自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

暑假做扁桃線手術,急問問題

我現年15歲,是1個中四學生
不過牙媽養到我咁大都咪話唔煩
自細唔知點解特別多病痛
病親仲要睇專科至好,次次都600蚊up
唔知點解一出世個扁桃線就特別大
經常性發炎,由細到大都睇左牙媽唔少錢
到左e加,個扁桃線愈黎愈大(姐住半個喉嚨)
doctor suggest我去做手術cut左佢
不過如果私家做就夾夾埋埋都差唔多要2萬5
可能對大家黎講2萬5唔係大數目,但係對我媽媽黎講
2萬5都唔平,不過都總算afford到,打算暑假做
因為呢排真係惡化左唔少,連續3個月係咁發炎
搞到我呢次大考都考得唔太好(係咁發燒)
為左我個會考,媽媽打算賣左佢d股票比錢我做手術
雖然代價都幾大,但總算可以了結呢個長期戰爭
為左考好個會考第時讀大學搵好工報答牙媽
想請教一下做完手術後要注意既野
要食d乜野保身,唔好食d乜野,做完手術會唔會好痛?
我e加個喉嚨就發哂炎,出哂濃,"難"哂,會唔會痛過e加?
e加既痛楚我都仲可以忍受到...做完手術有無話食d乜止痛藥?因為太痛既話我專心唔到溫書
我想專心暑假做完手術之後準備個會考
唔該各位幫下手,如果大家既仔仔囡囡做過既話
可唔可以講下d經歷同要注意既野呢?
因為唔想下下都要牙媽take care我

大宅

醒目開學勳章

Re: 暑假做扁桃線手術,急問問題

美麗的春卷 寫道:
我現年15歲,是1個中四學生
不過牙媽養到我咁大都咪話唔煩
自細唔知點解特別多病痛
病親仲要睇專科至好,次次都600蚊up
唔知點解一出世個扁桃線就特別大
經常性發炎,由細到大都睇左牙媽唔少錢
到左e加,個扁桃線愈黎愈大(姐住半個喉嚨)
doctor suggest我去做手術cut左佢
不過如果私家做就夾夾埋埋都差唔多要2萬5
可能對大家黎講2萬5唔係大數目,但係對我媽媽黎講
2萬5都唔平,不過都總算afford到,打算暑假做
因為呢排真係惡化左唔少,連續3個月係咁發炎
搞到我呢次大考都考得唔太好(係咁發燒)
為左我個會考,媽媽打算賣左佢d股票比錢我做手術
雖然代價都幾大,但總算可以了結呢個長期戰爭
為左考好個會考第時讀大學搵好工報答牙媽
想請教一下做完手術後要注意既野
要食d乜野保身,唔好食d乜野,做完手術會唔會好痛?
我e加個喉嚨就發哂炎,出哂濃,"難"哂,會唔會痛過e加?
e加既痛楚我都仲可以忍受到...做完手術有無話食d乜止痛藥?因為太痛既話我專心唔到溫書
我想專心暑假做完手術之後準備個會考
唔該各位幫下手,如果大家既仔仔囡囡做過既話
可唔可以講下d經歷同要注意既野呢?
因為唔想下下都要牙媽take care我

如果你由細個起都成日係咁,仲有睇過好多次醫生,咁個醫生有d問題喎,因為咁
hello呀,大家日日有分加^^

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

my husband 切左扁桃腺, just in hospital for 2 night and took a rest for approx. 5-7 days at home only

禁止訪問

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

02 年我係仁濟醫院日間手術中心做割扁桃腺,做完即日出院,用左 $100 搞掂晒•

手術後要小心保護個傷口,盡量唔好講野,飲水時要飲凍
水或冰水,食就係食凍粥,以免熱野刺激傷口再次出血•

其他o既野都無乜特別,係你記得刷牙時一定要照住鏡刷,唔好張到個口咁大,刷到去尾二尾三個隻大牙好啦,唔好夾硬要刷到咁入,唔係o既話傷口會好痛•

當年我做完手術因為食唔到野,總共瘦左十幾磅,真係得返棚骨 ...................,你想補身都唔使點補,因為扁桃腺呢 d 係小手術黎,日後正常飲食已經得•

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題