夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

呀99,你個仔餐餐都有湯飲0家!!!!!

上次就當面話我吾識煲湯,今次又話個仔無啖湯水入下吾得,我終於都當面同佢講清楚啦 你個仔日日都有湯飲,我煲小日都吾得,之後又叫我拎d髪菜走,我話吾要(心諗沙塵爆都係你d0廿既人整出黎架咋),我話吾好係我屋企同係你到都飲埋同一樣既湯,佢先收番起包野,以前又係圍村唱我吾識煮飯,上次你細女都話過你:你又知人地無煲湯?你都重吾醒水,今次,咩呀,終於頂我吾順出聲呀???返鄉下啦你!!!!!!!

注:發下爐so,吾係會爆炸

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 呀99,你個仔餐餐都有湯飲0家!!!!!

eyan

我99都係咁架, 成日都話我唔煲呢樣唔煲嗰樣, 講到我好似成日刻薄佢個仔同個孫咁, 我識我c6時, 佢瘦到皮包骨, 亞99仲成日都話佢油浸都唔肥, 而家我養到佢肥肥白白,連個孫都肥肥白白, 仲成日都ee哦哦, 佢自己生仔都唔知你心肝, 我老公鍾意食d乜, 唔鍾意食乜都唔知, 仲成日話我, 咁巴閉, 塞返個仔入個肚度吖笨, 到時佢鍾意點養都得, 我都費事理佢

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個個奶奶都係咁的,你又可必動氣呢,老人家就係咁,佢咁講都係想個仔多些返去食飯,等佢可以見下個仔,你老公有無湯飲你估奶奶唔知咩 同人相處就要有技巧,不要件件事都拿威,難道要個老人家話:我好想見下自己個仔,家嫂可唔可以比我見下?有時老人家講野可能跨張了少少,不過目的都是這個,不要同老人家計較了,自己都做左人亞媽,邊個唔想多見自己的子女,平時老公都是同你一起,放假就多些回去食飯,老人家開心,老公又不必做磨心,雙腳嬴局面不是更好嗎?

大宅

呢啲可能係奶奶嘅通病,有次我老公要OT,佢就喺公司order外賣,咁啱奶奶call佢,知道佢OT緊兼食外賣.後嚟佢同我姑奶講嘅版本變左"無啖住家飯食,成日唔煮飯,攪到阿囝捱飯盒"...

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

次次上去 99 度, 次次都話老公"做咩又瘦左?"............但事實上,老公由未婚時29寸褲頭,到依家就快32寸啦......

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

晴B媽 寫道:
次次上去 99 度, 次次都話老公"做咩又瘦左?"............但事實上,老公由未婚時29寸褲頭,到依家就快32寸啦......

d 奶奶可能當個仔仲係bb:唔可以係bb面前讚 (乖、肥、叻) 驚小氣,讚壞左
天空之城, 快樂之地

大宅

唔好話奶奶係咁,連我bf個亞媽都係咁講 ,我同親佢返去食飯就一定比說話我聽,佢就同個仔講[哎吔,唔見一排做乜又瘦咗呀,係咪冇湯水飲呀,唔緊要我今日煲咗花膠燕窩雞湯,你飲多d啦],我幾想同佢講{亞伯友,雖然我唔係日日煲湯比你個仔飲,點都會隔日煲比佢飲,仲有唔係用貴材料煲湯就好嘅}

我決定以後唔會同我bf返去食飯 :mrgreen:

大宅

My 99 also said the same thing...

民房

"同人相處就要有技巧,不要件件事都拿威"

唔係拿不拿威的問題. 但我認為個奶奶都唔須要噤講啦! 同人相處就要有技巧,但唔須要死忍囉.

侯爵府

好媽媽勳章

其實條氣最唔順就係我樣樣野都做足, 照顧到佢個仔同個孫齊齊整整, 肥肥白白, 咁都仲要比佢ee哦哦, 講到我好似"橋"埋雙手乜都唔做咁

如果我真係乜都唔做, 都叫做抵比佢話, 但係事實唔係, 我又要返工又要湊仔, 又要服侍埋佢個仔, 佢就成日都淨係睇到佢個仔做野辛苦, 但係我地返到屋企仲要做,我都有亞媽生架, 又唔見我亞媽話下佢個仔乜都唔幫手, 攪到個女辛苦....

根本就係d 99 十個九個都eq低, 成日都以為自己先係最了解個仔

男爵府

畀面勳章

健朗媽咪 寫道:
eyan

我99都係咁架, 成日都話我唔煲呢樣唔煲嗰樣, 講到我好似成日刻薄佢個仔同個孫咁, 我識我c6時, 佢瘦到皮包骨, 亞99仲成日都話佢油浸都唔肥, 而家我養到佢肥肥白白,連個孫都肥肥白白, 仲成日都ee哦哦, 佢自己生仔都唔知你心肝, 我老公鍾意食d乜, 唔鍾意食乜都唔知, 仲成日話我, 咁巴閉, 塞返個仔入個肚度吖笨, 到時佢鍾意點養都得, 我都費事理佢

健朗媽咪 寫道:
其實條氣最唔順就係我樣樣野都做足, 照顧到佢個仔同個孫齊齊整整, 肥肥白白, 咁都仲要比佢ee哦哦, 講到我好似"橋"埋雙手乜都唔做咁

如果我真係乜都唔做, 都叫做抵比佢話, 但係事實唔係, 我又要返工又要湊仔, 又要服侍埋佢個仔, 佢就成日都淨係睇到佢個仔做野辛苦, 但係我地返到屋企仲要做,我都有亞媽生架, 又唔見我亞媽話下佢個仔乜都唔幫手, 攪到個女辛苦....

