自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

怪事….. 請問大家有何意見呀 ?

我剛剛搬到現居兩個月多 D
最近三星期
初初
大仔(兩歲半)每晚入房後都會講 :-
亞仔說 : 媽媽, 我好驚呀! 有 Dog dog 呀!
媽媽 : 有dog ? 唔駛驚, 有媽媽在!
跟住他就唔會再講 !睡覺都算 OK

過了幾天 :-
亞仔說 : 媽媽, 我好驚呀! 有 Dog dog 呀!
Dog dog 咬我呀!
媽媽 : Dog dog 咬你邊道呀 ?
亞仔說 : 咬我 pet pet 囉 !

現在回想起晚晚都有說見到Dog dog ,
我和先生都很擔心, 唔知點好!
請人去家䏲睇又不唔邊個好 !
如果燒衣紙, 又驚得罪D嘢 !
請問大家有何意見呀 ?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

Re: 怪事….. 請問大家有何意見呀 ?

你地本身有冇裝開香,如果冇就唔好燒衣紙la,先問清楚仔仔究竟見到咩,係邊到見到,多數幾時.唔好否定仔仔的說話,試吓同佢講話你會對付隻狗狗,等佢安心啲. 如果你真係有需要我可介紹個師傅俾你.

公爵府

Lovely媽咪 寫道:
本身冇裝開香就唔好燒衣紙la

點解無裝開香就唔可以燒衣紙
燒衣紙唔係求安心咩
恭賀新禧,迎春接福!

別墅

係咪發惡夢﹖試下同個仔訓一排﹐睇下有無分別。

大宅

會唔會係上手住客有隻狗係到死過呀 如果影響到仔仔精神同思想要盡快處理la 入伙有無拜神呀 有細路仔最好就係安地主架 病都小d架
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你搬入去之前, 有冇拜四角呀??

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

beryl88318 寫道:
我想知是否安地主細路就會病小啲? 我家都沒安哦, 想安地主住但又唔識.

無安開地主就唔好安la.
因有好多野要整ka(都唔緊要),安好地主後,每日要定時裝香,我媽,爸話唔定時裝香個地主會走ka,到時就比其他入住la.
所以我家都無安地主ka.

大宅

Thanks ALL

Dear Lovely媽咪
每晚都在入房後到飲奶時講,初初約10:30p.m.,之後因他早左說”我地訓覺啦!媽咪”所以最近約9:00p.m.就入房,他一入房通常會說”我要milk,媽咪”跟住飲飲吓我就見到他好以望吓牆咁就會說見到dog dog!我怕講左對付狗狗後隻嘢會變惡,我很需要你介紹師傅俾我,pls pm me

Dear Lily
一定唔係發夢,因為每次都在訓前說,亞仔是同我及先生一起訓的!

Dear味兒
我已經問了看更,我住個層及樓上都沒人養狗or貓(其實我聽見都驚,因為我和先生每晚很夜時聽到有狗行來行去的聲音,我地以為樓上有人養狗)

Dear finger
我地一起睇樓時都有帶仔仔一起去,裝修前有拜五角呀,由於我地趕住入伙,所以在清明前=3Apr入伙(其實我問過衣紙店,她說都唔係幾好)

Dear all
昨晚我奶奶帶了仔仔在她家過夜(因我地住在同一區)她說仔仔在飲奶時又講好驚有dog dog,跟住奶奶說”無呀!dog dog 在街上,訓啦!”咁他又訓了!
(很奇怪,昨晚我無聽到狗行路聲,因為細仔發燒,所以很夜才訓)
我驚一路有隻嘢跟住仔仔呀!

複式洋房

:tongue:

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

Mrs.Chan 寫道:
[quote]
Lovely媽咪 寫道:
本身冇裝開香就唔好燒衣紙la

點解無裝開香就唔可以燒衣紙
燒衣紙唔係求安心咩 [/quote]

如果一直都冇燒衣紙或裝香,突然咁做驚會引咗啲其他嚟,所以盡量唔好.

複式洋房

小朋友說看到奇怪事一定要信他, 寧願做多也不要做少! 快點把事情解決吧! 唔好再拖啦!!

首頁

尾頁

跳至