自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

英文gammar 問題(請幫忙)

1) 請問2句有咩分別 :

a)any one director is authorised to sign the cheque
b)any one of the directors are authorised to sign the cheque.

2) 是否 a) 用 is; b) director 要加s &用 are ????

3) 如改 any two, 是否 a) director +s & 用 are b) 無分別.

大宅

Re: 英文gammar 問題(請幫忙)

a)any one director is authorised to sign the cheque
呢句既any one解作所有,但director又冇左s,同埋唔應該用is,應改為are.
b)any one of the directors are authorised to sign the cheque.
呢句既any one解作任何一個,如果你想話任何兩個,咁你咪用two囉.最緊要睇下你想講咩

別墅

我諗咁樣會令你明白 d....

any one director => 任何一個董事
one of the directors = > 董事們入面既一個董事

if "任何兩個董事" 應該係---> any two directors
if "董事們入面既任何兩個董事" 應該係---> any two of the directors

如果在此情況下 "any two of the directors are authorised to sign the cheque" 咁意思即係 "董事們入面任何兩個董事 (一定要任何兩個一齊) 去簽票" 亦即係要有任何兩個董事一齊才能簽票.

natnatbaby 寫道:
1) 請問2句有咩分別 :

2) 是否 a) 用 is; b) director 要加s &用 are ????

3) 如改 any two, 是否 a) director +s & 用 are b) 無分別.

男爵府

thanks 兩位,

都明明地,意思上有不同, 但 any one 後面應 + s & 用 are 嗎 ?????

別墅

any one 係單數, 所以係 is, 你可以將這句分開黎睇就明, 比如說...

a) Any one director (任何一個董事) is authorised to (被授權去) sign the cheque (簽署支票).
意思係... 任何一個董事被授權去簽署支票.

而 ....
b) Any one of the directors are authorised to sign the cheque. 應改用 is
分開黎睇即是......
Any one (任何一個) of the directors (係董事局入面既) is authorised to (被授權去) sign the cheque (簽署支票).

如改 any two 咁 director 當然要加 s & 用 are, 因為佢意思係 任何2個董事, 即係唔止一個而係多過一個, 所以係眾數黎嫁. 在這情況下亦即.... "Any two directors (任何二個董事) are authorised to (被授權去) sign the cheque (簽署支票)."

而...."Any two (任何二個) of the directors (係董事局入面既) are authorised to (被授權去) sign the cheque (簽署支票)." 意思上同上一句係有出入嫁.

你要記住, any one / any two 係同數量有關, 所以個 "is" 和 "are" 係要睇 any one or any two, 而係唔睇 "any one of the directors" 內 directors 中既 s, 咁你明未?

琥珀宮

a)及b)俾我感覺都幾粵式中文,如果改為All the directors are authorised to sign the cheque 或 Every director has been authorised to sign the cheque 會唔會更通順呢?

別墅

如果好似你咁改用 All the directors, 間公司入面有十幾個董事, 要簽一張票都要成十幾人, 咁佢地是但一個去左笫二度都簽唔成張票, 仲有, d 支票簽署個位咪要好大...!!!!!

但如果係 every director 咁有 d 只係掛名而無實權既咪可以開票取晒 d 錢走埋佬????

係公司法入面, 公司章程咁寫一定有佢既原因嫁....!

SandyKL 寫道:
a)及b)俾我感覺都幾粵式中文,如果改為All the directors are authorised to sign the cheque 或 Every director has been authorised to sign the cheque 會唔會更通順呢?

大宅

對唔住,我諗先攪清楚兩句句子先.請指教.

首先a句唔應該解作任何一個,因為成句一齊睇,應解作"所有被授權簽署支票的董事",不能分開解作再合埋一句黎看.所以必須要用are同加s.
第二b句解得冇錯,"任何一個被授權簽署支票的董事"但因此句any one"of the" "directors"係所有的其中一個,所以都係要用are同加s的.

大宅

又唔可以咁講既,咁我相信如果用得呢句既,公司獲得授權簽票既應該都有限人數者,又或者跟本佢唔係想講呢樣野,大家都係照譯者.反而我同意SandyKL既講法,粵式英文(hk英文).

carcar123 寫道:
如果好似你咁改用 All the directors, 間公司入面有十幾個董事, 要簽一張票都要成十幾人, 咁佢地是但一個去左笫二度都簽唔成張票, 仲有, d 支票簽署個位咪要好大...!!!!!

但如果係 every director 咁有 d 只係掛名而無實權既咪可以開票取晒 d 錢走埋佬????

[quote]
SandyKL 寫道:
[/quote]

別墅

你應該係從意思去睇來決定佢係用 "is" 或用 "are", 因為 all 係這句入面既意思係所有, 而唔係 "其中一個" 或 "是但一個", Please click here

bobohau 寫道:
又唔可以咁講既,咁我相信如果用得呢句既,公司獲得授權簽票既應該都有限人數者,又或者跟本佢唔係想講呢樣野,大家都係照譯者.反而我同意SandyKL既講法,粵式英文(hk英文).

