論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

去旅行?

全家會去五日旅行, 如果是你, 會否叫工人連續放五日假, 來代替五個休息日.

而你又會否關了房的冷氣總制? 因工人與小朋友同房, 有次食完飯回家( 約八時半 ), 她已"自己"開了冷氣睡覺.

thanks!
joymama

侯爵府

Re: 去旅行?

我去8日, & 已經叫佢放7日大假(大假吾係平時既假), 同埋同佢講左, 我比佢揀返agent 樹訓 or 係我屋企訓, 但就要預先同我講佢揀邊樹訓, 總之佢日頭去邊我吾理, 但夜晚一定要返屋企訓, 同埋agent已經話會幫我, 夜麻麻打去我屋企, 幫我車下工人係吾係屋企..........

冷氣, 我覺得得幾晚, 無乜必要為左呢幾十元而做到甘絕..............

侯爵府

呀, 講漏, 本來係諗住, 出埋機票比佢返鄉下既(未到期, but 送張機票比佢返去), but佢自己話上年先返完, 吾想再返, 但我同佢講, 我吾想佢日日係屋企無無聊聊, 問下佢肯吾肯當放大假, 佢又肯.............

agent 話比佢地揀, 佢地一定吾揀返agent樹訓, 因為agent樹無冷氣, 我們屋企有

大宅

hinhinmummy

我驚佢全日吾出街,在屋企涼泠氣.

thanks!

joymama

侯爵府

甘都無辦法, 你未當, 佢放左幾日大假, 佢走時, 你吾駛比甘多$佢, 慳左既大假$ = 電費$ law

如果佢平時做野好既話就有佢, 如果又吾順氣既, 同佢講, 你們係樹時, 平均電費係幾多(幾日), 你們走左幾多日, 應該會平左幾多, 如果多過呢個數, 叫佢比................, 絕d, 剪左條電線去, 返黎先駁返

joymama 寫道:
hinhinmummy

我驚佢全日吾出街,在屋企涼泠氣.

thanks!

joymama

男爵府

我都會去5日旅行。不過我無叫個工人放假,我就由得她當她係家做野算。因為她照顧得我個女幾好,我咪當俾錢她放慢功夫係屋企做野就算了。因為我家有隻貓..唔得俾她放老家放假呢..如果唔係隻貓就慘了..

首頁

尾頁

跳至