自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: 我個仔時時都被同學MET到手損腳損!校長回應篇!

KWANWAILIN 寫道:
UP88,

我覺得你應報警, 此校不能教育及保護兒童及學生, 助長他們, 如你們不告知要報警, 此校長愛理不理, 報警唔係一定解決問題,但可警惕學校管治及家長協助!!! 不讓此校助虐不理, 就這樣畢業算了!!!

你小朋友去上午班此校長安排, 叫你小朋友逃避, 家長算吧!!!
可否告知校名!!!

我哋一提報警呀,老師即問:難道你咁樣做唔怕你個小朋友將來心理上會受到影響嗎?
老公:將來我就唔知,但只知道依家生理心理身體上都受到好大影響囉!
校長一聽到話報警又話,唔需要去到咁,
誰叫你哋校方都無能為力,還說,小朋友唔係話一句就聽,你小朋友都不會啦,教小朋友不能話叫他不好就不好做,都會給他們多些時間去改,可是我小朋友已由3個多月前已開始有呢個問題了,校長都知道,到今次第8次了,我哋都忍了好久啦!難道為不夠給你們多點時間了嗎?還要我兒子受多少傷害他們才感到足夠呢 ?-(

珍珠宮

cola_la 寫道:
唔好意思, 我唔識野, 咁少事都可以報警嗎? 最近也開始搵學校, 擔心呀~~

當然可以,為何不可以,係有表面傷痕,拍下照片,已8次了,你身為家長,你會忍到嗎?傷害到他人身體就可以!

珍珠宮

召藥師 寫道:
俾我都會又火又心痛!
不過我一定唔會轉上午班,係都係個d曳仔去,有乜理由要受害者去避開施害者!仲有就係要安排番對方家長同自己會面,而校長同老師做中間人,要對方ge小朋友當面道歉同唔會再犯,另要對方家長承諾會好好管教子女,而老師亦要提高警惕,不可以再有類同事件發生。

原因係上午班無位,只因剛好有位學生唔讀走咗,校長才想到這樣,不如叫我兒子讀這班!
我們都有說過,但校長唔去聯絡,只說他們有有有有做過很多次和他們家長談,無奈,他只想快過了這一個月,一直不想我們生事攪到全校都知,只會靜靜自已見家長處理

珍珠宮

bebesilver 寫道:
咩學校黎架~~咁既校長都有咁無能架, 報警同轉校啦!!

可只得一個月就畢業,難道要我們為了這班同學,要我買過所有校服書本找學校嗎,那不如一走算了,不好讀,都想過,可我一直等兒子高班畢業,好想看到,誰不想呀, :-( 以前唔係讀呢間,因搬了家才上年入讀呢間,以前K2時,看高班畢業,都已好感動,一直想到如到自己仔仔會係點,一定更感動開心,可現在這學校,我真想快些走了,可惜還有一個月就看到他畢業了!唯有忍受埋呢個月 :-|

珍珠宮

weima 寫道:
up88,
呢個校長都幾不知所謂,你仔仔主動逗小朋友玩,代表性格友善活潑主動,唔通要小朋友返學坐係度唔理人先叫好?k3都唔細,唔想同人玩可以say no,駛唔駛好似n1 咁meet人,唔反省下點解會縱容到小朋友咁,個校長仲要用黎做藉口,點做校長辦教育!!!!

[quote]
up88 寫道:
weima :
校長今天和老公說:咁有時你仔仔調皮又主動愛逗同學玩,有些同學唔鍾意咪MET佢,老公即說,但我兒子從來沒有傷害過同學呀,校長即無聲出!
[/quote]
係呀,我都好無奈,以前一直人人讚我小朋友好熱情又不怕人,好主動,個個都話好難遇到咁樣小朋友,但呢間學校剛剛相反,感到小朋友過份熱情,太主動不是好事,我好無奈呀,也有想過是否有這性格才害了他,我還正在想我應否改變我兒子性格,但我知道是不能改,自出生數個月都已知道他是這樣不怕人熱情主動好動活潑,這5年間任何人一接觸過我兒子都已感到他的熱情!有時我也怕他過份地熱情,令一些冷血冷漠的人不受落,他小時,我都遇過不小,令我很難為情!因世上咩人都有,有些是好討厭小朋友煩,逗他玩,主動問他野,可能已令對方感到我兒子是傻的或有問題,都會用不屑眼神怒啤我哋,是他們有問題,不是我兒子,因100個人才遇上1,2個會這樣,我都慣了!但呢間學校就相反,每次有事發生都一定必話,嗱今天你兒子又被同學弄傷,因為他逗人玩,人哋唔鍾意,咪MET佢囉,次次都如錄音機一樣咁和我說,好像感到這行為是對,原因係我兒子主動逗人先,人哋先咁樣,好理直氣壯的 呀,理所當然,我才感到越來越有問題,校方老師令我兒子成了目標人物,他們還說沒有,但我們好肯定已是了,只是他們無能!

