自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

香港腳搽咩葯好呀 ?

如題

禁止發言

好媽媽勳章

Re: 香港腳搽咩葯好呀 ?

珍珠宮

Thanks!

珍珠宮

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

睇 e 生. 唔駛自己亂買野搽.

子爵府

好媽媽勳章

你無渣的士咩? 用愛膚堅啦!!
除左搽膏,都要留意腳部乾爽,著棉質襪,可以的話盡量俾對腳抖氣.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節
該用戶已被刪除

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我老公試過係深圳嘅足浴地方,佢哋用一只黃姜粉幫佢浸,就係一次搞掂!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

侯爵府

我fd係大陸藥房買''复方苦参楊酸散''!5$人仔咋!攪掂lo!另外浸死皮都very good!(我都用緊!)
該用戶已被刪除

公爵府

好媽媽勳章

如果選擇浸腳嘅, 要注意唔可以長期用...
我老公用"腳癬0", 成份都係水楊酸, 但只可以分療程用, 不能長期用.

以下摘自Yahoo知識+, 大家參考吓~

水楊酸 ------ 一種不可以食用,但我們不知不覺間吸收了很多的物質
水楊酸 (Salicyclic Acid) 的學名是鄰羥基苯甲酸 (Ortho Hydroxy Benzonic Acid),它的外形為白色細微的針狀結晶或毛狀的結晶粉末。無臭,味微甜,露置空氣中無變化。

水楊酸的用途主要是染色處理用藥劑及化妝品有效成分,也可以用作消炎止痛、治香港腳等皮膚病。
水楊酸是會慢性積聚在體內,如果長期攝取,可致中毒,損害肝臟或腎臟。中毒初期的徵狀包括欒心、嘔吐、腹部不適、冒汗、高熱、氣促或耳鳴。

水楊酸近年廣範應用在化妝品上。美國的皮膚學權威賓夕凡 尼亞州大學克理門博士在他的臨床實驗發現水楊酸有非常好的去除表皮老舊角質的效果,甚至能夠深入毛孔中去除老舊角質,解決有些人因老舊角質堆積所造成的毛孔粗大問題,恢復細緻漂亮的皮膚。可是,有報告指出,水楊酸若長期塗抹於皮膚,非但不會產生美白的效果,反倒使皮膚敏感者發生紅斑、搔癢、刺痛感等,甚至出現耳鳴、暈眩、噁心與嘔吐等「水楊酸效應」的副作用。

首頁

尾頁

跳至