論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

相信大部份僱主會帶工人往自己e生再作檢驗, 各位隨了要求工人做愛滋病、梅毒、肝炎、照肺、懷孕, 還要做什麽傳染病測試嗎(如疱疹、淋病

我朋友第一次請工人, 請了個印傭, 接工人時agent沒有影印工人在印尼之驗身報告, 他堅持要副本作記錄, 報告顯示正常.
另agency亦送一次HK到埗後之檢查, 在星期六接工人時報告未出, 之後報告(愛滋病、梅毒、肝炎、照肺)亦顯示正常.
問題出於我朋友本身有個歲幾嘅小男孩,為安全起見, 星期六接工人回家後,再帶工人往醫生處做檢查,選了一個較貴而檢驗全面一些之package,報告驗出工人曾經有疱疹性病, 還會隨時復發,但不知何時, 復發時可直接接觸傳染. 最後當然是送走了個工人, 身心+金錢損失慘重!!!

問題1. 相信大部份僱主會帶工人往自己e生再作檢驗, 各位隨了要求工人做愛滋病、梅毒、肝炎、照肺、懷孕, 還要做什麽傳染病測試嗎(如疱疹、淋病等……)??
問題2. 疱疹性病復發時可直接接觸傳染, 沒有理解錯誤的話, 即共用洗手間, 皮膚接觸均有機會傳染, 對嗎?

我之前的工人大肚, 而朋友的工人又出事, 我非常担心新工人來時會有什麼事發生!!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

Re: 相信大部份僱主會帶工人往自己e生再作檢驗, 各位隨了要求工人做愛滋病、梅毒、肝炎、照

我有份好詳細要check既report資料...ellie比既...但我要做d手腳先可以比到你...因有d工人既私人資料...你如果要的話..等我一兩日..我打比你啦...你pm我郵址..我mail比你...好麻??

大宅

Re: 相信大部份僱主會帶工人往自己e生再作檢驗, 各位隨了要求工人做愛滋病、梅毒、肝炎、照

如果做起...叫fa放入天書...fa...肯唔肯呀???

大宅

我將果份野d重要資料塗咗..變咗影像...放咗去我的圖片到..但我唔識放上嚟暫時比大家參巧...有冇人教到我呀 ...呢份係菲律賓都算最正统最詳細既驗身報告嚟....唔該..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

開門見山 寫道:
我將果份野d重要資料塗咗..變咗影像...放咗去我的圖片到..但我唔識放上嚟暫時比大家參巧...有冇人教到我呀 ...呢份係菲律賓都算最正统最詳細既驗身報告嚟....唔該..

傻人,您想點放上黎?? 您要講比我聽變成點先得,如就咁post上黎,只要先將圖放上網上相簿,再send黎BK就得啦.

大宅

fa,
:-( 你喺度喇...我msn online先...暫時比佢地睇住先...入面d醫用名稱我揾人譯咗中文先做file比你啦...

公爵府

收到,但我驚天書頂唔住啦,因幾大,同埋您想post上去比d會員睇,但佢地都唔知睇黎做乜喎.

大宅

ellie話起碼d僱主可以清楚知道要驗d乜野...咁大家安全d喎...佢話有d medical report d 僱主都唔知乜嚟..

公爵府

哦,咁我等埋中文譯名再睇下點掟出黎啦.

大宅

其實開頭唔係咁用架...係用嚟我兩兜友研究一下我地要了解工人要驗乜身先確保安全...同埋d資料係比大家日後出去講數架 ...咁見cindy好似咁急咪諗住比咗佢先囉 :mrgreen:

珍珠宮

開門,
Pls send to [email protected]
Thanks.
Cindy

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

cindy,
ok la,不過呢排yahoo send 野好慢,如果你今晚收唔到..天日再睇睇..
CINDYC 寫道:
開門,
Thanks.
Cindy

珍珠宮

開門,
Got it but the report not specific as my request, thanks anyway.
Cindy
開門見山 寫道:
cindy,
ok la,不過呢排yahoo send 野好慢,如果你今晚收唔到..天日再睇睇..[quote]
CINDYC 寫道:
開門,
Thanks.
Cindy
[/quote]

大宅

cindy,
唔緊要..不過今同ellie傾開..佢話aids同包疹係要比$分開驗..佢亦都講咗比我知包疹係分上下...即係如果用手摸有包疹既性器官係唔會傳染..但有性行為就會傳染..咁當然d用品都要衛生...咁照我所知有類包疹係生喺囗到..但唔係性病..係一d唔衛生..例如食具等等嘢返嚟既過慮性病毒...唔會傳染...有d人話淋病就坐落廁所都可能會野比人架...一句講...要好衛生咁處理....

大宅

Hi Hi,

I also concern this problem, my maid will arrival mid Jul, actully agency will provide the 1st body check but the point may cover not enough. If I bring her to my doctor need to wait one week. during this week how I can settle her, put her in agency if let her stay in my home also will 傳染.. if she really has something.

大宅

所以我地都想邀請一個醫生嚟幫下忙...唔知bk有冇醫生呢???
NO.1YUET 寫道:
Hi Hi,

I also concern this problem, my maid will arrival mid Jul, actully agency will provide the 1st body check but the point may cover not enough. If I bring her to my doctor need to wait one week. during this week how I can settle her, put her in agency if let her stay in my home also will 傳染.. if she really has something.

大宅

Hi 開門見山

I hope so, will you bring your maid go home when she not yet get the result ?

珍珠宮

Hi,
For safety, I will ask her staying in agency boarding house until medical report passed.
NO.1YUET 寫道:
Hi Hi,

珍珠宮

Hi開門,
皮膚庖疹是一型, 而陰 部疱 疹 又 稱 疹 二 型 , 是 一 種 常 見 的 性病 , 病 原 主 要 是 疹 二 型 病 毒.
謝謝Ellie和妳的資料! 我的agent是送檢查: 照肺、乙型肝炎、愛滋病、梅毒、大便蟲卵及懷孕, 我打算要求加做淋病及庖疹測試,想知是否足夠?就係擔心我朋友咁, 工人嚟咗一個星期, 搞到佢
開門見山 寫道:
cindy,
唔緊要..不過今同ellie傾開..佢話aids同包疹係要比$分開驗..佢亦都講咗比我知包疹係分上下...即係如果用手摸有包疹既性器官係唔會傳染..但有性行為就會傳染..咁當然d用品都要衛生...咁照我所知有類包疹係生喺囗到..但唔係性病..係一d唔衛生..例如食具等等嘢返嚟既過慮性病毒...唔會傳染...有d人話淋病就坐落廁所都可能會野比人架...一句講...要好衛生咁處理....

大宅

cindy,
加埋淋病及庖疹測試我諗都夠架喇...不過我唔記得十幾年前有d人話比我知..原來剛感染到性病既人係未必會即時check到出嚟...都係會有段真空期(俗稱暗病)..因為我地唔係醫生..所以我都唔肯定... 不過阿媽話果d好滾女人既男人一飲酒加食某一類海產就會撞哂d暗病出嚟...唔知有冇人聽過呢???

首頁

尾頁

跳至