母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

冰奶過期

我係全人奶媽咪, bb邊食邊泵, 不足一個月, 已經儲左>100oz冰奶, MCH話冰奶只可放2個月, 過期倒左咪好side? 可以點做?

大宅

Re: 冰奶過期

可以BB 沖涼時倒d 落去當spa.

複式洋房

自己飲咗佢

複式洋房

自己飲咗佢

別墅

我試過俾4 個月的冰奶bb 飲, 不過而家無咁風光, 最多都係上個月

大宅

hilarychan 寫道:
自己飲咗佢

其實你地有無試過, 連我自己都入唔到口, 好難飲..
好"so"勁臭

都唔知點解呀仔咁鐘意... 哈

大宅

剛剛泵出嚟就有試過味, 冰奶係好難飲得落, 聞都聞到陣味, 我就唔會試飲.

別墅

I store my breast milk in milk storage bag and freeze it for 2 months, my baby still like it very much and finish it all. I first defrost it in the 2-8oC compartment 24 hours before actual feeding time and warm it up when feeding. My baby is very healthy, no sickness at all until now.
If you don't want to store it for too long, you can rotate the stock but please don't waste these precious milk.

大宅

我通常加d honey做mask....蒸蛋糕...白汁意粉.....

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

自己飲咗佢

Timyi 寫道:
好"so"勁臭

我試過想飲d冰奶, 但實在太羶了, 真係頂唔順.

近排我對主婦手又發作, 我用過期的雪奶來搽, 都幾好.:mrgreen:

大宅

乜原來陣味係冰奶味黎架 我上次defrost左包, 聞到勁臭(騷味~好似未煮熟o既豆奶味), 以為唔對路, 成包忍痛掉左 :-(

Timyi 寫道:
[quote]
自己飲咗佢

好"so"勁臭

都唔知點解呀仔咁鐘意... 哈[/quote]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

girahei 寫道:
我通常加d honey做mask....蒸蛋糕...白汁意粉.....

大宅

girahei 寫道:

對主婦手都得 ? 我都有主婦手!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