論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我朋友在cebu pacific買了張$904 元嚟緊星期日上機既機票比公主,但冇包行李費,姐姐同agent 講,agent 同返朋友講行李費要$500 元,話係勞工法例話要包,我朋友唔識即時比左$500 元姐姐走,我上返cebu check, 行李最貴45 kg 再extra 都係$288, 20kg 都只係$108, 朋友感覺被騙,會追究餘數,想問下大家勞工法例係咪一定要雇主送公主走要包行李費,感謝!!!

侯爵府

回覆:急! 請問請公主走,係咪要包行李費?是勞工法例嗎?

No! 受騙了!
上去理論,偷錄音,再告訴agent你會報警,涉嫌行騙.

公爵府

回覆:jesschi109 的帖子

唔洗包行李錢。

男爵府

jesschi109 發表於 14-1-22 20:41
我朋友在cebu pacific買了張$904 元嚟緊星期日上機既機票比公主,但冇包行李費,姐姐同agent 講,agent 同 ...
我炒姐姐時買平機票,冇包寄倉行李。佢問我,我答合約寫包機票冇寫行李,唔通你買半個香港返去都要我包埋? 你想寄咪自己比錢。而且又唔係完全唔比帶上機,手提唔過重就可以啦。

複式洋房

thx all, 聽日朋友會打比agent, 如agent話冇得追,即報警,再唔係星期日踩去機場,而家唔係為少少錢,係條氣唔順,朋仲話agent 當時仲好串!!( 呢間野在紅磡)

大宅

只包機票,Extra 行李費要佢自己比!!
存心欺騙,一定要追!!

複式洋房

朋友約左agent 同姐姐下午三口六面傾,姐姐同朋友講agent keep 起佢張電子機票,問agent 點解收500, 佢話唔清楚,ee 哦哦,講野九唔搭八,朋友有電話錄音,我一陣都落去睇下情況!多謝呢度d Jm 幫忙及意見!!

複式洋房

急!!! agent 話合約有寫要包!!!!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 jesschi109 的帖子

唔係吓話!
包行李 ?
包幾多公斤 ?

侯爵府

合約肯定没有

大宅

叫佢拎張合約出黎睇。 仲有行李費就算俾都唔使俾agent, 直接上航空公司補買就得,擺明呃錢

大宅

間agent在哪裡?我正在黃埔找緊工人:(

複式洋房

好長篇,未有時間打,遲少少補返件事過程,間野正正在有個路邊廟仔旁邊,真係黑店!

首頁

尾頁

跳至