跳至
[2006年] 發高燒

首頁

尾頁

別墅

發高燒

hugo仔琴日中午開始發燒, 38.8度, 即刻帶佢去睇醫生。
今日最高39.6度, 之後一路都keep住39度以上。
keep住係咁發高燒, 都幾擔心。

別墅

Re: 發高燒

係唔係感冒呀, 定係打了一歲針的反應, 記得要準時食退燒藥, 包括晚上都要.
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]

別墅

呢排d天氣咁樣,真係要小心d,hugo媽,發燒記得比多d水hugo仔飲呀,逼都要飲,同埋唔好著咁多衫,幫佢散咁d熱~
祝hugo仔早日康復~

伯爵府

曦曦都發高燒呀.. 噚晚38.5.... 到今朝6點幾就39.5 la~ 而家塞咗葯..退左好多... 晏少少同佢睇e生..

別墅

如果keep 住發燒唔退, 可能係玫瑰疹.
不過近排d感冒菌好勁, 我個大女早2個星期, 6日裡面睇o左3次醫生, 又發燒又咳, 最大煲係差不多學期尾考升班試.
helencyl

大宅

pc仔都係發緊燒呀, 有38.9度....

他昨日去打了肺鏈針, 今日就發燒, 唔知關唔關事.....

但我又未聽過人地話打肺鏈針發燒喎 ?-(

複式洋房

呵...咁蹺嘅..我諗大家個B都係時候出玖瑰疹喇...

我阿B都係. 由星期六朝早開始, 無端端發燒WOR...仲要食咗退燒藥都唔掂, 退吓燒吓咁..家姐同醫生都話有可能出玖瑰疹, 要燒三日, 燒完後個身就會有D紅色一點點就啱架喇~~
通常會係肚到開始有, 慢慢會多, 我尋晚幫佢沖涼時, 就見到BB個肚有一兩墶紅咗, 我諗應該係D玖瑰疹..

今日係第三日啦, 佢到今朝都仲有燒呀...啱啱打返HOME知道無尋晚咁高(大概37度)都安心D <尋晚最高去到39.6度, 嚇死 :-( >

如果佢聽日仲燒我就會再帶佢睇DOCTOR...希望唔使啦...

祝大家個BB都快D好返無事

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Danielsh

一出玫瑰疹應該會退燒ga wor, 上次凱悠出幾點後就即退,如果仍然又上又退, 要再問下醫生呀 

hope all of the baby will recover very soon la..

別墅

HUGO仔今日第三日發燒, 今朝有38.6度, 之後好返d, keep 住38.1度左右。
頭先帶佢睇多次醫生, 俾多o左兩支藥水。頭先餵hugo食藥, 一次過食三款, 喊到好陰公。
不過o岩o岩再同佢探熱, 已經退o左燒lu, 希望唔會返發啦。

希望其他bb都早日康復~

伯爵府

今日下午同左曦曦去睇e 生, 係診所肛探39.5度.. 姑娘即幫佢塞肛葯退燒, 入到e 生房耳探38.9度... e 生話係感冒, 喉嚨發炎... 今晚8點幾同佢探仲有39.07度... 食咗退燒葯.. 而家退咗燒lu~ 希望快d 好番la~~

希望各位bb 快d 退燒... 快d 好番~

洋房

囝囝上兩個星期都發高燒,有一晚凌晨燒到差唔多104,帶佢睇急症,去到又退左小小燒,醫生只係比左d退燒水同感冒藥佢就返左屋企,但根住嗰幾日連續都燒都38至39度幾,食退燒藥都唔多退燒,睇西醫又話佢喉龍發炎所以引致發燒,塞肛至稍為退左d燒,點知一退燒兩日就出玫瑰疹,面仔同個身度都有,不過唔係好嚴重,無再發燒,又唔痕,至無咁擔心咋~病完之後幾日囝囝行路都無力,腳軟軟,睇見佢咁都幾擔心,胃口又唔係幾好,好彩呢個星期胃口已經好返好多,如果唔係都唔知點算好~

男爵府

danielsh

我陪月講出疹期間,好比bb食雞蛋同豆腐,唔係會出得仲多(係再發d),我bb之前兩星期出咗d不知明紅疹,我都無比呀女食,遲d好返先食,廢事真係就......,兩個星期仲未消我晒,仲有少少!!!

複式洋房

咦...唔知大家嘅bb好番未呢
daniel仔就無發燒喇, 但係就無出紅疹wor, 只係sunday發現肚仔附近有一兩墶紅色嘢, 都唔知算唔算係...
家姐話可能出牙wor, 問我有冇發現d牙肉紅紅地, 吓 無睇過tim, 今晚返去要睇睇...

伯爵府

曦曦噚日下午退左燒la~
但退燒後d 鼻水, 咳就嚟哂..
仲有少少痾呀~~ :-(

大宅

pc 仔都退咗燒喇~但佢呢兩日好似無晒精神咁, 同埋成日發脾氣囉~

男爵府

我個女d紅疹都差唔多好晒,只淨兩隻手仔未消晒,好彩識散,如果唔係要抽血驗,可能係血小板過低,係就大鑊啦!!!好彩唔係咋.....

別墅

我個細b女由上個星期五開始發燒到今朝重有燒, 醫生話好可能係出疹.
helencyl

複式洋房

helencyl..
係呀...出玖瑰疹要燒三至四日架, 發完就會出紅點

別墅

danielsh,
我個細b女, 舊年11月出過玖瑰疹, 不過今次無上次咁高燒, 成日100.6左近,都好玩得. 個醫生話有好多種疹, 要睇定d先知喎!
helencyl

首頁

尾頁

跳至