跳至

首頁

尾頁

民房

点樣先可長胎??

依傢己35週,E生話亞B得5磅幾但我己重40磅
点樣可以令BB長肉呢???食D咩好?好擔心生佐出來BB難照顧!!!

男爵府

Re: 点樣先可長胎??

HIHI~!我同你一樣都35 weeks,醫生話我bb比本來大左一週!原因係我飲媽咪奶!不過比醫生話!
佢地話,bb後期會好長胎架!!
正常飲食得架啦~!唔好擔心!
做一個c9唔係易事.

大宅

princesslui :

hi! 你而家35w個有b有5磅幾都唔算好細吖, 我35w照過蝦仔都有5磅8, 醫生仲話個size好好, 中位數, 唔太大又唔太細, 仲預計蝦仔出世有7-7.5磅添!! 所以你都唔駛太擔心!

不過如果你真係想個b再長胎可以試吓食花膠同瞓多d, 我自問唔係食好多嘢, 仲無乜湯水添, 但我瞓得多又瞓得好, 所以蝦仔有5磅8我都好開心啦!!
Welcome to my blog蝦仔媽媽

男爵府

2019新春慶豚圓

princesslui,
我33週時, 小B只得4磅, 但去到35週時, 小B已經有5磅2啦, 看書同醫生話小B健康就得ga la, 所以冇叫我食多d嘢等BB長肉. 我聽朋友講, 食蛋白都會長胎ga, 但其實呢個週數的BB, 大得好快ga, 同埋如果小B太重磅, 你又自然分娩, 就會比較辛苦, 所以, 我諗住小B出世時6磅就得啦, 情願等佢出世後慢慢"養肥"佢....HAHAHAHAH

民房

最慘E生話估計B仔一定吾過7磅!!! :-(
我都唔係食好多嘢,早歺+Tea+晚歺!!生果多D囉!湯水會少D多數只煲雞或雪梨水!!甘都重40磅
但我瞓得少平均8小時不熟睡的,成日都訓吾著,E生都話可能我瞓得少!

唉!順其自然La!!我都知會易生D,希望B仔健健康康我就足夠!

你哋係邊到生?我在st.paul

大宅

princesslui,

唔駛擔心啦, 差不多7磅都ok 啦.

想長胎, 你可以食多d芝士同飲奶呀. 脫脂奶己經得啦. 唔需要飲全脂奶.

仲有瞓多d係床, 唔好行咁多. 瞓唔著, 瞓係床都睇書到好.

但你重左40磅, 你係咪食好多零食呀.......

唔好擔心咁多啦....

男爵府

2019新春慶豚圓

我諗住小B出世時6磅, 我就好滿足啦, 我看過資料, BB出世唔夠5.5磅, 咁至叫做輕磅ga.

民房

我無食O食呀!!!由一有佐B仔開始,所有無營養的食物我一D都無食,都吾知点解一有佐亞仔連飲水都會肥!!可能我比較喜愛吃麭麭+玉米片+脫脂鮮奶,每日都食!我無飲媽媽奶因為太甜!!只係我吸收....不過老公都無吾開心,佢仲話生得舒服D添!

男爵府

princesslui

bb呢幾個星期快到你可能唔會相信嫁!!!!總之食得自然就ok嫁喇!!!!你應該唔會係順產嫁喇!!!通常都係37,38週就開嫁喇!!!咁bb無7磅,唔奇喇!!因為少o左2週比佢大呀嘛!!!!但6磅幾都唔細嫁喇個b,我都係成日訓得唔好喇!!!無計喇!!!唔好擔心,bb出世後再湊肥佢咪一樣囉!!!最緊要都係你同bb都健康就夠嫁喇!!!!知嘛???

WISH你順順利利喇!!!

民房

pomuimui
多謝你呀!!!我順產呀!今日知道有朋友早產一个月,依傢好驚呀!!!!

子爵府

尋日去QE檢查,完結的時候醫生話阿B有1987g,大約係4磅有多,咁我依家正確黎講係33週5,正唔正常呢下???

首頁

尾頁

跳至