論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

工人攞左我部手提電腦出街!!!!!!!

民房

Re: 工人攞左我部手提電腦出街!!!!!!!

看完妳個故事,
覺得有D是妳自己拿來激死,
工人是唔可以太個對她熱情,
妳想一下,妳老闆有無對妳如此,
開始時候對她惡一些,
慢慢在放鬆D,做得好再對她好,
如果一開始就對她好,
妳就是好例子,有排妳受,
所謂意放難收 :-(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

coreymami,
有時吾知 d c6 做 mud 噤幫住工人。我怕你工人攞部 notebook 吾知做 mud jar,可以 set 左 d programme 你地又吾知,甚至攞鬼左去賣賺錢,佢返黎果陣可以話比人搶左 or lai 低系巴士/地鐵,到時你地都吹佢吾漲。你不如同 c6 講清楚先,以後工人既野佢吾好插手﹝even he is the employer﹞,因為你個工人都知亞蛇好人,以後有 d mud 肯定只同亞蛇講,當你無到。趁住佢今日做錯野,又黎左無耐,一陣佢返黎果陣同佢照肺。話佢噤做=偷野,比 notebook 佢系系屋企睇食譜用,除左 e 個 purpose,吾可以攞黎用。你米話:我以為你系香港做過,會識規舉,你再系噤,我會叫你返 agent 樹 train 下先,叫佢吾好當佢一家人就以為可以自把自為,屋企既野由你話事,吾使問亞蛇 report。agent 有無叫你出 warning letter 呀,如有,你可以用 agent 黎大佢 lor。

珍珠宮

coreymami:
twins214wy & Joanna888的意見都好o岩呀,你工人只係出第二個月糧,你就對佢咁好,我係工人,都大支野啦~~
對工人初頭真係宜緊不宜寬,摸清楚佢的性格,如果佢做得好,先慢慢對佢好都唔遲,如果唔係好快就持寵生驕架啦。依家似乎係你工人摸清楚你地兩公婆的性格,開始試緊你地的底線……

呢單野真係要出warning letter先掂,你工人返到黎,你可以同佢講,話今日唔見部電腦,如果唔係阿sir話俾次機會,真係差d去報警,今次就warning letter,下次醒定d。

禁止訪問

大宅

besides give her warning letter, u better check if she disclosed any of yr personal data!

大宅

我覺得你根本唔應該借notebook俾佢喇。你是否借佐俾佢,就全部時間部機都放佐係工人度?我覺得你個工人其實係博矇嗟。你俾咁多野佢用,佢會覺得你俾得佢用佢就拿去邊用都得。除非每次用佢都要問過你,用完要馬上還俾你喇。我覺得佢未必係想偷既。而且佢馬上問你是否需要馬上拿返來。佢地星期日聚會咁多friend,想拿部機出去玩嗟。
另外呢,簽佐warning letter其實都唔可以即炒無得賠架。
將你對工人既要求收緊D喇,佢地唔會因為你對佢好,佢就會從你既角度唸野架。相反,我估你既工人已經覺得好多野係你默許了。
coreymami 寫道:
你地講得好岩, 我唔應該對佢太好, 不過見d衫同鞋返正都要掉去回收, 就睇下佢要唔要囉. 點知會咁, 真係好人難做.

今次之後, 我會同佢有返距離, 學你地話是解, 唔好得佢持寵生驕.

agent 方面已經fax 左 warning letter比我啦, 我一陣就會叫佢簽, 如有再攞我d野出街唔出聲, 就即炒, 無得賠.

我唔會話阿sir比機會佢囉, 廢事佢以後有咩事都求阿sir.

總之就好慶係啦!!

禁止訪問

男爵府

同鄉:嘩! 妳有部notebook玩,俾我地睇下
工人: 好呀,而且MUM甘錫我

又或者佢出去找人RESET番D野

點都好,工人真係要「怕」僱主,
唔駛真勞氣,用「演技」吧

加油吧~

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

伯爵府

我覺得妳工人有帶電腦出街, 無帶個腦出街.