伯爵府

報警+要求當面係學校見對方家長啦,等警察,校長,老師,對方家長一同在場,還掂仲有一個月怕咩攪大件事

珍珠宮

gjorklau :
多謝你的意見,我哋都好想咁做,也同校長講了,不如叫埋他們出來一齊講,佢又話他們知道的,都約見過他們了解情況,又話他們都是有問題家庭,私人事不方便和我們說,所以好明點解佢哋小朋友會咁喎,只叫我哋比D時間這班小朋友去改,太好笑了!希望星期一開始我仔仔一樣可以開心上課!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比著件事發生響我仔仔身上, 我一定唔會忍到咁多次,
走左去報警啦!
可以感受到你地個種痛心既感覺! :-( :-( :-(
仲要間學校老師校長都唔識教, 一路助長d小朋友傷害同學,
遲d呢班小朋友長大, 就係多得佢地, 變成壞分子!!
既然仲有一個月就升小一, 轉去上午班都係好事既我覺得,
總好過轉校又買過新書包新校服, 環境又要再適應過a麻!
只要仔仔呢一個月可以平平安安, 開開心心上學就好喇!

珍珠宮

路人(甲):
很感謝你給我回應這麼長篇! :lol:
因你這老師懂處理,可我兒子這個是好老師,可惜太善良,無學生驚她的,當她唱歌吧,說話沒有說服力令學生驚!所以弄成如此地步,現在更是一發不可收拾,校長話呢個老師都已受到好大壓力,我們知她是好,可以一而再,再而三都係沒法子改變到學生,還會變成更多學生去跟著傷害人,感到這是一個新遊戲,好好玩,而我兒子成了他們目標,越弄越糟了,連校長都說不說有何方法了,反問我老公會點,我老公話會開除這些學生,佢又話教學上唔可以咁做,反說安排我兒子分開單人一個坐,本來是一班分三張桌, 一張有10個學生,現居然說分開我兒子一人,不好笑嗎,我老公話當然無可能,那我怎和兒子說,難道受害者要去逃避他們,怎不分開他們,他又話這樣會令他們變得更糟,好失望了,他跟本不懂教學!

珍珠宮

[quote]
芝達 寫道:
點解唔同

珍珠宮

santorini :
我都有和兒子解釋,不是因他錯了,要他調走,是因不想再他受到同學的傷害,為了保護他,因同學話了很多次了都不聽老師話,一樣傷害你,所以才要把你調走,離開他們!上午班都是由同一個班主任教!他自小都係咁善良,真係唔知係好定唔好,現在我開始怕了,要教他學懂怎反抗去保護自己,如他被人搶玩具,他從不會和人爭的,都會讓比人,自己走去拿過另一樣,也不會嬲任何人的!原來這是給他帶來了傷害 :-( OK,我PM你話你知!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

老實說.如果問題發生在我身上!
我一定報警.原因如下

根本老師校長沒有心跟進.轉校?
佢緊想!唔會比人知道佢學校教唔倒人

為什麼是你的小朋友轉上午班??你小朋友沒有錯!
要轉是那個小朋友轉!!

新移民?藉口吧!根本這間學校就十分有問題
別知有個壞既小朋友.點解唔睇緊d個小朋友?

一定報警,等果個新移民家長知道他的兒子甘做是錯的
不能的!也等學校知道,他們不跟進,必有後果

如果係我.我仲會唱衰呢間學校!!
反問家長問題??痴線!十月懷胎生出黎比你地甘對待??
我同佢博過!!!小朋友一定勁有影響!!!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得轉班唔係解決問題方法, 一方面好似罰受害人, 另一方面只會助長傷人的學生.

點解決呢個問題, 校長應該自己想清楚, 唔係隨便比個答案出來, 佢可能覺得重有一個月, 都廢事攪, 將個問題比小學就算.

小朋友有時有壓力唔會舒緩,就可能會用暴力,只要及時教導就得. 成件事主要係校方一直冇正視問題, 到問題惡化左先如夢初醒, 錯過左最好時機, 令受害者受更多傷害,傷人的更以為傷人係順理成章.

我建議你要求校長三日內比一個滿意的答覆,否則,你會向教統局投訢及報警求助. 報警未必係好辦法,但校長重唔交出個似樣方案亦係冇辦法中的辦法.

珍珠宮

kellyly 寫道:
up88

你仔仔無野開心當然係好,只怕佢係收收埋埋.
係人前扮開心無野,係人後唔知佢會諗咩ja.
始終佢k3明白好多野la.
不過佢都就轉校都希望佢開開心心過埋個幼稚園

我都好了解佢個性,應不會了,佢好天真,思想又好單純,不會和任何人計較,好大方,呢個是他優點,現在只希望呢個月平安渡過,快畢業,不可再令我難過心痛傷心!我會瘋的,支持不住!

