跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你地比唔比小朋友食出面d野

你地如果同小朋友出街有無帶飯比佢地食?因為出街食野其實都幾險,唔衛生, 好容易肚瀉,大人都中蕉,連所以我帶"飯仔"/飽飽/milk比佢, 但老公成日話唔怕人地都係咁食"街飯" 唔驚得咁多,但我覺得亞囡太細,肚瀉就好ma煩, 你地係點架睇 ?

公爵府

Re: 你地比唔比小朋友食出面d野

我囝囝差不多 1 歲半先開始, 先間唔中跟我地食街 d 野, 佢見我地食佢無得食, 好慘. 我算遲喇, 好多未夠一歲已開始食啦.

我個人就覺得, 早 d 比佢習慣下細菌仲好, 唔驚得咁多, 當然去 d 安全衛生既食肆囉.

同埋要選擇性比佢食, 而家我都會小心 d 比, 都係食飯/意粉/湯粉呢類, 加 dd 送菜, 都好齋架.
[/url]

大宅

ICBABY,

我囡囡都極少食街外嘢, 係而家先開始比佢試吓咋(又真係幾方便既, 起碼帶少啲嘢), 我自己覺得街外嘢太油太多味精, 所以擔心出到街唔知ORDER乜嘢比亞囡食,而家出到街就會選擇湯粉/切雞飯/意粉呀等等, 最重要係去啲好D既食店囉!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

佢次次都要求食我地d野,但我比小小佢食,唔會比佢食"全餐"
HAPPY-BABY 你說得對,我就係唔想佢食味精囉.

大宅

我個女就差唔多食晒 d 大人野, 由一歲三個月開始, 慢慢比佢食大人野, 越食越多種類. 出街食晚飯, 我都唔會帶飯比佢食, 因為佢對自己d食物冇乜興趣, 同埋而家咁大個, 佢地都中意扮大人咁, 要自己夾送. 所以好耐之前就比佢自己食.

不過, 當然有 d 真係太肥, 例如雞皮都唔會比佢食. 而大部分送菜都好多油, 所以我會用滾水浪下佢先比佢食.

佢識得自己食飯, 大家都舒服d. 佢又會對自己有自信, 同好有滿足感.

男爵府

我個囝都係歲半開始, 出街都會試食大人食o既野, 依家出街, 已經唔會再另外帶食物比佢食, 都係跟我地食.........我個人覺得愈早習慣食出面d野, 對佢都好, 因為遲早都要食, 早d適應定都好, 不過我就會自己帶食具。

touch wood咁耐, 我個囝都未試過肚瀉。

別墅

我個囡歲幾我就比佢食出面的

男爵府

I just think we can;t avoid to allow them to eat outside. We just need to choose the suitable ones.

男爵府

我bb歲幾就同我地食同一樣嘢, 就算出街食飯都係, 有時唔使咁緊張, 乜都比佢試吓啦! 好彩我bb到而家都冇乜事

大宅

乜都食. 當然瓣唔食.
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

除咗辣外. 煎炸都小d. 其實樣樣都有試. 濃味較少. 清淡多d. 如果少少都唔比. 味覺會太窄了. 如果真係好味. Brandon表情都會好滿足咁講"好味道".

男爵府

出面的食物, 都有少少比囡囡食的,
反而..辣,炸,煎..都不給囡囡食...
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

首頁

尾頁

跳至