自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

產子輸血25包 媽媽籲捐血助人

【明報專訊】「我的命是別人救回來的!」去年12月,李文娟原本以喜悅心情迎接第二胎,不幸產子後大量出血,輸了25包血才能保命。幸得逃離鬼門關,她昨日在「世界捐血日」感謝曾經捐血的人士。

另一捐血者高沃祥,今年已55歲,捐血36年,為了幫助他人,不惜出錢又「出血」。

去年12月20日早上,35歲的李文娟在伊利沙伯醫院產子,順產分娩後,醫生為她縫合傷口時,發現她流血不止,不久更陷入昏迷狀態。李文娟憶述時仍猶有餘悸︰「醫生曾一度考慮切除我的子宮保命,最後經施手術,輸了25包血才能渡過難關。」現時她的兒子已經5個月大,她深感捐血救人的重要,承諾日後會當個捐血者。

60年代已經開始捐血的高沃祥,至今已捐血146次。他說,以前工作地點鄰近捐血站,曾選在吃飯時間搭的士到附近捐血,可謂出錢又出血。高表示,當年因父母觀念傳統,捐血後曾遭責備,但現在時代不同了,自己會鼓勵女兒捐血助人,在她們16歲生日時,已簽紙批准她們捐血。

「世界捐血者日」由04年起在每年6月14日舉行。香港紅十字會輸血服務中心表示,本港每日約需700至800人捐血,才可維持血液供應。現時本港的血庫中,以O型血需求較大,呼籲市民積極幫助他人。

:-(

複式洋房

Re: 產子輸血25包 媽媽籲捐血助人

大宅

我生仔驗血時,姑娘話你係AB型獲,好少人有架,(語帶興奮),跟住一句(語帶怪談)你小心D吾好有咩意外,AB只可輸比AB,而AB比較小人有,醫院比較小貨。。。。。。。,我都想試下捐血
該用戶已被刪除

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

200012 寫道:
我生仔驗血時,姑娘話你係AB型獲,好少人有架,(語帶興奮),跟住一句(語帶怪談)你小心D吾好有咩意外,AB只可輸比AB,而AB比較小人有,醫院比較小貨。。。。。。。,我都想試下捐血

咁啱呀我又係AB型ka.

我有皮膚病,如我捐血比人,人地係唔係同我一樣會有皮膚病ka.

水晶宮

no la

ab血型既人係可以接受a,b,AB, o 既血, 除非你係-ve血型, otherwise, ab血型係好多+ve都用得到架

相反, o 型血既人只可接受o型既血, 但佢既血就可適合 a, b & ab型既人用囉

(以上只係for +ve 血型)
[quote]
200012 寫道:

大宅

sammifanlp 寫道:
no la

ab血型既人係可以接受a,b,AB, o 既血, 除非你係-ve血型, otherwise, ab血型係好多+ve都用得到架

相反, o 型血既人只可接受o型既血, 但佢既血就可適合 a, b & ab型既人用囉

(以上只係for +ve 血型)
[quote]
200012 寫道:
可能我係-VE

別墅

我覺得個姑娘真的好有問題????
O型血型的捐血者可輸血給任何血型的人~~~
而 AB 血型的可接受任何血型的人的血。所以
O 型血型的人被稱為 全適供血者 ~~慷慨型
AB 型血型的人被稱為 全適受血者

大宅

france 寫道:
吾通比佢坤左,甘邊種血型是只可用番先自已架?

大宅

請大家捐血. 我想這周末也捐血.
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

200012 寫道:
[quote]
france 寫道:
吾通比佢坤左,甘邊種血型是只可用番先自已架?[/quote]

O型只可以輸O型血。
我自己只係捐左7次咁大把,我次次捐都俾阿媽鬧,話女人捐血好蝕底,不過我唔理咁多,一年捐一次唔算多啦!
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

因我有貧血,所以不能捐血...
我為捐血既人

大宅

我係O型血, 三月捐左, 來緊七月係第25次喇!

click:

有關血型相容的圖表

血型配對公開

伯爵府

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Chungmama 寫道:
我係O型血, 三月捐左, 來緊七月係第25次喇!

click:

有關血型相容的圖表

血型配對公開

妳好勁呀!
我原本想捐多d,不過十九歲個時有耳結核要食成年藥,之後兩年都唔敢捐,到我想捐時又有左小朋友,而且兩次懷孕時都血小板偏低,搞到我舊年先敢捐血咋!
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

BK Milk勳章

我試過2次想去捐血, 但姑娘話我血壓低/貧血, 所以都唔俾我捐. :-(
我係A型血, 時常見到廣告話急需此血型. 我都真係好想捐呀...
等我抖足精神, 下星期再去先試下先.

男爵府

我都好耐無捐血喇~去開mk ,去捐下先

伯爵府

男爵府

我都好耐無捐血喇~去開mk ,去捐下先

伯爵府

我係b型既,1年2次咁多啦

首頁