論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人午睡問題

你0地工人會唔會呢個情況?

男爵府

Re: 工人午睡問題

No. Her rest time is from 9:30pm to 7am everyday and no need to take care baby overnight.

大宅

有呀 , 因為我請這工人年紀比較大, 43歲, 而我家比較簡單, 2大1小, 小兒巳上中學, 全家人在家時間不多, 上午做完家務及買完'送', 午餐後比佢每天小睡1-2小時, 最早便是小兒回家, 佢便 make tea time 比我兒子吃,
佢是我10年前第一個工人回鄉結婚和生了BB後再回來幫我打工.
PS : 不過佢地老得真是比我地中國人快好多, 小疾病又多, 如果不是之前請過他, 知道佢為人, 真是不會請年紀大工人.

大宅

雖然我唔係太鍾意, 不過佢又冇咩做, 0的野又做好晒, 而且我又成日唔係屋企, 除左接受都冇其他方法喇

大宅

如果唔影響日常工作,可以比佢小睡一刻,我會接受.

侯爵府

如果夜晚有充足既睡眠時間, 我吾會準, 我返工賺$ 出糧比佢, 我都未可以睡晏覺, 佢去訓晏覺? 有無攪錯...........set ip cam, 影住房門口, 一見佢入房超過15分鐘, 即刻打返去問佢乜事, & 同佢講, 就算無人係屋企, 都吾可以訓晏覺, 甘大間屋, 真係一d 野都搵吾到黎做? 我接受到佢看書/newspaper, but 接受吾到佢訓晏覺

大宅

hinhinmummy 寫道:
如果夜晚有充足既睡眠時間, 我吾會準, 我返工賺$ 出糧比佢, 我都未可以睡晏覺, 佢去訓晏覺? 有無攪錯...........set ip cam, 影住房門口, 一見佢入房超過15分鐘, 即刻打返去問佢乜事, & 同佢講, 就算無人係屋企, 都吾可以訓晏覺, 甘大間屋, 真係一d 野都搵吾到黎做? 我接受到佢看書/newspaper, but 接受吾到佢訓晏覺

同意,我都好眼訓,我都好想訓晏覺,點到你想訓就訓!
不過,如果佢要照顧bb,bb又要食夜奶,咁bb訓覺佢又訓一陣都可以接受,無精神點照顧bb。

首頁

尾頁

跳至