跳至

首頁

尾頁

子爵府

浩揚受傷了 >.<

本來尋晚浩揚好開心咁過去跟婆婆返屋企
點知 .......

婆婆預備開奶比浩揚飲, 跟住訓覺之際.
婆婆 '針' 左出黎0既熱水, 一個失手, 倒左落浩揚度.
(因為浩揚冇人睇住, 所以佢跟住婆婆, 企0係度等婆婆開奶)
結果, 我地即刻去醫院.

手臂同半個前面身被燙傷, 屬二級燙傷.
醫生話應該唔會有疤痕, 但暫時要日日返去洗傷口.

浩揚都算堅強呀! 去醫院途中都冇喊.
只係見醫生/ 洗傷口時喊咋~

大家真係要小心呀!
或者, 記得開奶時 '針' 凍水先, 再加熱水.
咁, 就算打瀉都冇咁傷.

同埋, 好在我老公公司包全家的醫療,
否則, 都要用好多錢. (我去仁安)

大宅

Re: 浩揚受傷了 >.<

Grace,
唉, 浩揚都好堅強...希望佢早日康復喇....我以後都要小心睇住carlson喇.....

細佬個樣好得意.....
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

浩揚好叻,咁堅強,希望浩揚早日康復啦~
願神祝福你們!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yau_grace,

浩揚好叻仔∼
我知你地信主,願你的主祝福浩揚快d好番啦!

p.s我次次開奶凱豐都要跟住我,而我次次都係倒熱水先,不過叫做佛祖保佑暫時未發生過意外,但我都要更加更加小心了!

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yau_grace:

真係聽到都 "鄧"你心痛呀! :cry:
你真係要小心護理浩揚仔個傷口,唔好比佢受到感染呀,

浩揚仔:
你做左哥哥真係大個仔喎,叻仔,好堅強.
快d好番唔好要你媽咪擔心你喇.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

yau_grace,

浩揚冇大礙就好喇,祝佢早日康復!

大宅

畀面勳章

Hi, yau_grace,

你不用擔心, 小朋友康復都好快, 我個仔差不多一歲的時候, 俾工人唔小心用粥燙傷, 由面部到肩部, 我工人因為當時好驚,只識喊, 我立即回家到醫院用了半小時, 因為無即時護理, 醫生話係二級程度燙傷(屬於二級既低程度), 但佢住了三星期醫院, 佢第二天就開始發燒, 差不多5天後先退燒, 期間每天早上洗澡時佢都喊得好勁, 因為護士要用力拆去D死皮,先會令新皮膚生長;
出完到現在佢都要去醫院做檢查, 上身還要穿壓力衣, 因為恐防會起肉牙,面部差不多變粉紅色時, 醫生就叫佢貼疤痕敵,好彩面部無留疤痕, 但你記緊燙偒的部位, 要搽多d Vassline同埋Parafi(唔記得個名點串), 但Vaseline要Jelly個種,唔係平時一瓶個隻, 一乾你就幫佢查, 保待傷口有水份;
同埋現在是夏天你最好全天開冷氣, 因為你唔開冷氣, 好易令皮膚出汗, 一多汗皮膚就"lar"住, 咁就無咁快好翻;
還有你要俾多D奶佢飲, 因為奶有很多營養, 會恢復得快D, 當然都要入多D水啦;

希望浩揚早日康復

複式洋房

估唔到o係最新發表文章咁橋見到浩揚仔既名.....

希望浩揚仔快d好番啦.
該用戶已被刪除

複式洋房

It's quite saddening to hear news like this. We should all be more careful coz BBs really can get hurt very easily. Once Adelaide wanted to have soup on her own. When I stopped her hands, by accident we poured all the soup on her body. Luckily, the soup was on the table for some time. It was not too hot, and thus Adelaide did not get hurt. But I was already very frightened. So I could understand how you feel. But pls don't worry too much and take good care of Ho Yeung. He will surely get well soon.

大宅

浩揚仔都好勇敢啊!!! 希望佢快d好返啦!!

題外話:Grace 啊, 其實我覺得浩揚仔好靚仔架!!!

細佬個樣同上次見唔同左好多啊!! 而家比上次靚仔左啦!!!

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

浩揚仔好man呀,咁都無咩喊,希望佢快d好番啦!!

yau_grace:
你依家湊兩個係咪好辛苦呀?小心身體呀!

子爵府

多謝大家關心.
亦多謝 hiellen 的經驗.

尋日去洗傷口, 見到出晒水, 又紅又白, 真係幾肉酸.
但浩揚都係喊一陣咋~ 洗完就收聲. 跟住已經0係度玩.
公公呢~ 佢陪埋我去. 原來佢睇到喊呀! 佢話好陰公喎!

唉~~ 我都心痛架~ 不過都冇法啦~
唯有交比醫生, 交比天父!

男爵府

畀面勳章

希望浩揚仔快d好番啦.

大宅

哎呀!!!

希望浩揚仔快D好快!!我都心痛呀!!

等待驗證會員

Grace:

浩揚真係大個仔啦,佢好叻呀,可能佢知道做咗哥哥要堅強d,
希望他早日康復~放心啦~天父會take care呀浩揚的...

大宅

浩揚仔好勇敢! 衷心希望佢快d好返!
記得好好處理傷口, 保持傷口濕潤, 同埋多d同浩揚洗手, 唔好俾佢亂摸傷口。take care!

大宅

嘩好心痛呀

浩揚仔乖~ 姨姨話你一定會好快就好返ger!
你咁堅強,比個 叻叻你先~

子爵府

多謝天父, 多謝大家的關心.
浩揚仔好返喇~

尋日去睇完醫生後, 醫生話唔使再覆診.
因為傷口已經乾晒水, 開始甩皮.

我呢個大膽媽咪, 前幾日仲同浩揚仔去左做好漢.
(因為一早報左名, 同埋出發前見好返少少, 就決定帶埋佢去, 唯有自己同佢洗傷口. 好在, 一切順利. )

首頁

尾頁

跳至