跳至

首頁

尾頁

別墅

成日嘔奶點算好?

小b女成日嘔奶,醫生話係咁,要大d先無事.....每日換衫都換到傻。有無人d BB都係咁?
[quote] -------------------------------------

子爵府

Re: 成日嘔奶點算好?

真係心同感受,我今日先換左三次衫真係無命.醫生話總之體重無輕就無問題,遲些大D就會改善.我都投晒行.

唯有等佢大D,真係會改善倒.

大宅

試下掃風掃耐D... 希望幫到你啦~~

別墅

我亞b都有嘔奶呀,,不過每日一次度...
佢唔係一食完就嘔呀..而係訓左無拿拿嘔晒d唔知奶定係啖既野出黎.. :-( 都幾多呀..唔知咁正唔正常呢??? 我真係好擔心..妳地亞b有無咁情況呀...

大宅

我bb依家個幾月大, 之前十幾日大都好似你哋咁, 一日嘔3,4 次. 其實係正常啄

大宅

如果小小嘔奶係正常架!但如果成日噴泉式咁噴出黎就要睇醫生喇!

別墅

我個 b 都有嘔奶,不過我發覺佢唔知係咪對奶粉反感,試過兩次補奶粉,飲完就噴泉式咁噴出黎。所以現在都唔敢補奶粉。

珍珠宮

好媽媽勳章

bb523 寫道:
我個 b 都有嘔奶,不過我發覺佢唔知係咪對奶粉反感,試過兩次補奶粉,飲完就噴泉式咁噴出黎。所以現在都唔敢補奶粉。

bb523,
"補奶粉" ~ 你係咪餵人奶架? 如果bb食完人奶放床仔冇再喊肚餓, 其實都已經夠飽, 唔使再補奶粉的了.
你話試過兩次補完奶粉bb噴泉式嘔奶, 我估bb可能食得飽得滯, 個胃仔裝唔到咁多奶喎.

re: 掃風
有時bb掃風"ur"一次都唔夠架, 可能仲有些氣, 仲要"ur".
我老公留意到如果掃風的時候bb拗晒腰唔肯俾人掃風咁的樣, 就好多時係仲有氣頂住, 令佢唔舒服. 所以bb拗晒腰時, 就算掃風"ur"左一次, 都要俾d心機再掃耐d.

別墅

其實都唔係兩次都一樣。
第一次食完人奶都喊,咁我就補少少奶粉,點知就乜都嘔哂出黎。
第二次係只餵奶粉,因為唔夠人奶,發覺佢飲得好慢,最後飲左 2oz ,點知轉過頭又係嘔哂﹗
所以現在都無補奶粉,但有時又唔夠奶﹗

複式洋房

我BB現在一歲, 以前差不多餐餐都係噴泉式嘔奶
嚇度我死, 一日換6次衫, 看醫生和換奶粉都幫助不大
以下是我的經驗, 你可以試下
1. 要明白bb胃淺, 食道細, 食1、2安奶就要掃風, 一餐可能要分幾次食, 慢慢來, 不要強迫他
2. 因為有胃氣, 用果皮水開奶除胃氣(做法是用1至2塊果皮煲水約半小時便成), 每天一至二兩次, 飲用2至3天便見效, 因為份量很小, 對bb沒有害處, 我bb一個月左右便飲用, 嘔奶情況慢慢好轉, 但不要寄望會飲兩天便全完不再嘔奶, 要有耐性, bb 嘔奶很常見, 不要太擔心.

別墅

好呀..我試下妳的方法先..唔該晒呀... :-P [quote]
J.Kong 寫道:
我bb依家個幾月大, 之前十幾日大都好似你哋咁, 一日嘔3,4 次. 其實係正常啄

首頁

尾頁

跳至