跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人買左一個要黎擺o係電飯煲度保粥仔既玻璃杯仔??

有無人買左一個要黎擺o係電飯煲度保粥仔既玻璃杯仔??我o係SOGO見到好似好方便咁~~~好唔好用??

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Re: 有無人買左一個要黎擺o係電飯煲度保粥仔既玻璃杯仔??

我朋友送左一個俾我,不過我覺得唔係好實用。 我教過工人用佢都唔鍾意,寧靜用一個煮一個公仔面甘大既煲整。

大宅

Re: 有無人買左一個要黎擺o係電飯煲度保粥仔既玻璃杯仔??

我而家用緊噢!
幾好用呀"...好方便噢"...
晚晚同我地0的飯一齊煲...煲完就一齊食"...
因為次次煮得個小小粥...唔想個工人又睇火又湊瑩瑩"..
所以覺得呢個方法幾安全"....=]
又唔洗專登買多個電飯煲係屋企"...
唔錯唔錯"....

大宅

請問係邊到有得買 & 價錢?? "玻璃杯仔"

複式洋房

我試過一次, 我用西施煲, 20min煮好大人飯, 不過個杯仔d粥可能未夠時間 (我用中間個米:水比例), 煮完出嚟d粥好似潮州粥咁, 唔夠淋, 就算我過埋上面個網, 雖然幼細d, 但係都仲係硬, 阿b食到平時份量的1/2就唔想食喇, 可能要遲d先用得

複式洋房

我在sogo買, 嬰兒用品嗰層, 大約係$110咁上下.

男爵府

我都用緊,ok好用啦..不過要用膠匙再整整d粥會好d!!我係吉之島買,你可以去看看 :-P

大宅

我初時都係一彈制就拎0的粥仔出黎"...
又好似你咁好似整左0的潮州粥咁"....
而家我會彈左制再翻煲多幾次...
焗佢多佢一陣0的米好林啦"...都唔洗再用個網壓都可以lu"
=]

[quote]
novmami 寫道:
我試過一次, 我用西施煲, 20min煮好大人飯, 不過個杯仔d粥可能未夠時間 (我用中間個米:水比例), 煮完出

男爵府

我朋友都送左個比我, 但我唔係好識點用, 請問可以教下我嗎??

大宅

其實真係好易用,佢入面有一隻小匙,
如果你想煲一匙既米,你就量水去到一個條線,
兩匙米就量到去二個條線,如此類推....

繼奶初期 (5~6個月) 就用10倍水
繼奶中期 (7~8個月) 就用7倍水
繼奶後期 (9~11個月) 就用5倍水

*我通常會落熱水架"...因為試過用清水黎整好似唔多得"*

等飯煲跳制之後,我會焗一陣再按制翻煲多兩次左右先拎出黎,0的粥仔就攪掂lu"...(可以再用個網磨一磨0的粥等佢爛小小)

之後就可以放埋0的整熟左既料入去"...
or 拎0的粥出黎同0的料一齊再煲一煲佢"...

男爵府

唔該晒呀queeniedequeen!

大宅

好媽媽勳章

諾b 寫道:
我都用緊,ok好用啦..不過要用膠匙再整整d粥會好d!!我係吉之島買,你可以去看看 :-P

請問係吉之島買,放係邊個位置?我宜家放工又要煲大人飯,又要煲粥,真係攪唔掂呀.

複式洋房

You can use right amount of rice and add little bit of water to boil, can eat in a few minutes or sec.

大宅

畀面勳章

原文章由 novmami 於 07-6-15 09:32 發表
我在sogo買, 嬰兒用品嗰層, 大約係$110咁上下.

請問係咪causeway bay個間sogo專買bb用品個area?
另外我之前在康怡吉之島唔見有, 唔知係咪不是間間都有得買呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

畀面勳章

原文章由 Tata1668 於 07-7-19 13:02 發表

請問係咪causeway bay個間sogo專買bb用品個area?
另外我之前在康怡吉之島唔見有, 唔知係咪不是間間都有得買呢?

買左啦, 去左sogo, 明天試下先.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

複式洋房

queeniedequeen :
想下如果加瘦肉或並他材料,是否都係加係玻璃杯內,時間噤短有無味,要落幾多匙米才可以煲到一碗粥呢 ?

大宅

我會拎0的白粥出黎再滖一滾佢再放肉...好似入味0的"...
同埋唔會結埋一齊一大大舊"...=]

我用兩匙整瑩瑩一碗粥"...有一隻combi碗大小~*

原文章由 mandynuen 於 07-7-20 13:27 發表
queeniedequeen :
想下如果加瘦肉或並他材料,是否都係加係玻璃杯內,時間噤短有無味,要落幾多匙米才可以煲到一碗粥呢 ?

首頁

尾頁

跳至