產前產後

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

比返$10,000佢o唔ok

男爵府

2019新春慶豚圓

Re: 比返$10,000佢o唔ok

$6000佢自己洗喎, $10000要包你全家3個人, 小朋友奶粉尿片好貴你都知啦, 可能都無乜著數, 如果唔以錢出發, 可能佢唔鍾意照顧bb呢, 以我自己為例, 我情願返工都唔鐘意照顧bb, 因為返工有同事同你傾下講下又一日, 照顧bb要24小時貼身照顧, 好困身架
如果你比得$10,000佢點解唔請個工人又可以幫手家務呢?

禁止發言

子爵府

好媽媽勳章

要諗清楚比老人家湊bb好多時唔係預期中咁好,你同上一輩唔同見解就會產生好多磨擦就算唔磨,忍住度氣唔出聲自己又唔舒服,整整下就成日唔開心.呢度好多媽媽都好怕比老人家湊.我係其中之一.第二,萬一是但一方唔滿意,奶奶唔再湊b,搵唔到而家呢份工咁好?所有開支都係你兩公婆頂晒,但又要預俾人湊b錢,咁咪百上加斤?
如果我係你,我會請 ee湊或者計條數自己辭職去湊b有無so.因為錢要俾大舊出去而人工又唔係好多的話,留係屋企慳d tim,至少唔使搭車,置裝番工.儲起d準備bb大個讀書用,一開始讀書要使好多錢架.

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

禁止發言

大宅

成皮o野 .. 我就覺得好多囉

就算我奶奶唔收我錢我都無俾佢湊, 大家o既方法都唔同, 費事鬧交

我當你唔同住, 我寧願請本地 ee 湊, 只湊日頭都係 $3,500-$4,000, 再搵家務助理間中打理家務 ... so good

大宅

好媽媽勳章

我都係覺得你請工人好d了, 睇起黎你同99都唔係好好傾, 要老人家唔返工湊b, 除非係佢主動提出, 如果唔係,你都係淨支出菲傭人工$4,000左右/每月
計落如果你99唔返工無咗$6,000蚊收入, 你仲要俾佢$10,000, 呢度條數係講緊$16,000蚊喎, 你知點做喇

等待驗證會員

2020069 寫道:
thanks all mami~~~

想問請ee幾$$ ? 係未只做日頭架? 咁同賓賓有咩分別呢?我又驚我老公話佢會對b唔好~~~唉!!! 好煩呀!!!!!! :-( :-( :-( 老實講我覺得呀嫲臭個孫都要$10,000就真係好多law..
都唔一定係錢既問題,你99可能只喜歡玩B唔喜歡湊B呢!咁你無理由''監''人幫你湊仔!
我都係想做個好人''遮''

男爵府

嘩.........我比我媽咪湊b,都係比返3千佢嫁咋!!!仲話明佢知,我會成日返去訓同食,我媽咪都ok喎!!!

人人唔同,一皮野好多嫁喇!!!!你99對住自己個孫都咁計較????

我都未同我99講我無諗住比個b佢湊tim呀~!!!!我怕我同佢講,佢唔洗錢都要湊tim呀!!!!hehehehe............

大宅

如果做亞"麻"有責任要湊孫,那麼為甚麼做亞媽無責任?
點解你們唔專重她的選擇?她也有權在職場上找到自己的樂趣的.講真,換了是我也未必會.返工有放工/放假時間,應承了湊,就是24hr x365日的工作,仲要睇你面色,一個唔該,找別人湊,她就失業,比返工更無保障.與其在這兒問是否夠,不如勸勸你丈夫,專重她媽媽的決定,不要勉強她.

大宅

Maggie3493 寫道:
點解你們唔專重她的選擇?她也有權在職場上找到自己的樂趣的.講真,換了是我也未必會.返工有放工/放假時間,應承了湊,就是24hr x365日的工作,仲要睇你面色,一個唔該,找別人湊,她就失業,比返工更無保障.與其在這兒問是否夠,不如勸勸你丈夫,專重她媽媽的決定,不要勉強她.

i agree with u
小玄玄於15-3-06在聖保祿醫院出生!!!

大宅

你地係咪搵好多架? 如果唔係收你成萬蚊就好鬼貴, 佢都無體諒過你地既...
不過, 我自己個人意見就唔好比99湊, 因為一定種壞佢, 好似我個仔之前比我阿媽湊, 佢都不知不覺種壞左我個仔, 搞到我個仔而家返親婆婆度就扭買野, 婆婆又必買喎, 次次都搞到我好嬲, 人地話3歲定80,而家我寧願唔做野都自己湊返呀(我之前份工都有12k架)!!!

等待驗證會員

係law,唔應該將個責任推落99到!做嫲嫲無義務一定要湊孫,但媽媽orBaBa就有責任要湊仔!
我都係想做個好人''遮''

別墅

我都好同意,你99無責任幫你湊仔架,仲有呀$10000包食住仲包埋湊仔,我覺得比得少囉,你諗下自己出去住兼自己食都唔止$6000啦,話請個工人,你估真係$4000全包咩,你要包佢食住不特止,仲有agent費、保險、機票,其實係唔止$4000
最重要係你99鍾唔鍾意湊仔先?

大宅

非常同意,其實我覺得有時我地都幾自私。

有d人個99就好想湊,但我地就唔想,於是就會講99麻煩,唔明白事理,點點點。
但相反d99唔肯幫我地湊,又話佢地唔負責任,又點點點...真係做人99什難luuuu......
凍冰冰 寫道:
[quote]
係law,唔應該將個責任推落99到!做嫲嫲無義務一定要湊孫,但媽媽orBaBa就有責任要湊仔![/quote]

大宅

換作係我都唔肯啦, 佢咁大年紀都搵$6000, 你現在要佢湊孫, 過兩年個孫返學唔駛佢, 佢咁大年紀好難再搵番份工.
佢咪人又無,錢又無.

別墅

好媽媽勳章

$10000包食住仲包埋湊仔,又真係唔多囉.

如果佢真係唔想, 請賓賓咪重好.................

首頁

尾頁

跳至