自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我個仔時時都被同學MET到手損腳損!校長回應篇!

如係你哋會點好呀,請教吓我,我已好無奈了!
K3,近這數個月來已出現第8次了,已和校長談過,時時和老師說了,不明白點解咁鍾意MET人來解決方法,有些是因在家慣了,改不了,回校就這樣對同學,有次我忍不住在學校哭了,實在太難忍了,太痛心呀,老公話再係咁唯有報警,今天老師又和我說了,我兒子又被一位同學MET,但今次我兒子真係無做錯過事,不明點解這同學要咁做,老師話已通知對方家長,我話,教班小朋友無用,主要係這學生家長有否真係教他不要這樣做,定回家就算了呢,怎能已第8次了,頭數次係不同的同學,有些說了一次都沒有再犯,我今天和老師說,等明天我老公來和你們說吧,可能每次只得我一人說,他們當我女人仔,唔理我,要怕男人,我話明天我老公會來找你們說,我說,我老公一直忍著唔想攪大件事,但一次又一次咁樣,難道你們不知我們有多心痛嗎,我話我老公一係唔上來,如朲就報警,老師即好驚咁話,咁又唔好,小朋友咁細個,都唔知自己做咩喎,你哋教我可以怎樣了,好無奈,好心痛呀

今天老公去了和校長談的情況:
入到房,老公已帶了數據簿一坐下就和校長說出近這數個月來這8次兒子被MET的日期,讀完校長就知道原來係有咁長時間,也知道越來越嚴重,但他都想不到法子,反問我老公,如你是校方會怎教?
老公:那我會趕這些同學出校
校長:咁有無可能
老公:如你是家長,你又會怎樣呀,我為何不第3,4次發生事後上來找你說呢,要等到現在呀,我要收集好資料,等你知道件事的嚴重性去到邊度,還有一個月就畢業了,我真唔知呢個月還會不停發生多少次,要傷我兒子到何時呢?
校長只說校方會慢慢教,小朋友係要慢慢教, 話一次都好難聽,都要想法子令他們聽教
老公:可是你哋係無法子,做不到任何野,如校方做唔到野,我唯有交給警方,帶兒子去備案,如再有同學MET傷佢,即報警!

校長知道了件事的嚴重性,之後一直當我傻,以為我老公不重視呢件事,無個男人出來講野,蝦我小女人,有佢講無我講!
今次後她知道件事攪大了,校長問怎太太怎不來,老公話因為情緒未平穩,好多天都失眠了,不單對我小朋友的影響,還有我太太情緒都好有問題了!因我兒子現讀下午班,現她都沒法子將來這一個月能否保証我兒子不再被人MET傷!她說不如這樣,早上班還有空位,調我兒子到上午班,我老公話回家問問我,那當然沒問題,只要能避開這班可怕的同學就好了,校長也說今天放學後會和全老師開大會,討論今次事件,現在他們才知道這嚴重性去到那,之前都一直感到小事,我們就一直忍忍忍忍忍忍
校長都說了這數位學生家長都是新移民,可能不太懂教小朋友,家庭都有問題的,所以這樣!那到了星期一就上早班,看看如何啦!校長話上午班的都無呢個情況發生!
主要弄成這樣是老師坐長到他們見到一個同學這樣,有樣學樣,上學期本來都無事,自一位有問題同學開始,突然有數位同學就照樣做,老師越強調不好咁做,他們越感到好玩,拿我兒子做目標人物,希望兒子不好再受到傷害,我也不同這麼擔心和痛心,這數個月心都好痛,今天老公和校長說了,令我個心舒服好多!
很長篇,辛苦各位看,感謝各位給我意見!

大宅

Re: 我個仔時時都被同學MET到手損腳損!校長回應篇!