大宅

你俾既例子係冇錯,因為用any去問的問題,當然全部不用加s,但係今次情況唔同,佢本身並唔係一條問題,係一句普通既香港人喜愛用的英語句法,所以不能這樣看的.
你應該係從意思去睇來決定佢係用 "is" 或用 "are", 因為 all 係這句入面既意思係所有, 而唔係 "其中一個" 或 "是但一個", Please click here

[quote]
bobohau 寫道:
[/quote]

琥珀宮

我都係照字面去理解,因為以我所識,"any"多數應用係問句及否定句子。而如果咁用係理兩句上,文法上似乎唔多對。

我理解字面意思係任何一個人都獲授權簽支票,以我所寫"All the directors...係好簡單咁指出所有董事都有權去簽支票,至於是否需要所有人都要係支票上簽上名或是但一個董事簽張支票都有效,我覺得係容後話,單睇一句咁簡易既句子不能表達到相關條款,需要再陳述清楚。

公司法我唔懂,英文文法就懂少少皮毛既。:-P

大宅

完全同意,可能我表達能力差左d,這正是我既意思
SandyKL 寫道:
我都係照字面去理解,因為以我所識,"any"多數應用係問句及否定句子。而如果咁用係理兩句上,文法上似乎唔多對。

我理解字面意思係任何一個人都獲授權簽支票,以我所寫"All the directors...係好簡單咁指出所有董事都有權去簽支票,至於是否需要所有人都要係支票上簽上名或是但一個董事簽張支票都有效,我覺得係容後話,單睇一句咁簡易既句子不能表達到相關條款,需要再陳述清楚。

[quote]

[/quote]

別墅

any 一些 ......
any 多用于否定句和疑问句和条件状语从句中。当句中含有任何的意思时,any可用于肯定句
Here are three novels. You may read any. 这有三本小说,你可任读一本
此資料來自這 web site....Click ---> here

另外....
The one-word form anyone is used to mean “any person.” The two-word form any one is used to mean “whatever one (person or thing) of a group.” Anyone may join means that admission is open to everybody. Any one may join means that admission is open to one person only. When followed by of, only any one can be used: Any one (not anyone ) of the boys could carry it by himself. · Anyone is often used in place of everyone in sentences like She is the most thrifty person of anyone I know. In an earlier survey 64 percent of the Usage Panel found this sentence unacceptable in writing. · Anyone and anybody are singular terms and always take a singular verb. See Usage Note at he 1
单个词的形式anyone 用来表示“任何一人”。 两个词的形式any one 是指“一组里的任何一个(人或物)”。 Anyone may join 是指每个人都可进入。 Any one may join 意思是只有一个人可以进入。 当后面接of 时,只能用 any one : Any one (不用 anyone ) of the boys could carry it by himself(任何一个孩子都可以提得动它) 。 Anyone 在有些句子里常取代 everyone ,如: 她是我认识的人中最节俭的 。 在早期的一次调查中,用法使用小组64%的成员认为该句子在书面语中不能接受。Anyone 和 anybody 是单数形式的名词,总搭配单数动词。 参见 he1
此資料來自這web site Click ----->anyone 及 any one 既分別

bobohau 寫道:
完全同意,可能我表達能力差左d,這正是我既意思
[quote]
SandyKL 寫道:

[quote]

[/quote] [/quote]

男爵府

Thanks for 大家研究左甘耐, 其實這些 sentence 在銀行開戶文件是很普遍. 佢地通常用 (s) is/are 因為每間公司 suitation 不同. 有時用 any directors, 有時用 any one of the directors. 所以我睇得多左重覺得 confuse. 我相信有時用 plural/ singlar 都是正確,但意思會唔同. 有時意思唔同用錯左都幾大件事.

我有睇開 English campus. 果到可以發問, 所以我寫左我個問題比佢地導師. 希望佢會覆我(唔係全部覆), 到時有覆我, 我再 update 大家. thanks !!!

別墅

yes, 這些 sentence 在銀行開戶文件是很普遍, 所以我一向都係會將佢寫作為 is/are authorised to ....!

別墅

等你.....!

natnatbaby 寫道:
Thanks for 大家研究左甘耐, 其實這些 sentence 在銀行開戶文件是很普遍. 佢地通常用 (s) is/are 因為每間公司 suitation 不同. 有時用 any directors, 有時用 any one of the directors. 所以我睇得多左重覺得 confuse. 我相信有時用 plural/ singlar 都是正確,但意思會唔同. 有時意思唔同用錯左都幾大件事.

我有睇開 English campus. 果到可以發問, 所以我寫左我個問題比佢地導師. 希望佢會覆我(唔係全部覆), 到時有覆我, 我再 update 大家. thanks !!!

首頁

尾頁

跳至