論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請幫忙分析吓兩個菲佣應該請邊個?

A菲佣﹕(由我現家個工人介紹,我工人對佢的評價係好好)

40 yrs, 有10年香港經驗,在最後一個僱主度做左3年,因為僱主無錢出糧,所以僱主terminate左佢。有俾舊僱主個電話我,但電話無呢個人。問菲佣有無舊僱主mobile, 佢話無。摩門教,以前係舊僱主度獨立照顧2個小朋友(5-10yrs), 因為僱主成日出差。

B菲佣﹕(由agent度選出來)

39 yrs, 係第一個僱主度做左7年,第二個度做左2年(未完約)。已聯絡到佢舊主,話佢做家務好企理,又肯同bb玩,不過對住外人就比較cool, 但對僱主時就無問題。但做左1年半後發覺成日胃痛,越來越嚴重,係政府醫院排期至6月都未有得睇,所以就請辭回菲賓。

我本身有2個囡,一個今年上小學,一個8個月大bb, 請大家分析吓應該請邊個。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 請幫忙分析吓兩個菲佣應該請邊個?

如果係我就2個都唔請

大宅

Re: 請幫忙分析

I AGREE, BOTH OF THEM NOT RELIABLE, THE FIRST ONE, CAN'T CONTACT EX-EMPLOYER, I WILL NOT CONSIDER, THE OTHER, ALWAYS SICK, VERY TROUBLE

大宅

有電話都未必是真, 最好問佢之前僱主地址, 寄信比佢叫佢比電話聯絡你. 如工人地址都唔比, 可能會有問題, 地址會在工人 passport 上清楚注明.

男爵府

ME 2

LittleMiyo 寫道:
如果係我就2個都唔請
:-P

侯爵府

兩個都吾會請

第一, 吾完約, 同埋依家工人介紹既, 更加吾會請(不論之前有無完約), 因為兩個工人太熟(識), 依家工人會將好既同吾好既野都自動過戶比新工人

第二, 佢地所謂好同你認為好既定義吾同

第三, 就算你依家呢個工人好, 吾=新工人會好, 第以類聚, 對佢地黎講, 似乎用吾著

第二個工人

成日病, 一定吾會請

同埋未能完, 乜野原因之下都吾會請

大宅

hinhinmummy,

咁即係你一定唔會請工人介紹的人?如果朋友的bun好好,想介紹細妹來呢?

大宅

both are not good

大宅

多謝大家回應。

首先我工人介紹個個我一定唔會請。

第二個我仲考慮緊,我覺得佢樣樣都好啱我。好似我朋友話齊,其實好多工人都可能有病,只不過佢地無講出來咁麽解啫。

侯爵府

ah-ta 寫道:
hinhinmummy,

咁即係你一定唔會請工人介紹的人?如果朋友的bun好好,想介紹細妹來呢?

更加no

第一, 你想吾想你條under 乜野色, 你fd都知?
第二, 好多時, 佢地係鄉下, 乜野都係家姐做晒, 細妹吾駛做(亦可能係相反), 所以家姐好 亦未可能 = 細妹好
第三, 因為我試過

以前請個工人, 好好, 諗住請埋佢家姐黎, 係我99樹做..........結果, 連我工人都比佢家姐教壞埋.............

我屋企發生乜野事, 我99都知..........呢個係我經驗

大宅

要第2個,

嘩!第1個好以講大話咁.

第2個同一僱主做左7年,好以差極有限,對外人比較cool,我覺得no problem,同外人好熟咩!同僱主1家好就ok啦.
•而他的有痛,如check唔到原因,有可能是精神緊張,因我都試過,後來吃了一輪"放鬆精神藥",便沒事了,不過如他不是神經痛,而個胃真係有事,咁就要想清楚.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都覺得2個都唔係好選擇.

別墅

Both are not good.

If the 2nd one always get sick, how can she look after your 8 months baby?

男爵府

兩個都揀唔落手.

首頁

尾頁

跳至