自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我係咪有精神病?

本身個人都好被動, 所以一向都好少朋友, 生埋阿仔後就更甚少同朋友聯絡, 因各有各的家庭, 各有各忙… 個人成日都會覺得好唔開心, 但又冇原因, 做乜都提唔起勁, 都唔知自己想點的… 都唔知點講, 近排就連街都唔想出, 電視都唔睇, 雜誌都唔買, 公司食lunch時都唔跟同事一起, 寧願自己一個, 以前見到阿仔會好開心, 但而家見親佢都覺得好忟; 最想做的事就只有睡覺, 但瞓極個人都好攰, 只想瞓瞓瞓… 但身體又冇唔舒服喎… 好想知究竟發生乜事?????
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

Re: 我係咪有精神病?

不一定是精神病,但一定要看E生.
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果唔知原因情緒長期低落(2星期左右),就要搵醫生傾傾啦,早期精神病可以透過藥物治療的,當然要由醫生評估左先啦,有些家庭醫生會兼有心理輔導的。

別墅

我以前都係咁,去左睇精神科話我有情綷病抑(屈)症,
你都去揾個精神科醫生睇下,呢個病可大可小! ?-(

瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

好可能係其中一種情緒病嘅初期, 要快d去睇醫生, 病向淺中醫麻....你可以叫家庭醫生幫你評估, 睇吓要唔要轉介去睇專科.

禁止發言

好媽媽勳章

水晶宮

你個情況好似我一個朋友,佢down左好耐.
後來見親人都避開,
佢曾經食過抗抑鬱藥.
依家好番d

水晶宮

唔好拖啦! 快d去睇醫生,等佢幫下你啦! :-P

大宅

hi Giant,
你好呀,好高興你可以正視面對自己既問題呀, 講出黎問多d人意見總好過自己呢埋諗埋一邊, 我以前生完個頭1,2年都有咁既情況,睇醫生話我係產後抑鬱,但我始終唔認同囉,覺得自己一定唔係抑鬱囉, 至少我見到阿仔,從來無諗過會傷害佢, 我見到佢會好開心,但係個排真係無啦啦都會心情好down,一唔開心只係想訓,訓&訓,個人會無厘精神,對乜都無興趣,對朋友好似無面見人咁(因為肥左好多,無信心), 不過,我覺得始終都係問下醫生既專業意見係最好, 唔好再估估下啦....

Giant 寫道:
本身個人都好被動, 所以一向都好少朋友, 生埋阿仔後就更甚少同朋友聯絡, 因各有各的家庭, 各有各忙… 個人成日都會覺得好唔開心, 但又冇原因, 做乜都提唔起勁, 都唔知自己想點的… 都唔知點講, 近排就連街都唔想出, 電視都唔睇, 雜誌都唔買, 公司食lunch時都唔跟同事一起, 寧願自己一個, 以前見到阿仔會好開心, 但而家見親佢都覺得好忟; 最想做的事就只有睡覺, 但瞓極個人都好攰, 只想瞓瞓瞓… 但身體又冇唔舒服喎… 好想知究竟發生乜事?????

琥珀宮

睇黎又未至於有精神病,只係情緒出左問題,不過如果唔醫理,分分鐘真係會變精神病勒。

翡翠宮

搵小王子幫幫你→click here

首頁

尾頁

跳至