輕,真係唔駛擔心喎! :-P
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

你試

珍珠宮

貝貝
氣管吸劑好處係直達氣管,效果可以迅速 d,而且副作用都會少 d !其實類固醇只要跟醫生指示食 & 唔係長期食,副作用唔會好大,唔好咁擔心!! 而且依家醫好 d 咳緊要啊,再拖更嚴重仲衰!!
早日康復
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

試吓余仁生川沛蛇膽粉, 好work架!!

民房

去買一隻叫做康維他既蜂膠蜜糖咳水..唔好買錯...有分大人同細路版
買開都會叫佢做咳水...一百蚊度一大支...
如果想要vip no就搵我啦
我都有哮喘........唔駛驚既......無事既

首頁

尾頁

跳至