論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請個完左4年約的印印

想請呢個完左4年約的印印,照顧婆婆,婆婆試工後覺得okay,但
1)佢好後生,21、22歲,有無耐性照顧老人家?
2)同佢前僱主傾過,僱主話同個工人關係好好,仲想同佢續約,但係工人自己話想轉環境,所以唔續約! 但我覺得太可疑。"想轉環境"呢個原因實在大不過長期服務金吧!

各位有經驗的媽咪,呢個印印可信嗎?會有什麼ging guong?

大宅

Re: 想請個完左4年約的印印

其實呢,“轉換環境”就肯定係藉口來架喇。我就咁唸,相處4年,大家既優缺點都互相知道,僱主想換人到好自然既。不過好逮都相處到4年,差極都有限。如果前僱主冇講佢有乜大問題,算唔錯喇。

大宅

其實你同佢傾計時,你盡量問多d問題,你都會感受到佢的回答,談吐,左加上前僱主的說話,如果你感覺舒服都ok,
我都會問佢:你覺得太太有咩好呀??有咩唔好呀??你在現任太太屋企做野覺得點呀??有時傾傾下就會聽到d野,然後自己判斷.
我之前都見了一個4年完約印印,佢揍b無問題,我同佢傾計感覺佢好醒目,但唔可以聯絡到前僱主,所以我怕佢醒目得制,可能有d估猾,沒有請了.

大宅

佢得22歲, 4年前得18歲?
照顧老人家大個D比較好. 27-28啦!

男爵府

Thanks各位媽媽的意見!
就係除左年齡之外,一齊都太完美了,我有d唔係好相信呢個世界會對我咁好!
不過,其實好唔好都係要請落先知!

首頁

尾頁

跳至