珍珠宮

小魚兒正正 寫道:
唉我睇完你回覆....我都知你講乜都冇用
係個校長的問題....
問題巳係到...佢的解決方法係調走受打0個個
可能你同你老公好相處...
分分鍾佢同d大陸人講比佢0地媽都似
睇住仔仔番左上午的情緒
有冇影響啦唯有

無錯,佢真係有點問題,好像主動熱情是錯的,我都不明白了!心淡死心了,只好快過了這個月,快畢業,可能真係我哋都太斯文,有些真好粗魯,會即在校長面前打個仔一巴!校長自己都話好驚!也許因這樣,他知道這些家長都是粗人,怕我們大家見面會攪到大件事,怕全校都知,人人都見到\一班家長在吵架,令她難做吧,出發點她自私,只為了保住學校吧!只口頭說他們自己有做野,算啦,死心了,都第8次了還可怎樣,無能無能的,唯有自己退一步但願能海濶天空吧

珍珠宮

monmon616:
我係到第3次左右先知我兒子是被傷害,第4次開始老師就次次都有話我知!每次都有和我談了好久,我一次一次比機會,希望不會再有下次,可一次一次令我失望傷心到第6天失控,和校長談,可一樣當我死,要男人出馬先知大件事!好明白他們教學係好有問題,真係唔識教,唔識教都算,還助長學生越來越多人去學MET人感到好好玩咁,先可怕,校長都話真係唔明白點解他們會變成這樣,難道我會明白嗎,有兩個是勁可怕,校長都曾被他用力踢腳,痛了好久,還會大罵主任叫她,你死開啦,你可想像到這些學生都可怕程度去到那吧

珍珠宮

nikinokb :
佢緊想,佢現在唔比我哋去約見這些同學家長,都怕我們會在學校吵得太大聲,因他知道對方這些家都是粗人愛動手,所以只說會個別跟進,調我個仔上午班,係因突然有個學生退學了,有一個位,沒有太多位,所以調我個仔去避開他們,佢哋仲話一開學已知佢地有些好有問題好壞,有些是K1入來讀到K3,還說他們有做野有教呀,原因係話K1入來更可怕,現在算乖了很多,好可笑呀,真係好有問題,用了3年時間了,還好像感到自己好有成就感,好佩服她可以這樣自欺欺人的態度囉,佢哋要四個人呀,每人抬一邊先可以夾手夾腳抬個學生回課室!,佢一不懂回答我老公提問,他就反問家長,那我老公又反問佢,你都有仔女,都做人阿媽,如我兒子是你兒子,你又如何,她即口啞啞了!

珍珠宮

clpapa:
這校無能,這已是唯一方法了,我老公不停問了他很多次,你哋跟本控制不到件事,越來越糟呀,校長都無能為力,只問我老公如你是校方,你有咩意見,我老公話趕佢哋出校,佢又話教學制度上唔可以咁樣做,咁邊有計,唯有我哋去回避佢哋囉,我都感到好難受,好像我兒子是受害人變成被全校孤立這一個,可為了他安全問題,只好這樣,因佢又唔會罰學生,又不罵,佢話唔可以喎!那真係無言了!我只知道他們沒有心教學,好自私!這些小朋友都係家庭暴力環境長大,所以會咁喎 仲話可能我哋個家庭好,唔會太明白家庭有問題的小朋友喎 要比多D時間去教佢地 對呀,你說得正確,他們感到這是小事,一直回答我,小朋友係咁喎,個個都會咁樣,好小問題沒有重視過呀!到了,他們都意料唔到件事原來可以變成咁,個個小朋友都教不聽,有樣學樣,不知何時那天突然平時好乖的小朋友都突然會去MET人,她說都感到驚嚇!我睇吓星期他們如何先,如再有咩事,一定攪大佢,我哋都有打去教統局傾過呢件事,佢問我哋邊間學校,因這天老公未上去同校長傾,所以話看看校長回應,我哋再睇吓點,因我兒子始終都還在這讀書,好怕佢哋關埋門唔知點對我個仔

珍珠宮

fanfan0582 寫道:
報警+要求當面係學校見對方家長啦,等警察,校長,老師,對方家長一同在場,還掂仲有一個月怕咩攪大件事

校長逃避,不敢我們去見這家長,都無計,現在她應知道事性的嚴重性去那了,佢只怕攪大件事,只要現在讓她知道再犯,一定好大件事!

伯爵府

因我兒子始終都還在這讀書,好怕佢哋關埋門唔知點對我個仔

你要問個仔學校情況係怎樣!例如有冇比茶點比小D、唔準去廁所、老師有冇唔理你!煩就煩D不過一定要問!等等.......引導個小朋友講返比你知!雖然話個老師好好。但有時人會講一套做一套由其果間!個校長係D老師可能都係咁!啦這些就叫身教

首頁

尾頁

跳至