Hi up88,

睇完你嘅留言,都"鄧"你心痛.原先想讓孩子開開心心咁返學,點知遇到d咁嘅事,作為家長真係非常明白.依家希望囝囝轉左上午班會遇到相親相愛嘅同學仔啦

侯爵府

我覺得點解唔叫校方約埋生事既小朋友既家長一齊開會, 新移民唔代表無家教~ 校長唔可以單方面估係新移民家長唔識教仔~ 家長有責任, 老師都有責任!

叫 D 生事既小朋友家長睇下你個仔既傷勢啦... 調轉頭受傷害既係佢地既小朋友, 佢地會點!

同埋... 做咩要避開佢地班生事既小朋友, 你個小朋友受傷害反而要避開佢地?! 一係要佢地班生事既小朋友轉上午班囉...當係罰則啦...

伯爵府

魅力王子

so good,have good result anyway~!

your son no need face this student......

and you can no need worry too much~!^^

複式洋房

新移民不太懂教小朋友??關我差事??佢唔同你轉上午班.你叫佢隔離果班大陸里仔.唔好比佢埋你果仔身.你同佢校長講再唔跟進我會打去報館搵人採訪你,幫你賣廣告 !!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

RonicaKwok 寫道:
我覺得點解唔叫校方約埋生事既小朋友既家長一齊開會, 新移民唔代表無家教~ 校長唔可以單方面估係新移民家長唔識教仔~ 家長有責任, 老師都有責任!

叫 D 生事既小朋友家長睇下你個仔既傷勢啦... 調轉頭受傷害既係佢地既小朋友, 佢地會點!

同埋... 做咩要避開佢地班生事既小朋友, 你個小朋友受傷害反而要避開佢地?! 一係要佢地班生事既小朋友轉上午班囉...當係罰則啦...

我都覺得點解要你仔仔避佢地,係佢地傷害你仔仔,而家要你仔仔自己一個去認識同面對過一班新既同學仔,會唔會令你仔仔覺得係罰佢.

禁止訪問

珍珠宮

mc_20044 :
唯獨得呢個方法去避他們了,希望最後呢個月,唔好再有呢D不快事件發生,比我安心看到兒子畢業呀
老公被校長問:如你係校方你又認為我們應怎處理呢?
老公:如你係家長角度,你又會怎想呢.
校長:哦...哦...哦,我諗都係會轉校,
佢都不知怎回答了,但還只有一個月畢業,難道要轉校嗎

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小朋友曳, 校方及家長都有責任。係你呢件事件上, 我只見校方推諉責任在家教方面。

我認為是老師一開始便沒處理好, 令問題惡化, 令其他原本不敢作惡的學生也有樣學樣去蝦同學。
第一位搣人的學生可以賴家教唔好, 依家係有另外3位同學在學校裡"學習了搣人", 咁如果我係呢3位學生的父母, 我就會問老師佢地點教, 點解會俾我仔女學了搣人!!!!

侯爵府

kellyly,

真係好同意!!

反而要受傷害既去避左果班生事既... 要受傷害既從新接受新朋友, 咁咪係即係罰受傷害既一方?!

kellyly 寫道:
[quote]

我都覺得點解要你仔仔避佢地,係佢地傷害你仔仔,而家要你仔仔自己一個去認識同面對過一班新既同學仔,會唔會令你仔仔覺得係罰佢.
[/quote]

珍珠宮

RonicaKwok:
校長話會個別傾,也和他們家長談過,可都一樣沒改變,校長意思係這數位愛MET人的同學家長都係新移民,都接觸了解過他們家庭問題,才這樣說,確實他們教得係好有問題,校長都知道也教了他們怎對小朋友教他們!可是都係重犯!
小朋友都知道我兒子時時被MET,老師越講,他們越感到是一個新玩意好好玩咁,係改善唔到,校長話個老師呢排都好大壓力喎!
避佢係因為我知他們無法阻止到,而他們都感到沒信心阻止到!唯有這樣,我只係唔係再見到佢哋啦,攪到我精神都有問題,希望快快過了這一個月,平平安安!

