產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

私家醫院產子媽咪要在32週前交按金

我禽日收到診所電話,話侵會出咗通知要求所有媽咪要在32週前交按金.請問大家有冇收到通知呢?唔知係咪only侵會要收呢?

民房

Re: 私家醫院產子媽咪要在32週前交按金

我在九龍法國醫院生產的, 但沒有要求我要提早交按金, 只要在入院時交$7000便可, 可能新規例。

大宅

Ah! I think that's why the clinic nurse called me sat, asking me which hospital am I going to use.........Since I chose St. Teresa's, so she said nothing then.

別墅

咁咪ONLY侵會要預先俾訂金?
法國媽咪唔洗俾.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,上星期六係曾祥風覆診時姑娘同我講, 浸會7月1日新生效喎, 一到32wk就要交6000元按金. 係直接交俾醫院既.

大宅

我昨天才預約了7月21日
沒有要求交按金

別墅

咁係咪浸會呀?
莎朗 寫道:
沒有要求交按金

子爵府

可唔可以 LOOK 卡

大宅

我也 book 了浸會的,預產期是九月頭,但係仲未收到通知要交按金woo! 是私家醫生通知定浸會直接通知的呢?

大宅

My C+ clinic nurse just called me this afternoon saying all private hospitals need deposit for pregnancy 24 weeks+. Baptist $6000 (original $7000), St. Teresa's $3000. We need to take 入院信from C+ doctor to private hospital & pay directly to hospital. This is because many mami book both private & public hospital, & finally no show to private hospital!

大宅

wingwingka,

係浸會
下星期五覆診會取入院信
等我問清楚醫生再報告

wingwingka 寫道:
咁係咪浸會呀?[quote]
莎朗 寫道:
沒有要求交按金
[/quote]

大宅

2019勳章

大宅

2019勳章

我尋日都收到診所姑娘的電話, 話book 左浸會的, 要在 32 weeks前, 直接到浸會交 $6000 deposit。
我明天番去醫生處覆診, 姑娘話順便出埋醫生信俾我, 叫我帶去浸會俾錢, 可以 cash/ cheque/ visa/ eps.

今日睇東方日報, 有以下浸會的報導:
.........配合近年本港及非本港的產婦增加, 現時床位已100逾個, 并堅持預約期滿額, 即停止收症, 可確保對產婦 的護理質素..........

剛打電話去浸會問清楚, 答覆都係一樣, mon-sun, 2pm-10pm, 地下繳費處交, 我地大肚可以唔去, 老公去都一樣 (最緊要係收錢 , 要帶產婦 HKID copy & 醫生信。除了開刀&住單人房外, 其餘都係生bb入院時, 先 confirm係住咩房。

別墅

babychin 寫道:
我尋日都收到診所姑娘的電話, 話book 左浸會的, 要在 32 weeks前, 直接到浸會交 $6000 deposit。
我明天番去醫生處覆診, 姑娘話順便出埋醫生信俾我, 叫我帶去浸會俾錢, 可以 cash/ cheque/ visa/ eps.

今日睇東方日報, 有以下浸會的報導:
.........配合近年本港及非本港的產婦增加, 現時床位已100逾個, 并堅持預約期滿額, 即停止收症, 可確保對產婦 的護理質素..........

剛打電話去浸會問清楚, 答覆都係一樣, mon-sun, 2pm-10pm, 地下繳費處交, 我地大肚可以唔去, 老公去都一樣 (最緊要係收錢 , 要帶產婦 HKID copy & 醫生信。除了開刀&住單人房外, 其餘都係生bb入院時, 先 confirm係住咩房。

補充7月1日先開始收費.

伯爵府

咁聖保錄駛吾駛呀

別墅

浸會產科預約按金備忘 (1-7-2007 日起修訂)
http://www.geocities.com/nicoleleeyy/BaptistDeposit.pdf

複式洋房

原文章由 wingwingka 於 07-6-17 20:23 發表
我禽日收到診所電話,話侵會出咗通知要求所有媽咪要在32週前交按金.請問大家有冇收到通知呢?唔知係咪only侵會要收呢?

我問過浸會,我8月3日生,姑娘話可以唔交,因為我過左32週才收到通知,不過我都有交(HK$6000),可以碌咭;確認左安心d.
帶買醫生封有Ref No.入院紙,直接去地下Cashier交.

子爵府

2011至尊種植勳章

我係7月26日預產,六月已從私家醫生收到通知九龍法國醫院係24周既孕婦係一定要親身到醫院交留位費3000,我係6月26日交咗,通知書寫明唔交係會取消留位..我諗你地問番自己睇開既醫生!!!!!

大宅

2019勳章

咁仁安需要嗎?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至