嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

PLS. HELP!!初生BB好多痰, 唔知點算??

各位媽咪..我個囡囡得20日人仔..我發覺佢有好多痰..巳經試過比少少水佢飲..又試過得閒同佢輕輕拍下背脊, 但呢幾日飲奶O個陣一路飲一路扭..發哂忟憎, 擒晚重飲得 1 OZ 就唔肯再飲, 唔知點算好..請幫忙,指教!! :-(
痰多需要睇醫生嗎??

大宅

Re: PLS. HELP!!初生BB好多痰, 唔知點算??

yes, at least let Doctor listen to your baby chest seewheter any infection or order some drug for cough out the sputum if needed

男爵府

Re: PLS. HELP!!初生BB好多痰, 唔知點算??

如果睇完醫生都話佢無野, 其實可能係隻奶粉"熱氣", 你囡囡飲緊邊隻奶粉?

另你可以煲o的米水俾佢開奶, 的奶會香o的同無咁熱氣架!

大宅

我BB未滿月時, 都係有好多痰. 我都好緊張, 睇o左幾次醫生, 醫生開o左 化痰藥, 收鼻水藥, (有次仲比埋抗生素). 食
o左 藥都係冇用. 結果, 終於比我睇到一個好醫生, 佢話我知, BB有痰係好普遍, 只要BB冇發燒, 食得 (間中有時食得少, 係冇問題), 瞓得, 咁係唔需要食藥. 藥只係幫BB舒緩, 佢自己會好返. (所我都好後悔之前比BB食O左咁多藥. )

比佢飲多O的水, 拍下背脊都有用, 不過唔會好快就冇哂. (我BB太約3個月, 先冇乜痰.)

你都可以帶BB去睇醫生, 起碼比醫生聽下佢肺仔, 咁會安心啲. 如果冇特別唔妥, 就唔好食藥.

kt229 寫道:
各位媽咪..我個囡囡得20日人仔..我發覺佢有好多痰..巳經試過比少少水佢飲..又試過得閒同佢輕輕拍下背脊, 但呢幾日飲奶O個陣一路飲一路扭..發哂忟憎, 擒晚重飲得 1 OZ 就唔肯再飲, 唔知點算好..請幫忙,指教!! :-(
痰多需要睇醫生嗎??

複式洋房

我囡囡飲緊雪印架....ok 嗎??會唔會太甜呢??

男爵府

我都好同意[email protected]所講, 我細仔exactly一樣,不過我同佢睇左一次醫生之後連藥都費事俾佢食,到而家2歲幾咪又係聲大夾惡!
我細仔都係食思敏兒/傑, 個個都話唔算熱氣, 我仍然建議你煲米水(即你煲飯時放多o的水, 到飯滾時畢起o的水, 放涼至合適水溫當水開奶)。 :lol:

複式洋房

多謝各位媽咪高見...我想問...咁細可以咁快用米水開奶嗎??
咁我個囡囡一向開120 ml 水.4 匙奶粉.= 4oz..
如果用米水..要落少d 奶粉嗎??

男爵府

雪印應該唔會好熱氣架啵,因為佢本身隻味都好淡唔太甜,如果用米水開奶的話,米水當平時既水甘開.....即係120ml米水 4匙奶粉,但小心米水唔好煲太杰,太杰bb會啜唔到

別墅

你個阿B得20日人仔, 我會提議先用一安米水+3安水開奶..之後最多加到2安米水....全部用米水怕太涼.... :lol:

首頁

尾頁

跳至