珍珠宮

shah 寫道:
so good,have good result anyway~!

your son no need face this student......

and you can no need worry too much~!^^

係呀,THANKS!希望會好了,令我安心了!因我心好累好累了

侯爵府

咁報警囉... 真係鄧你嬲呀...

一班年幾禁細既小朋友都可以教而不善, 好啦...老師無法, 家長又唔教, 禁唔洗可憐佢地啦... 報警... 起碼 "警察叔叔" 呢幾個字可以阻嚇一下佢地啦...

珍珠宮

joannalsm 寫道:
新移民不太懂教小朋友??關我差事??佢唔同你轉上午班.你叫佢隔離果班大陸里仔.唔好比佢埋你果仔身.你同佢校長講再唔跟進我會打去報館搵人採訪你,幫你賣廣告 !!!!

幸好校長都好懂說話,有禮,如態度勁差,我老公就不會多講了,一定會攪大佢,現在起碼他們開始意識到件事唔係小事,唔好當我傻,以為我忍忍忍忍下去,一直忍,突然發圍,嚇到他們措手不及,今天會開大會討論呢件事,希望他們會真係重視!如不我哋都一定會攪到上新聞!

珍珠宮

kellyly :
我兒子應不會這樣想,他不太知道發生何事,只知道下星期開始調上午班了,要早些睡早起床,他還是一樣好開心,他性格係好易和人相處,不怕任何新環境,好主動去逗人說話,也不懂生氣別人,所以幸好他有這性格,如不他一定更可憐更性情大變,幸好幸好!如不我更傷心難過無奈,看到他我真好無奈,他還是一樣好開心好快樂的呀

珍珠宮

weima :
我哋做父母當然最著緊小朋友安全啦,老公都和校方有講明再犯就交比警方處理!大部份都入了救世軍!幸好他們不是和我兒同校!係呀,我仔太易被人欺,太善良了,從來只別人蝦佢,佢只會逗人玩調皮這種,但從不會傷害到人架!校長今天和老公說:咁有時你仔仔調皮又主動愛逗同學玩,有些同學唔鍾意咪MET佢,老公即說,但我兒子從來沒有傷害過同學呀,校長即無聲出!

珍珠宮

晴B媽:
你都看得出是了吧,對,你說得無錯呀,校方係最愛這樣才攪到件事變成這樣,尤一個學生做錯,變成個個都跟著做,是校方處理有問題!對,個老師太善良了,他說話沒有說服力,只每次放學和家長說,你個仔今天MET,對被MET的只說,你仔今天被MET,好像真是自己沒有責任,也沒看出他們有重視過呢件事!只認為已通知了各家長就可以了!你的看法和我們一樣!校長都話當第二位同學咁樣照做,她都好驚訝,沒想到居然他會這樣!現在變得越來越學生想去試MET人係咪咁好玩,拿了我兒子做戰把,我怎安心呀!全因老師校長沒有做到野去教,令他們感到好奇好想去犯,感到是好好玩的一件事,弄到\現在一發不可收拾,校長都好頭痛,不知有何方法了,只好快掉走我兒子上午班好了,實在太得人驚

別墅

2018復活節勳章

最緊要仔仔仍然開心快樂, 冇俾呢件事影響度。

男爵府

WHY 要你小朋友轉番上午點解吾要0個D死人大陸人番
你有冇諗過要一個小朋友轉番上午對佢的影響
聽到個校長咁講真係有少少火都來埋....你D 老師死呀
吾會分開佢0地........
如果我係你就吾會比個仔番上午...因佢巳見慣D同學仔
你一轉咁佢又要再重新佢再認識過D小朋友呢
呢點你有冇諗過
SORRY可能你睇完又會吾開心
但係我覺你小朋友好慘....
[

複式洋房

agree

首頁

尾頁

跳至