論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你話我博唔博好?

我新工人今日到港,這幾天在Agent度,星期六上午炒舊工人而下午我才接新工人回家。
我原先幫舊工人買保險和現在幫新工人買的保險都係同一間公司,佢話可以幫我轉名比新工人繼續用(重有8個月剩),但係我吟如果我星期六轉名,會有以下問題:
(1)新工人這幾天冇保險但在Agent度-保險公司話勞工處都答唔到得唔得,有灰色地帶!
(2)舊工人走個日星期六已經無保險
唔好意思麻煩大家比意見。我15/16! 其實都幾Take Risk!
:lol:

複式洋房

Re: 你話我博唔博好?

你個舊工人都未炒,個新工人就可以來?唔係要有真空期既咩?

複式洋房

要有真空期?唔係嗎?我唔知喎!
例如有啲家庭請兩三個工人都可以啦!
入境署批喎!

其他高人幫唔幫到手呀?

複式洋房

唔好意思麻煩大家比意見!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

terendatong,
新工人 immigration 批左米得 lor。e,你系預左炒舊果個,所有一早就搵定個新工人 gar lar?有無 levy 可以 dai 落新工人樹呀﹝要同一僱主名﹞?

洋房

無真空期的話,levy 無得落新工人架.

洋房

before.my anan 係agent逗留3weeks.but agent話有幫佢買咗短期保單因佢上一手顧主保單到期都冇真空.甘要由佢正式上工我先包啫え前agent負責

複式洋房

Immigration 批左,新工人今日搭飛機到香港。
避免有真空期, 我一早就搵定個新工人, 然後炒舊果個。
其實我係計定下一期levy幾時要交,大約七月中前,所以我向三個月之前confirm新工人,點知都幾順利兩個月批左,比预算早D,所以只係損失一個月levy。0K Ia!!!

話時話,有冇人可以解答我原先的問題? :lol:

大宅

你好叻呀!其實我都林緊想炒依家個工人,但有真空期,亞b唔知點算!請問是否當我仍請緊一個工人,未解約都可以請第二個?咁第一個工人你是否補錢比佢即走?
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

首頁

尾頁

跳至