家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

一般家庭是否須要濾水器

濾水器公司常常強調香港的氯氣會影響健康, 甚至有致癌物質. 但水務處網頁所說的剛剛相反.

我們有裝濾水器的必要嗎?

男爵府

Re: 一般家庭是否須要濾水器

我覺得有,先唔講氯氣,淨係食水中的雜質已經有好多,我每次洗濾心時,個濾心都係啡色的,而且氯氣在煲滾水的過程中會產生致癌的三鹵甲烷。所以我覺得裝左安全d。

超級版主

超級版主

無乜需要

如果有銹水,可能係喉管生銹

新樓用銅喉就無問題

水喉水已經好乾淨,煲水就飲得

唔駛咁驚,平時飲小支汽水重實際

濾心唔經常更換,反而會滋生細菌

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我屋企既廚房同厠所既水龍頭都有裝, 因為覺得d水唔係咁乾淨, 而且係用作煮食同洗面, 擦牙, 所以就裝。其他既出水口就冇裝, 覺得冇咁大需要。

伯爵府

魅力王子

my family have use 濾水器---Diamond.

大宅

very importment ar,當你見到濾芯啡色,可知d水幾有問題,裝咗,用水都安心d
老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定會用

大宅

係咁既~
我都認為裝一個會比較安心, 因為避免食水經過長途運輸所帶來的風險.

當我去到間shop, 老細講既同政府網的完全唔同, 他強調是氯氣問題, 佢話而家d氯氣好無益, 自從sars後, 政府將氯氣加多3倍...而家d人好多都甩頭髮, 癌症亦年輕化, 腎病...等等.

佢認為, 飲都不成問題, 因為會煲過; 最可怕是洗澡, 洗菜等接觸, 因為氯是很容易被人體表面所吸收.

我忽然驚覺, 有無咁恐怖呢

伯爵府

其實只要自己覺得OK就得啦!我都有裝濾水器o架!以前D水總係覺得有陣味,好難飲.但裝o左濾水器後,就冇味啦,我重係直接飲水喉水添,都OK呀!

大宅

請問有沒有好介紹沐浴過濾器。

禁止訪問

大宅

因市面有兩隻濾水 - Hexagon & Diamond , 本人飲用Amway濾水器,沒有沐浴濾水器,仔仔長期出濕疹,十分苦腦。

男爵府

我屋企用緊Hexagon,但係因為冇人皮膚有特別問題,所以亦睇唔到冇乜野特別好,不過我有用過氯氣試劑,過濾後的水的確除到氯氣,而且價錢好平,我覺得用左安心d。我係用半價買的,$390兩個,可以任揀兩個花灑的、兩個水龍頭的、或者每樣一個都得。如果有人有需要,我仲有d半價券,可以送出。

日本出品,品質符合NSF規格61的CaSo3

把氯變為無害物質,清除水中的氯
無論熱水或冷水均能生效。普通的活性碳濾器不能在熱水中生效
能過濾多達25,000公升的水。普通的活性碳濾器只能過濾大約10,000 公升的水。
美國出品,品質符合NSF規格61的KDF Media 55(解離重金屬)。
這種銅鋅化含物能清除重金屬及抑制細菌繁殖,同時還能吸附水中的氯
在吸附氯氣時能增援CaSo3的除氯功能

日本出品的EC8888遠紅外線(FIR)能量磁珠

對流經的水分子團產生增能作用,使水分子產生激烈震蕩,進而把水分子切割成更小的水分子團
水分子團更小的水能發揮更佳潔淨及水合作用

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

香港嘅水經過d水管就有味,可能同d水管及水喉有關,我自己就覺得裝左濾水器,一家人身體比以前好左~

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bbdou:
請問你所用是不是可裝在沖涼花灑的???
因為我好想係花灑都裝濾水器, 請告知detail, thanks!

bbdou 寫道:
我屋企用緊Hexagon,但係因為冇人皮膚有特別問題,所以亦睇唔到冇乜野特別好,不過我有用過氯氣試劑,過濾後的水的確除到氯氣,而且價錢好平,我覺得用左安心d。我係用半價買的,$390兩個,可以任揀兩個花灑的、兩個水龍頭的、或者每樣一個都得。如果有人有需要,我仲有d半價券,可以送出。

