論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請工人:透過視像、電話同工人對話

各位媽咪,
系 agent 樹搵海外工人,可以透過視像、電話同工人對話。好多時 d 工人都會比假資料﹝可能 agent 都未必知道 d 資料堅定流﹞:一陣話有海外工作經驗﹝去過新加坡、台灣、中東、沙地阿拉伯等地方做過﹞;一陣又話識湊細路、煮飯,黎到香港之後先發覺佢原來 mud 都吾識就太遲。我想問下同工人對話果陣,有 mud 方法可以知道佢有無講大話呢?另外有無特別問題要問清楚工人呢?如果工人夜晚要同亞女一齊 fun 覺,使吾使同佢講定先呢?我以前請本地完約,而家考慮請海外。吾該各位幫忙解答........

男爵府

Re: 請工人:透過視像、電話同工人對話

請問有無媽咪可以幫忙解答........吾該.....

男爵府

吾該有無人知呀?.........

民房

twins214wy,

Hello! 我係初哥,談唔上咩經驗,只係可以同你分享下我上次視像時的情況和一些睇法。

我幫家人帶過3個工人,我覺得你問佢咩,基本上佢地都係個幾句,"yes,mum!" "ok!" "can"。in 時就更加唔駛講啦,一定咩都話無問題,咩都ok,就算問佢點做,因為 個邊angent都教晒佢地點答,佢地都係背書咁,講就天下無敵,到做時就無能為力。

我覺得最緊要係佢的態度,同經驗。我初時講左我的要求(英語、年齡29以上、有小朋友、家庭有負擔、最好會食豬肉,未黎過香港係其他地方做過),咁岩有個岩的就即時視像in,佢係馬來西亞(印度僱主),新加坡(中國人僱主)做過,兩邊都係湊3個小朋友,而佢本身係大女,有7/8個兄弟姊妹,老公死左,有個女。初時由agent問晒佢d基本野,我就問佢
1.需唔需要幫印度僱主煮食,食d咩?點煮?同你用咩語言溝通?會帶你一同出街嗎?去邊?你最喜歡馬來西亞邊處?why?(因為印度野特別小小,容易睇佢係唔係真)
2.新加坡就問佢,平時需唔需要買餸,送小朋友上學,點去?(佢話搭車)搭咩車?幾號?要幾耐?(睇佢有無ee哦哦)3個小朋友點分配時間?
3.老公幾時死?點死?點解唔返去送佢最後一程?有無後悔?囡囡點呢?
4.再傾左d閒計
5.我最後問佢照顧開細的小朋友,有無同佢地唱歌,講故事?最喜歡邊首歌/故事?仲要佢唱左三首我聽(不同語言)睇佢有無五音不全,最重要係睇佢態度,會唔會覺得我麻煩。
:-P
p.s. 不過最後都係睇彩數

男爵府

亞十,
吾該晒。你問左噤多問題,米 king 左好耐 lor?佢系米有問有答呀?有無請到佢?如果有,而家又 ok 嗎?

民房

twins214wy,

我又唔覺好耐,閒日agent度無人,agent仲叫我問多d潻,不過一時間我諗唔到問乜。
Yes! 有問有答,答得好詳細(唔似講大話),態度好好,唔會係唔係都烚熟狗頭咁傻笑,又無嫌我煩。
因為樣樣都岩晒我要求,好似度身訂做咁,就請左佢。
佢黎左約3星期,暫時好ok!英文程度比我想像中好好多(可以睇到/識讀份守則9成以上)、誠實(以為整爛左我d野,即時話我聽。我突登將d錢週圍放同放係d要洗的衫度,佢一發現即時話我知。),態度好(有禮貌,暫時未試過黑面。)、主動勤力(我叫佢平日6:00起身/9:30瞓,星期六/日就7:30起身/9:30瞓,佢就5:30(平日)6:30(星期六/日)已起身,做到成10-11點至瞓,所以我要叫住佢要多d休息,唔係病左湊唔到小朋友,仲死,但叫極佢都係咁。)、放左三日假,未有話要放星期日,叫佢8:30前返,佢7:00前返左、餸就仲係我自己買同決定食咩(到佢一切上手,我會俾佢試下發版),而家主要都係佢煮,唔駛我點教,一講佢就知點做,少油,味道ok,真係識中國食物(梅菜、菜圃、炸菜、咸蛋...)。同小朋友相處得唔錯。...好似同佢賣廣告咁!
Sofar,暫時我都覺得佢OK(可能我要求低),希望半年/一年後...,都仍可KEEP得住啦!

別墅

亞十好詳細呀...............

個人覺得...經驗係呃唔到既野...
你只要問得具體D就好似試得出...
E.G) 叫佢講下蒸魚既步驟(有好多都會答你30MIN)
仲有D假設情況既問題:
1. 你煮緊飯, 個細路嘈要CANDY, 佢又唔食得, 你會點做?
--> 停做手上既野, 同個小朋友解釋,
唔聽就要試下搵其他野來分散注意力
2. 屋企得你同BB, 你發現佢個身好熱, 你又會點做呀?
--> 先探熱, 確定有發燒, 再檢查觀察有無咩症狀,
各僱主報告, 等指示.

男爵府

thanks ellie & 亞十, can you pm your agency to me ?

民房

twins214wy,

唔好意思,雖然我同我d家人都係幫呢個agent搵工人,而咁多個工人的質素亦都唔錯,要解僱時佢地亦好幫我地(不過唔排除方法一定無問題),但由於今次我自己搵佢時,我就覺得佢地都有好多問題,例如:
1.工人幾時到,佢地要我追至話我聽。差唔多明日到我度,今日至確定。
2.工人24號到香港,佢又話26號到。
3.仲有就係有齊d agent成日教我地d無知僱主的野:每月兩日假、人工由到屋企計、一年三日勞工假...。

雖然呢d可能係agent的通病,但我都係唔敢亦唔想係到介紹俾人,萬一有咩問題,好似害左人咁,真係唔好意思!!!

返而我覺得工人係印尼的agent school唔錯,因我同工人傾守則時,佢會話係agent school的老師都有經常提佢地唔好借錢、講電話,仲俾好多例子佢地d同鄉俾人炒,返到黎又無晒錢...。不過邊間agent school 就唔清楚。 :-P

男爵府

亞十,
我都明白好工人系可遇不可求,就算同一間 agent 都吾可以保證 d mud。anyway thanks。

別墅

sorry...我係agent, 因為避嫌..恕我唔講...
(原來仲有人唔知ga咩=.=")
但我可以比d tips你choos agent:
1. 當你問d犯法野時, 佢會提示你係違法
(選擇權係你手, agent既責任係比正確知識你,唔係誤導)
2. 當你choose helper時, 佢會真心比意見你...
(好易睇, 個個工人都有好有唔好, 佢可以講出優點...
同時叫你考慮缺點就唔錯...仲有...一邊睇file...
一邊讚呢個幾好...0個個唔錯...佢個個都附和你的話...
咁佢就只係一個sales而唔係agent)
3. 試下比多d要求, 睇下佢會唔會唔係好願做
-話想做下tel interview呀
-如果你要炒工人請佢同你執人地手尾
- 出下信比你咁lor...
(如果生意都未做得成就唔想做,做左你生意後就更唔會幫)

最後, 祝你搵到個好agent...

首頁

尾頁

跳至