烹飪搵食

跳至
[麵包糕點] 蘿蔔糕一問

首頁

尾頁

男爵府

睇左好多不同整蘿蔔糕的方法。 有一樣野唔明。
我見有d 會係沾米粉多過粟粉。 有d 就粟粉多過沾米粉,
其實我鐘意食比較林的蘿蔔糕。 應該係用咩比例好d 呢?
請指教

男爵府

回覆:蘿蔔糕一問

仲有一個疑問。 我買左石紙兜蒸。蒸2底中間用木快子隔住。 其實果d 石紙兜夠唔夠硬耗住上面果兜呢? 我怕蒸蒸下上面果兜沉左落去

子爵府

我做開的可以吾落粟粉, 落粟粉好似係實D.

男爵府

淨係落粟粉?

男爵府

打錯。 淨係落沾米粉?

男爵府

情形就是這樣, 我怕蒸蒸下途中下面果層唔夠力下磡就麻煩了
各位高手, 會唔會有咁的事件發生嫁?

男爵府

引用:情形就是這樣,+我怕蒸蒸下途中下面果層唔

原帖由 beahappylady 於 14-01-18 發表
情形就是這樣, 我怕蒸蒸下途中下面果層唔夠力下磡就麻煩了
各位高手, 會唔會有咁的事件發生嫁? ...
我未蒸過,但覺得你咁放牙煙啲,有機會唔夠力,試下中間放多對木筷子頂住下。

男爵府

就係想知道有冇人都係咁蒸都冇問題
我明天要行動了

別墅

回覆:beahappylady 的帖子

放多個高身蒸架好喲喎

Siu Mo Ma

大宅

畀面勳章

我今日試過,但我用三隻快子和我用果個係圓形細size, 冇問題可以的

別墅

回覆:siumoma 的帖子

用鑊,我每次蒸一底。但同時用娥姐煲用microwaveable 膠盒疊著兩盒蒸(中間放兩隻筷子,都ok

Siu Mo Ma

大宅

吓,我用膠盒連蒸兩盒用快子隔住下面個盒變咗型喎,你連蓋蒸?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

我改咗用玻璃盤蒸了

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你個兜咁大,加完粉漿好重架喎,有D牙煙。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

整左la, 第一次整咋,係咪咁杰呀? 我見有d jm 最後蒸時個樣好似有d 糊糊地的, 而家蒸緊。 好驚失敗呀

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:仲有一個疑問。+我買左石紙兜蒸。蒸2底中間

原帖由 beahappylady 於 14-01-17 發表
仲有一個疑問。 我買左石紙兜蒸。蒸2底中間用木快子隔住。 其實果d 石紙兜夠唔夠硬耗住上面果兜呢? 我怕蒸 ...
我呢底是芋頭糕,可以用大糕盆蒸好後即刻分小盒,再整番個面靚仔!
另外蒸蘿蔔糕主要用粘米粉,可加少少粟粉或澄麵,另底糕實少少!

首頁

尾頁

跳至