論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

日頭會唔會鎖左間主人房唔比工人入?

我而家坐緊月, 工人黎左2星期, 我呀媽叫我第時返工鎖住間主人房喎, 會唔會唔係幾好呢?

大宅

Re: 日頭會唔會鎖左間主人房唔比工人入?

我返工鎖住間主人房ga ~

大宅

我返工都係鎖主人房,星期六、日至叫工人入房打掃!
人人常歡笑 不要眼淚掉

侯爵府

好媽媽勳章

我之前係有lock門既 but而家發覺 only得sat 1 日先比佢入房cleaning 好似唔夠乾淨 佢sun 又放假 so而家我都由得佢 當開多間房比阿女入去玩law

珍珠宮

Sammiy 寫道:

me too !

有需要呀!尤其係bb第日大d (約歲幾)識行識走,自已入咗房唔覺意鎖咗自己,又唔夠力開番門就嚇死佢啦!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

我返工鎖住間主人房,因入面好多私人野嘛~

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

冇鎖呀~ 因為冇乜私人野.

同埋, 工人日日要執床 & 囝囝要訓午睡.

大宅

鎖門是一定的.

水晶宮

冇鎖呀~ , 工人日日要執床.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

由 hlbaby2004 於 2007-06-13 21:50:25
我返工都係鎖主人房,星期六、日至叫工人入房打掃!

我都係咁做, 因為裡面有私人野, 例如信件, 相簿等等, 就算工人唔係偷, 只係攞黎睇下都唔好啦. 我聽過同事講, 佢工人連護膚品都偷, 每日搵個樽入起D, 唔覺唔覺就偷左好多. 所以為免麻煩, 都係鎖住好D.

別墅

Sammiy 寫道:

me too! 無謂"引人犯罪", 自己又可以放心d

等待驗證會員

一定要鎖!咁私人!點知佢會唔會摷野&手腳唔乾淨!
我都係想做個好人''遮''

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

xxll 寫道:
[quote]
Sammiy 寫道:

me too! 無謂"引人犯罪", 自己又可以放心d[/quote]

男爵府

When I hired the 1st maid, I and my husband agreed not to lock our room. Because we think that if we locked our room, it seems not trust the maid. However, the maid stole our money in the safe. Then, we fired her.
Now, we both agreed to lock our room. Because she stays alone (of course, with my baby) at our home for about 10 hours, actually it's a big temptation to her.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

moonychan 寫道:

me too !! 貴重野就鎖哂

別墅

我返工或出街, 總之我或我老公不在家, 就一定鎖住間主人房, 不過一定要記得帶key.
其實我個女好鍾意在我張床玩, 如果個工人同個女在我張床玩, 我勁唔like.
工人做左兩年幾都係咁lock door, so far no problem!
而每晚我回來後做簡單掃地及拖地, 好快攪好, 大清潔要留返星期六做.

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

並且家中有老人家, 有對眼望住, 邊夠膽取野啊.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都係呀, 況且D貴重野都放晒銀行保險箱啦, 又有奶奶睇實, 我一D都唔擔心
catcat_22 寫道:
[quote]
moonychan 寫道:

me too !! 貴重野就鎖哂 [/quote]
主 賜 平 安

大宅

無鎖呀,工人需要打掃主人房,貴重野放在家中夾萬,銀行保險箱裏.

大宅

我同我老公唔係屋企就一定鎖, 自己每晚返屋企做吓少少家務咁囉.

首頁

尾頁

跳至