跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇BB總未係咁識講野?

各位媽媽,

你地好, 請問有冇BB總未係咁識講野架? 我囝囝到現在都未係咁識講野, 請問有有咩方法可以教導BB講野? 唔該!
不過我屋企平時係用多種語言交通, 所以果BB都都係未係咁識講野呀, 我見到其它BB可以講很多野LA, ~~~~~

KATHY
'http://www.baby

複式洋房

Re: 請問有冇BB總未係咁識講野?

Hi Kathy

我又係Kathy 呀..

我個女都係唔講野,淨係發皮四�唔滿意先講: ”媽媽麻麻....” 

Kathy

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我個仔都唔係好識講野
淨係識叫爸爸,媽媽...等單字
主 賜 平 安

禁止訪問

伯爵府

labelle

鬼咩....妳個仔平日對住妳地
唔係....廣東話, 英文, 印尼文 就法文

成個聯合國語言....
佢點識別呀 :mrgreen:
labelle 寫道:
same

[quote]
ecling 寫道:
我個仔都唔係好識講野
淨係識叫爸爸,媽媽...等單字
[/quote]

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我 Yui Yui 咪又係唔多曉講野,
成日剩係講埋d 太空話,
要佢正經講野就一時時好似撞口神咁,
問佢邊個係公公, 婆婆, 爺爺, 嫲嫲, 甚至舅父, 表哥
佢都識指佢出黎,
但就係都唔肯叫人, 激死!
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

男爵府

我個仔都係唔識講野,係連ba/ma都唔識叫果隻

http://kawaii-kids.com/

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Mine neither. Not even baba/mama, does not even know to point us out.

However, he can say wo wo if he sees a dog. :-(

禁止訪問

別墅

我路過架咋。

我d 表弟全部都係好遲先開口講野架,有一個就一返學就咩都識講,另一個呢,就4歲幾先講野tim呀,去健康院檢查,話佢係有問題tim,但其實佢無架,佢係死唔講架咋。

佢一開口又係咩都識講架喇,同埋而家讀書仲好叻tim架,所以唔駛擔心。

禁止訪問

大宅

me too...
he can say "duck", "pig" and "bird" but can't say "mama", "baba".....

Jasmine-4711 寫道:
Mine neither. Not even baba/mama, does not even know to point us out.

However, he can say wo wo if he sees a dog. :-(

大宅

我個仔都仲未識講, 連爸爸, 媽咪都唔識. 但佢係聽得明你講野. 所以都冇咁擔心.

大宅

又黎一個唔識講野既囝囝報到喇.......

最煩係好多時都唔知佢想點,又唔識講,淨係響度發脾4.....

複式洋房

我果囝囝又係呀, 就係不識講野, 但係我地同他講野, 他就識聽喎, 有時他勞計, 都不知他想點樣呀, 另外, 問題就係到年尾要見老師LA, 出年先有得讀幼稚園囉, 所以埋怕他到時又係未係咁識講野, 到時見老師, 都不知過不過到關喎,

請問有冇咩方法, 可以教導他講野....

KATHY

複式洋房

果次歲半時, 帶去健康院打針, 姑娘都話安排2歲時, 總要帶果囝囝去, 睇下到時講不講到野喎, 請問有冇囝囝都係給健康院咁要求呀, :-( :-(
KATHY

禁止訪問

別墅

My boy need to go back there when he turn 2 too. I'm not worry because as far as I know the marjority does not talk very well (especially boys) and I think the clinics are just play safe to check on our babies again.
Siu Mo Ma

大宅

我個女又係唔係咁肯講, 最叻係 "好味" "好呀" 點算好

大宅

咁我個囝應該係嚴重d喇,因為佢要3個月後返去睇......而且上次健康院仲refer左佢去做綜合測驗tim.....

首頁

尾頁

跳至