能過濾多達25,000公升的水。普通的活性碳濾器只能過濾大約10,000 公升的水。
美國出品,品質符合NSF規格61的KDF Media 55(解離重金屬)。
這種銅鋅化含物能清除重金屬及抑制細菌繁殖,同時還能吸附水中的氯

對流經的水分子團產生增能作用,使水分子產生激烈震蕩,進而把水分子切割成更小的水分子團

男爵府

係呀,我裝左一個係花洒,一個係洗水盆到。你想知乜野詳細資料,可以打電話俾我,我pm左我電話俾你。

anita_yps 寫道:
bbdou:
請問你所用是不是可裝在沖涼花灑的???
因為我好想係花灑都裝濾水器, 請告知detail, thanks!

[quote]
bbdou 寫道:

[/quote]

民房

我認為當然要啦!!!
我唔係專家, 唔識去講香港d水乾唔乾淨. (車! 政府緊係話自己d水得啦:tongue: ). 但係好多人都話而家d水真係有好多雜質和代學物, ...我覺得呢d野一定唔係補品, 對身體一定唔好, 尤其係對阿B和小朋友.

我自己屋企用緊Diamond, 濾水器和Spa(即係花灑沖涼果隻)都有用, 真係幾好.
起碼飲的水比水喉水乾淨好多倍, 又唔洗煲..哈哈..而且真係好飲d, 我屋企人比以前鍾意飲多了水, 身體比以前好.
至於沖涼個Spa, 真係好得, 皮膚真係滑了好多(10個 ), 仲有改善了我老公皮膚敏感的問題...仲有一樣真係覺得好正係我到而家就生得的時候一d妊娠紋都冇, 我有d孕婦的friends(都係有用Diamond)都係咁.

我聽聞而家佢地有半價promotion, ( 我兩部都係正價買), 你地想要資料就話我知啦. 我send比你. (我幫佢買的agent個人都幾好架).

複式洋房

bbdou
HI, 妳好, 我最近想換濾水器, 我見妳很多資料, 我想問
Hexagon 濾水器, 因為價錢合理, 可否給我呀?
我唔想買吟貴其他牌子. tks!
妳都可以PM 我的! Tks!

男爵府

林林,

Please check PM. Thanks.

林林 寫道:
bbdou
HI, 妳好, 我最近想換濾水器, 我見妳很多資料, 我想問
Hexagon 濾水器, 因為價錢合理, 可否給我呀?
我唔想買吟貴其他牌子. tks!
妳都可以PM 我的! Tks!

水晶宮

Hexagon其實係咪即係Diamond呢?因為無論外觀同內膽,都係一模一樣既?
但係Diamond之前比消委會,水務署同衛生署炮轟,同有一大班學者出來話佢誤導喎,Diamond在廣告裡面引用某幾位外國科學家的研究,有線電視新聞台就越洋訪問左個幾位科學家,除左已經去世個位科學家聯絡唔到(Sorry,這是真事.),其他幾位均異口同聲話Diamond所宣稱既效能,係無科學根據,佢地聽都未聽過噃!有位仲話Diamond引用佢個名,佢要研究告Diamond添!另一位諾貝爾獎科學家對水的研究,仲同Diamond講既理論相反.
後來,Diamond再在東方日報登左四版全版廣告,其中一句,話:"科學無絕對"話人地得到諾貝爾獎個科學家所講既未必係絕對!真攪笑,唔信諾貝爾得獎人,唔通信個無名無姓既咩?
聽講,因為風頭火勢,所以Diamond能量水改左名,用左多個唔同既名稱繼續賣佢個部"高科技"產品,哈!
大家可以睇下,消委會選擇月刊第357期,教人如果要買淨水器,要揀有NSF認證,但唔係咩no.都有關係架,要NSF no.53先至同健康有關,即係過濾有害物質,NSF no 55代表能殺菌,有些no.只係美化食水,例如no.42,即係好味左,但不能過濾有害物質,no.62只係適用於蒸餾處理系統,同家用過濾亦係無關係.有d no.仲攪笑,代表用料無毒,唔好咁易信人呀!
個期357期選擇月刊,仲質疑能量水的效能,仲影埋相出來添,提醒消費者咪受騙呀.

首頁

尾頁

跳至