母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

餵奶巾的弊處...爸媽請小心

不少媽咪在公共場所哺乳時都喜歡用’餵奶巾”.

如果媽媽是因為害羞, 或希望保留私人空間, 是值得理解的.

但請留意: BB食奶需要出力, 已很熱, 媽媽加條巾在上面,造成空氣不流通, 我常擔心會焗親BB.我個人認為 媽媽餵奶時,用餵奶巾, 對BB是不利的. BB由於肚子餓, 又不懂說話, 只好啞忍.

所以, 我呼籲媽媽, 哺乳勿用‘餵奶巾’. 除了是抱BB埋乳房, 準備吃奶的一刻, 的確怕不好意思, 才用一下, 之後可以把它放下, 一般餵奶是不會有人看得到的.

哺乳是媽媽的權利, 吃母乳更是BB的權利. 哺乳是媽媽的天職,光榮使命, 無需藏起來.

我們做媽媽的, 同時要向政府爭取公共設施設立哺乳間, 方便媽媽哺乳.

香港說甚麼國際大都會, 哺乳要媽媽去洗手間可說是連基本的文明也没有.

我本人的BB已是十多歲了. 但十多年來我見不到公共設施有大改善, 令媽媽出門哺乳方便. 

常見媽媽哺乳加條巾, 就心疼裡面的BB!

請給媽媽哺乳間.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

Re: 餵奶巾的弊處...爸媽請小心

請給媽媽哺乳間.
講得好, 講得好!
我每次出街都很擔心, 擔心那兒是否有哺乳間, 如果無試過在廁所餵, 但感覺很不好, 我又不是做壞事, 為何要躲起來呢? 仔仔只是吃奶, 等於大人吃飯, 為何他要在廁所食呢?
試過有次仔仔喊得很厲害, 我當時心想他是扭眼瞓還是太餓, 如果再逗他也不行, 還是喊得咁厲害的話, 我已同老公講, 為了仔仔, 我會當眾揭起件衫餵, 我唔想去廁所餵, 我又不是不見得光, 外國的媽媽在星x哈一邊飲咖啡, 也一邊坐在餵奶, 也不用遮遮掩掩, 為何我不能?
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

禁止訪問

伯爵府

我都試過在公眾場所餵哺小B 3-4 次,在大型百貨公司,可以找到哺乳室,咁媽咪同BB 都舒服,但如果在酒家或一般商場,就不會有地方餵仔,我用SLING 抱住BB 餵,雖然質地好薄和透氣,不過都會熱一點,阿B 食奶好用力架,其實我已經豁了出去在外餵仔,不過始終還有很多人會戴著有色眼鏡來看你 :evil:

男爵府

真的會有很多人戴著有色眼鏡來看嗎?我總覺得他們是好奇吧!因為在香港,餵人奶已經是少數族裔,會在街上餵的,更是百聞不如一見啊!所以他們才會望呀。
至於我自己,這幾次出街餵,我也已經豁了出去,只是在埋身的一刻稍稍蓋住,跟

別墅

你做得好好yah&longma

哺乳是媽媽的天職. bb要食奶,媽媽要餵奶是最簡單,最重要不過的事情.

為支持哺乳媽媽:

請給媽媽和bb哺乳間.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

reginang 寫道:
我都試過在公眾場所餵哺小B 3-4 次,在大型百貨公司,可以找到哺乳室,咁媽咪同BB 都舒服,但如果在酒家或一般商場,就不會有地方餵仔,我用SLING 抱住BB 餵,雖然質地好薄和透氣,不過都會熱一點,阿B 食奶好用力架,其實我已經豁了出去在外餵仔,不過始終還有很多人會戴著有色眼鏡來看你 :evil:

reginang,真係好多人會望?其實係唔係咩都睇到呀可以,我指媽媽既胸胸呀,始終香港真係有好多咸濕佬

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

我次次出街, 都穿了餵奶衣, 拉起便餵, 自己覺得OK喎!

別墅

alimum 寫道:
我次次出街, 都穿了餵奶衣, 拉起便餵, 自己覺得OK喎!

更多母乳資訊或哺乳支援

男爵府

其實無人知人餵緊奶格,你都遮住晒啦,又唔係除晒衫打出個心口比人睇到,係你自己知道自己餵緊奶咪形住你地都知囉,邊個得閒企定定係度望你喎,自己心理作用者
未經本人許可, 不得轉載

別墅

我而家面皮都好厚啦, 通常都係用舵鳥政策, 唔理有沒有人望, 反而老公好緊張

別墅

Hi mangocat,

我以前真是經常在外餵奶, 誰也不會理會.

大自然的動物一般對哺乳的媽媽不會有非份之想, 請你叫孩子他爸放心.

其實, 都不知有多少男人羡慕你的老公, 有個咁好的老婆為他的bb餵奶就真. 你去問一下他是不是非常自豪? 我就恭喜你們一家. 祝你們的bb快高長大.

mangocat 寫道:
我而家面皮都好厚啦, 通常都係用舵鳥政策, 唔理有沒有人望, 反而老公好緊張

更多母乳資訊或哺乳支援

大宅

請問甚麼是 "餵奶衫" (哺乳衣)?

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

有位(開口)俾你餵奶既衫
唔使成件衫拉高露肉
納奧美 寫道:
請問甚麼是 "餵奶衫" (哺乳衣)?

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

老公初頭叫我入廁所餵
我鬧佢你起廁所食飯啦~
我出街著埋餵奶衫同哺乳胸圍架
冇地方餵果時
搵d野遮一遮就算
餵咪餵囉
我同老公講人地咁都裝到
咪當佢叻囉 :tongue:

別墅

雪~bb 寫道:
老公初頭叫我入廁所餵
我鬧佢你起廁所食飯啦~
我出街著埋餵奶衫同哺乳胸圍架
冇地方餵果時
搵d野遮一遮就算
餵咪餵囉
我同老公講人地咁都裝到
咪當佢叻囉 :tongue:

雪~bb

你張bb食奶相好cute. 令到我都想再餵奶.

各位媽咪, 餵奶的日子要好好珍惜. 好快過的... :-( :-(

更多母乳資訊或哺乳支援

別墅

Lulu皇后 寫道:
其實無人知人餵緊奶格,你都遮住晒啦,又唔係除晒衫打出個心口比人睇到,係你自己知道自己餵緊奶咪形住你地都知囉,邊個得閒企定定係度望你喎,自己心理作用者

更多母乳資訊或哺乳支援

大宅

我初初都有用餵奶巾嫁, 但越餵得耐就覺得我做咩要餵得鬼鬼鼠鼠姐, 而家我去到邊餵到邊, 我去到d朋友屋企都係坐係佢地個廳度餵

伯爵府

我都吾係介意別人既眼光,始終阿仔食奶大過天,不過,如果有多d 地方提供到哺乳室,咁媽咪同bb 都可以一齊餵/食得舒服.

大宅

其實著左喂奶衫 + 喂奶bar, 快快手係公共地方喂唔會有人知道嫁~~ 人地只會以為阿B訓左, 完全唔覺嫁~

公園, 酒樓(叫屋企人坐埋d), 巴士(坐入面果格), van仔.......仲方便過帶奶粉.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