妳唸下, 妳工人帶部腦出街會做D乜?
~ 裝唔知乜野SOFTWARE ~~> RISK: 中毒
~ SHOW OFF (睇4仔, KARAOKE DISK....) ~~> RISK: 壞機
~ 去LIBRARY/ANYWHERE上網 ~~> RISK: 中毒

*最大可能係 ~~> 壞/唔見(俾人偷) ~~> 搵妳救命/ 最多 發現賠$300/乜都話NG 知

買書俾佢學COOKING啦, 工人係無可能俾佢 "融入家中"架!

妳工人無大無細, 好自為之.

子爵府

醒目開學勳章

真係要好好諗下,有D煩惱自尋!
就算工人點好,都唔可以咁樣,我工人初來,我比了部二手手提同月費卡俾佢用,但就講明工作表現唔好or煲粥就即時歸還,到現在已一年,工人都係每月用幾十分鐘,仲有些係我女用的,呢D係自律問題。
你要諗下兩個月咁快就咁大膽,睇怕你有排煩!

大宅

若有任何損壞,係每個月可以扣$300,唔係總共扣$300,各位姐妹唔好就咁放過佢哋呀。

仲有,扣唔晒嘅可以係合約完結時再一炮扣齊佢,一蚊都唔好俾佢走數。

複式洋房

工人係好易踏過界架!! 你重對佢咁好, 怕死佢唔做咁, 咁你就有排激氣..

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

工人用電腦可以睇其它dvd, 尤其在day time, 買本cook book比佢睇, 唔洗煩!

工人得寸進尺, no way

複式洋房

好唔掂 !!! 你揾定新工人由頭教過啦, 呢件扮傻扮曚, 但又識玩notebook 同不停試你底線 ! 肯定一日差過一日,放棄吧啦 !
coreymami 寫道:
電腦唔係我教佢用, 係佢之前既顧主教佢既, 佢仲話以前日日下午兩點睇tvb煮送節目, 睇完就去買送喎, 我梗係睬佢都傻啦, 所以我咪比佢睇dvd黎學整野食囉, 再到明都話唔記得, 擺明試我啦, 書我好多呀, 但係佢睇黎睇去得一本, 今個星期教左佢要睇下第二本. 第三本.......下個星期又係咁, 比佢吹漲, 教佢plan完煮咩, 要寫低去街市要買既野, 點知就次次唔寫, 次次漏野, 又係唔記得. 個個星期一同佢講sir幾時返大陸, 唔返黎食飯, 佢就次次到果日都話唔記得. 細仔生日會派通告話唔使著校服, 佢睇完又話知道, 到時候又係一句唔記得. 上星期唔同講大仔開始放暑假, 唔使返學, 佢仲問我細仔呢, 我答佢細仔就要, 點知今朝一早6點半, 拍我門叫我起身, 又係果個眼神"乜你有講過咩??", 唔記得!! 你話死未.

今日我就去買個白板, 同佢講咩, 每日做咩都寫哂係白板度, 大大隻字, 睇佢仲有冇籍口話唔記得.

從今日開始我唔會再當佢係家庭既一份子, 我只會當佢係"工人"冇得傾!!!!!!!

禁止訪問

男爵府

"比左好多衫佢, 有d唔著既鞋(仲著得架)呀手袋呀都比佢".... <--- won't you feel strange to see your maid wearing your clothings in your house???

And eventually, I think it's hard to tell whether the clothing she wears were giving by you..or she took it from your closet....... unless you have super good memory....

伯爵府

我唔要的東西,不會給工人。試過一次俾工人見我儲埋一大袋褸拎去救世軍,佢問問下咁想我俾佢送俾D新來港無褸著的同鄉。最後,心好不情願,但見佢做野OK都俾左佢。

我不想再有這些事發生,所以之後我有乜唔要,都要趁工人放假�平日自己返工逐D逐D拎走, 係就係煩D,不過怕自己日後怪錯人(偷野),辛苦D都要。

首頁

尾頁

跳至