懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪可以分享一下催生既過程呀"?

聽日預產期啦,,都未有動靜,,
約左下星期4催生,,
想知有冇媽咪可以分享下催生既過程,,
幾點入院,,要做d咩,,落左藥之後又點,,之後又點..
thz""

男爵府

Re: 有冇媽咪可以分享一下催生既過程呀"?

一切順利呀!!!!

男爵府

我係催生的,不過都係生唔出要開刀。我記得係早上9點開始落藥,然後醫生幫我勾穿羊水,姑娘一路同我check住bb情況同開左幾多,因為我都係唔開,個肚又唔係好痛,所以隔冇耐醫生就叫姑娘同我加藥,6個鐘之後,醫生話bb已經好攰,建議開刀,咁我就即刻開刀生左阿仔。

大宅

bbdou 寫道:
我係催生的,不過都係生唔出要開刀。我記得係早上9點開始落藥,然後醫生幫我勾穿羊水,姑娘一路同我check住bb情況同開左幾多,因為我都係唔開,個肚又唔係好痛,所以隔冇耐醫生就叫姑娘同我加藥,6個鐘之後,醫生話bb已經好攰,建議開刀,咁我就即刻開刀生左阿仔。

thzz"
咁即係話催生都未必一定生得出..

大宅

我見紅入院,因度數未開而且比預產期已經遲兩天,所以要催生,醫生同我穿羊水,之後落催生藥,其實我由振痛到生都有約5小時.

大宅

myrali 寫道:
我見紅入院,因度數未開而且比預產期已經遲兩天,所以要催生,醫生同我穿羊水,之後落催生藥,其實我由振痛到生都有約5小時.

5個鐘都唔係好耐..
但係原來見紅都要催生架..,,

子爵府

好媽媽勳章

我兩個仔都係催生的, 或者我可以分享一下經驗
三年前生大仔, 因為到了預產期都無生的動靜
而大仔當時己經七磅幾, 醫生建議催生, 否則太大要開刀
(因為我個人非常抗拒開刀)
所以過了預產期一天入院, 下午兩時入到仁安, 辦理一切入院手續
醫生約四時來檢查及塞藥, 但整天都無動靜, 一切如常
到了夜晚十點醫生再巡房, 約十一時再塞藥
到了夜半兩三時覺得有少少m痛, 四時幾去洗手間發現見紅
call姑娘, 但姑娘聯絡醫生話未生得
於是再睡到五時許, 開始有較強烈m痛感覺
七時許, 姑娘叫醒我, 叫我去完洗手間後推入產房
於是我立刻call 我先生, 八時幾入到產房
十點己經生左大仔

生第二個仔, 未到預產期, 但由於當時(今年一月)私家床位都很緊張, 迫住confirm日期入院催生
晨早八時入院, 九時半醫生塞藥, 又係完全無動靜
整個下午一切如常, 到下午四時姑娘幫我檢查
發現全無動靜, 於是醫生就幫我打滴
晚上六時仍如常吃晚飯, 我眼見住打滴的讀數以倍數增加
但都只是少許m痛, 八時許姑娘幫我穿水
九時半推入產房, 十二點生了細仔.....

兩個催生過程不算很痛, 也痛得不算耐
而且我覺得身在醫院很安全, 又不需要怕趕不切入院
又不怕作動才坐的士入院會很麻煩
所以我的催生經驗算是不錯

lvtle 寫道:
聽日預產期啦,,都未有動靜,,
約左下星期4催生,,
想知有冇媽咪可以分享下催生既過程,,
幾點入院,,要做d咩,,落左藥之後又點,,之後又點..
thz""

大宅

pamelaywy,,

好多謝你既分享呀..
原來催生都唔係即刻生得架,,
你覺得2次都唔算好痛,,
但係你2次全程有冇打過止痛針or落麻醉呀?,,

伯爵府

我都係催生的.....早上9:30吊催生藥, 等到6pm才順利產下bb了. 過程很順利!

大宅

helenjoe 寫道:
我都係催生的.....早上9:30吊催生藥, 等到6pm才順利產下bb了. 過程很順利!

我諗應該唔會好痛掛..

大宅

我係比預產期遲了2天,穿水入院。因遲了2日及羊水較濁,所以要吊催生藥。因為d 藥係幫助子宮收縮,可能我身體適應唔到,藥力發作時好痛。本來都想撐,唔打止痛針。但最後醫生話我太痛,幫我打了。不過唔駛驚,其實無想像中咁痛

大宅

BarryMami 寫道:
我係比預產期遲了2天,穿水入院。因遲了2日及羊水較濁,所以要吊催生藥。因為d 藥係幫助子宮收縮,可能我身體適應唔到,藥力發作時好痛。本來都想撐,唔打止痛針。但最後醫生話我太痛,幫我打了。不過唔駛驚,其實無想像中咁痛

打止痛針其實有冇用架,,

大宅

有用,打完針係立即舒服好多。只有少少痛,唔會大痛,但視乎藥力維持幾耐。可以親呢段時間休息,回氣 ,因為到正式大痛同生產時,有氣有力會好好多

lvtle 寫道:
打止痛針其實有冇用架,,

大宅

有用,打完針係立即舒服好多。只有少少痛,唔會大痛,但視乎藥力維持幾耐。可以親呢段時間休息,回氣 ,因為到正式大痛同生產時,有氣有力會好好多

因為我聽過有d媽咪講話打左止痛針同冇打冇分別,,
話都係咁痛,,所以我都諗緊到時打唔打好..

大宅

我認為打針幾有用,反而聞氣就無用

lvtle 寫道:
因為我聽過有d媽咪講話打左止痛針同冇打冇分別,,
話都係咁痛,,所以我都諗緊到時打唔打好..

子爵府

好媽媽勳章

Ivtle,
我無打過止痛針或麻醉呀
最痛時都係靠聞笑氣就ok啦
因為聞完我己經有點昏昏迷迷
不過如果你怕痛, 你可以試無痛分娩
我有friend話無痛分娩真係唔痛

大宅

我認為打針幾有用,反而聞氣就無用

到時試下聞氣先,,再唔得就打止痛針,,
2樣都唔得就頂硬上..

大宅

pamelaywy 寫道:
Ivtle,
我無打過止痛針或麻醉呀
最痛時都係靠聞笑氣就ok啦
因為聞完我己經有點昏昏迷迷
不過如果你怕痛, 你可以試無痛分娩
我有friend話無痛分娩真係唔痛

我驚剩係聞笑氣都唔得,,
但係我驚做無痛娩對第時會有唔好既影響呀.,

大宅

妳係私家定公立生呀? 聽講公立未必個個比做無痛
不過放心啦,真係無想像中咁痛

lvtle 寫道:
我驚剩係聞笑氣都唔得,,
但係我驚做無痛娩對第時會有唔好既影響呀.,

大宅

我個朋友催生完都唔得, 後尾都係要開刀, 最慘係開刀前痛左廿幾個鐘.

首頁

尾頁

跳至