跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇bb奶,糊仔,粥都唔肯食?

唔知係咪出牙仔的原因, 囡囡呢幾日奶,糊仔,粥都唔鍾意食, 噚日成日得飲左10ozs奶+食小小生果jar, 都唔知點算?已"減肥成功"小左個碼~~~any solution or suggestion? thanks in advance!

複式洋房

Re: 有冇bb奶,糊仔,粥都唔肯食?

好似可以飲開奶茶去增加食慾
或者飲英國吳德物次肥仔水->可去肚風或不適.
希望佢食多D,食多D,食多D!
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

男爵府

你試下整熟D蕃薯 壓爛佢 然後加奶比食 醫生話蕃薯有營養 而且甜甜地 BB應該肯食

男爵府

有人話淮山磨粉煲粥係會開胃架,但我未試過,呢2日亞女都食少咗,希望佢遲D會食番多D啦

未經本人許可, 不得轉載

大宅

howard1113, thx, 想請問如果係出牙引起ge, 唔知係咪可以飲開奶茶同吳德物次ar?

複式洋房

講開甜甜地,我阿B都係愛甜一族.
佢肯食香蕉,梨,提子,但唔肯食蘋果(可能少少酸+澀)
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

大宅

shirleytong28 & Lulu皇后,

thx. 但我呢幾日已出動佢最鍾意的番薯, 栗米, 紅蘿蔔, 西蘭花etc, all failed ar~~ 真係頭痕 淮山磨粉煲粥? 我未試過, 等我今晚試下先, 遲d share比你知result~~~

我估係出上門牙的原因, 有冇for this 的solution 可以share下ar?之前出下門牙都唔會咁ge?

大宅

吳德物次個盒好似有寫話..出牙仔都work 架..
我未試過呀...

複式洋房

開奶茶同吳德物次我都試過.但阿B唔like開奶茶D味怪怪地,
so 只飲過2次.
吳德物次就幾好用,出牙時BB多咗食手脂,咬玩具,肚仔咪有風或肚痛.我阿B無故喊我都會比佢飲(make sure not other reasons) 另外,boxer mama 提過bb出牙紅patpat都可以飲!

你BB係咪剛打完針?姑娘話打針後2weeks內,may be 有反應會影响胃口!

大宅

suki_pang, thx, 我今晚都會買盒先~~~

howard1113, thx for ur info very much. 咦, 我囡囡呢幾日又係無故紅patpat呀(無轉過diaper)?原來都係出牙的sign之一呀? 囡囡剛滿6mth就打針ar, so應該過左反應期ar, 同埋呢兩日好like冷水牙膠, 多半係出牙, 幫佢擦牙時有摸到上門牙位突左小小同見白色點ar~~~:-( ai, bb唔食野, 做mami的真係心痛~~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

我b女宜家都係出緊牙, 又係唔多飲奶, 所以我就俾d方包佢食, 意外地, 佢好鍾意, 所以如果佢果餐奶飲唔晒(5oz), 我都會俾d面包佢補充.

民房

Alice00,

我之前系BK度見有D媽咪話營養師介紹飲Pantamin維他命水 (中文名叫健兒露,萬輝出的,我系沙田的某間藥房度買,$65),所以買左樽比阿仔。妳可以試下。

大宅

畀面勳章

我bb一日5餐每餐4-4.5安 , 仲係餵得好辛苦果隻,米糊最多果次只有1安奶咁多.

講開呢隻叫"entamin"嘅維他命營養水(味道似橙汁魚肝油),係比bb食左佢會開胃d, 我都買左比個仔食, 效果唔錯, 如果我果朝比佢食左呢隻維他命營養水,跟著果幾餐佢都可以一口氣食晒5安奶,
不過我怕佢依賴左呢隻藥,所以最多一個星期食2次

首頁

尾頁

跳至