烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

請指教生日的紅雞蛋係點弄的??

別墅

Re: 請指教生日的紅雞蛋係點弄的??

雜貨店有得賣, 不過我未買過, 你大可問問店鋪最少買幾多, 我以前都係睇媽咪整紅雞蛋的. 過程大致如下.

將雞蛋烚熟, 花紅粉加入熱水中攪勻, 趁熱把熟蛋連殼放入花紅粉水中滾動, 蛋殼便會上色

大宅

如果妳只係整幾隻,唔洗咁麻煩,烚熟咗雞蛋趁仲有少少水份時用紅紙抹上蛋殼就得

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

廿四孝媽咪!

Gigabyte 寫道:

........囝囝發神經病話要食紅雞蛋, 我話咪即係烚蛋, 吾洗咁麻煩啦....

點知佢一面失落,咁我唯有擦下佢鞋啦! ......

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

別墅

Gigabyte,

咁你就大可用kpy的方法la, 簡單方便, 同佢一齊做一兩隻, 小朋友有份參與, 一定會覺得好開心架. (不過記得要帶手套喎, d色沾上手好難洗的.)

首頁

尾頁

跳至