根本就係d 99 十個九個都eq低, 成日都以為自己先係最了解個仔

咪就係囉,我幫佢教到個仔生生性性,養到佢肥c 大隻,重想我點呀,佢成日以為無既野就係無,重唱我吾識煮飯,佢大哥有次重係我老公面前話我吾識整野食,重問我老公:呀x煮果d好食d定我果d好食d呀??我地兩個都o晒,之後我地走果時我老公同我講,佢舅父d野都吾係好好食姐,我果d好味d,唉~~

男爵府

畀面勳章

414928 寫道:
個個奶奶都係咁的,你又可必動氣呢,老人家就係咁,佢咁講都係想個仔多些返去食飯,等佢可以見下個仔,你老公有無湯飲你估奶奶唔知咩 同人相處就要有技巧,不要件件事都拿威,難道要個老人家話:我好想見下自己個仔,家嫂可唔可以比我見下?有時老人家講野可能跨張了少少,不過目的都是這個,不要同老人家計較了,自己都做左人亞媽,邊個唔想多見自己的子女,平時老公都是同你一起,放假就多些回去食飯,老人家開心,老公又不必做磨心,雙腳嬴局面不是更好嗎?

我已經代佢個仔拎d孫番去比佢睇架啦,0廿佢個仔吾番去我都無辨法,佢都3十幾歲人囉,吾通搵架bb車推佢番去咩?重有,佢一直都覺得佢個仔係無啖好食,因為當年我嫁比佢個仔既時間,真係咩都吾識,但事隔0廿多年,咩都識煮啦,佢咪又係早幾年先開始煮野,開頭咪又係難食到,我係吾鐘意佢,但你估佢又好鐘意我咩,只不過大家見面時做場戲比大家睇姐.

男爵府

畀面勳章

mc_20044 寫道:
呢啲可能係奶奶嘅通病,有次我老公要OT,佢就喺公司order外賣,咁啱奶奶call佢,知道佢OT緊兼食外賣.後嚟佢同我姑奶講嘅版本變左"無啖住家飯食,成日唔煮飯,攪到阿囝捱飯盒"...

係呀,佢見果一眼就係代表一齊架啦,所以佢到而家都認為佢個仔係無啖好食

男爵府

畀面勳章

晴B媽 寫道:

佢地係屋企食完飯,重拎個磅出黎鬥重tim

男爵府

畀面勳章

哈哈哈~~ 似啦似啦

PCCW2319 寫道:

d 奶奶可能當個仔仲係bb:唔可以係bb面前讚 (乖、肥、叻) 驚小氣,讚壞左

男爵府

畀面勳章

唉,未嫁都0廿多野聽,嫁左我諗你借定聾耳陳隻耳囉

失望 寫道:
唔好話奶奶係咁,連我bf個亞媽都係咁講 ,我同親佢返去食飯就一定比說話我聽,佢就同個仔講[哎吔,唔見一排做乜又瘦咗呀,係咪冇湯水飲呀,唔緊要我今日煲咗花膠燕窩雞湯,你飲多d啦],我幾想同佢講{亞伯友,雖然我唔係日日煲湯比你個仔飲,點都會隔日煲比佢飲,仲有唔係用貴材料煲湯就好嘅}

我決定以後唔會同我bf返去食飯 :mrgreen:

大宅

我99之前都係咁架
我明明識煮飯,因為本身係好鍾意煮野食
佢就話我咩都唔識

後來我直頭係佢面前話咩都唔識煮
係咁讚佢煮得好食,叫佢教我
佢就冇再講果d說話

老公知我識煮咪得lor

大宅

eyan ,
其實我曾經有唸過將每日兩餸一湯 + 過程用相機拍低,然後放上網上相簿,等我姑奶開bb相比佢睇嗰陣,唔覺意show埋比佢睇架

eyan 寫道:
[quote]

係呀,佢見果一眼就係代表一齊架啦,所以佢到而家都認為佢個仔係無啖好食 [/quote]

男爵府

畀面勳章

都ok架喎 ,隻字重要大隻d tim呀,每張相都加d好好味既形容,睇下佢重有咩好講 .

eyan ,
其實我曾經有唸過將每日兩餸一湯 + 過程用相機拍低,然後放上網上相簿,等我姑奶開bb相比佢睇嗰陣,唔覺意show埋比佢睇架

男爵府

畀面勳章

係啦,最緊要老公知自己煮成點.
但佢好衰架,次次尼d單打野,都係襯我老公吾係身邊先講架,今次重係廚房講tim呀,真係超級雙面人呀

wxxyxn 寫道:
我99之前都係咁架
我明明識煮飯,因為本身係好鍾意煮野食
佢就話我咩都唔識

後來我直頭係佢面前話咩都唔識煮
係咁讚佢煮得好食,叫佢教我
佢就冇再講果d說話

老公知我識煮咪得lor

首頁

尾頁

跳至