論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Re: 大鑊,我搞到菲姐姐喊 :-(

我個工人都好驚青,有次我鬧緊我老公,我黑面,唔關工人佢事,佢以為自己做錯野,連飯都唔肯食,係咁垂淚,我叫極佢,佢都唔食飯,當時我係同我屋企人一齊出街食,攪到我好尷尬,亦好嬲,撞鬼你呀,發我脾氣唔食飯,就算我真係鬧你,都唔可以絕食抗議架!
不過,呢d野,鬧佢話佢都係無用既,咁第二日我再同佢解釋佢咁做會帶比我麻煩同尷尬,叫佢下次如果以為我唔滿意佢,就要開聲問我唔滿意d咩,點先正確,我會垣白同佢講,唔好估估下,佢都明白.

子爵府

醒目開學勳章

菲律賓英文係用she/her=he/his的
工人無講錯,係改到口咁解,我"車車"而家就我講番he/his,有時都要講多次,因為佢驚我誤會另一個she/her,大家文化唔同咁解,要互相比時間溝通。

子爵府

畀面勳章

開門見山 寫道:
樓主你又好鬼衰架jack....揾容記同賓記比...比阿乜生知道你咁話佢條菜.....你......庭比佢捧埋你做歌星...我絕對相信你會靚過容記 :mrgreen:
[quote]
BenBBall 寫道:
[quote]
Maltesers 寫道:
我岩岩走個個工人3日唔埋2日就喊啦∼
炒左佢,佢返黎執野都喊... =..='''''''
(cry when hug me)

[quote]開門見山 寫道:
佢係咪喺你老公面前喊呀 :mrgreen:

想做29?[/quote]
容祖兒都好過佢喎 [/quote][/quote]
係呀,係點知我靚過容祖兒架

子爵府

畀面勳章

winnie_sh 寫道:
菲律賓英文係用she/her=he/his的
工人無講錯,係改到口咁解,我"車車"而家就我講番he/his,有時都要講多次,因為佢驚我誤會另一個she/her,大家文化唔同咁解,要互相比時間溝通。

多謝 winnie, 真係活到老,學到老,各位,我係方中 'sir'

子爵府

畀面勳章

[quote]
開門見山 寫道:
....有d工人好鬼衰架...專門喺阿sir面前喊...等阿sir以為阿mom係西宮李香琴 :mrgreen: ....and then仲有 我並唔係乜長老輩..叫老哂我地... 我係"冇腦級"國民嚟,到家吓我仲未升級架 :mrgreen: 有排啦....到升果時...請大家預備一張超靚既臣枱比我用嚟........玩電腦 :mrgreen: [quote]
駛乜以為,我跟本就係李香琴+黃曼梨嘅化身,不過靚過容祖兒

子爵府

畀面勳章

方方媽媽 寫道:
我個工人都好驚青,有次我鬧緊我老公,我黑面,唔關工人佢事,佢以為自己做錯野,連飯都唔肯食,係咁垂淚,我叫極佢,佢都唔食飯,當時我係同我屋企人一齊出街食,攪到我好尷尬,亦好嬲,撞鬼你呀,發我脾氣唔食飯,就算我真係鬧你,都唔可以絕食抗議架!
不過,呢d野,鬧佢話佢都係無用既,咁第二日我再同佢解釋佢咁做會帶比我麻煩同尷尬,叫佢下次如果以為我唔滿意佢,就要開聲問我唔滿意d咩,點先正確,我會垣白同佢講,唔好估估下,佢都明白.

方方媽媽:
你其实應該講: '我鬧你一定會用英文,唔好對號入座'

子爵府

畀面勳章

食唔少野會肥係正常架啵∼
我D工人個個由新黎到走時,最少肥一倍..(幾個月炒左個D都係)
連我個 agent 都話:做乜養到個個都咁肥呀,拎去劏呀?

Maltesers:
又話你嘅工人要同你屋企人鬥智鬥力?咁你工人一定好醒,只需用腦,而可以將食物完全化為肉,唔係,點嚟 '最少肥一倍'

大宅

BenBBall,

there are many snacks, fruit & soft drinks in my home..
and they are umlimited supply by my mum!!!

of course, they like meat too~^^

子爵府

畀面勳章

Maltesers:

你家中長輩都好高 eq, 同工人死過時間仲有心情食 snake

大宅

我個工人黎左差唔多一年, 平均一個月喊一次咁多喇, 初初黎第一次喊就係我鬧佢開支唔暖既奶比初生BB飲, 我鬧完佢, 唔睬佢, 唔同佢食飯, 跟住嚇到佢死攬住我狂SAID SORRY, 我不停推開佢都唔放手, 跟住等佢平復左再同佢講, 叫佢以後唔可以攬我/身體接觸, 我同佢講明我覺得好嘔心.

子爵府

畀面勳章

等待BB的小貓 寫道:

我個工人黎左差唔多一年, 平均一個月喊一次咁多喇, 初初黎第一次喊就係我鬧佢開支唔暖既奶比初生BB飲, 我鬧完佢, 唔睬佢, 唔同佢食飯, 跟住嚇到佢死攬住我狂SAID SORRY, 我不停推開佢都唔放手, 跟住等佢平復左再同佢講, 叫佢以後唔可以攬我/身體接觸, 我同佢講明我覺得好嘔心.

佢交戲都好足喎 新來的?

大宅

我家bun姐昨晚第一次喊,我食完晚飯話我有嘢同佢傾,不肻喓等sir返來先講。

c6成11點先返,一坐低未講得幾句,我問佢做咩你今日遲咗返屋企,佢就開始喊,話求我唔好炒佢住,等多3個月喎,我問佢你講咩呀,做咩我完全唔明嘅。

我話你今日day off遲咗返屋企呀,唔係要炒呀,我想知你究竟發生咩事。

搞咗一輪先知我囡話要佢要8月返屋企,我話天呀,我個女得4歲咋,英文有幾好你知架,佢係講佢自己8月放暑假會留係屋企,而唔係要你返菲律賓呀,你聽埋d咁嘅嘢自己屈係心又唔同我講,係度估估下。真係吹漲。

大宅

Maltesers:

你家中長輩都好高 eq, 同工人死過時間仲有心情食 snake

係用黎屋企無野食(工人唔煮飯)時頂肚用的 =..=

子爵府

畀面勳章

[quote]BenBBall 寫道:
Maltesers:

係用黎屋企無野食(工人唔煮飯)時頂肚用的 =..=[/quote]
Malteses:
你最好唔好再俾 bun bun 食, 多多都唔夠佢地食架•
頭先食飯, 我見阿姐煮 d 嘢, 佢可能想我再丙到佢喊, 佢居然用煲湯豬肉骨去用南乳炆, 我好不悅, 佢仲以為我唔鍾意佢用咗 d 南乳, 激死我

大宅

Malteses:
你最好唔好再俾 bun bun 食, 多多都唔夠佢地食架•
頭先食飯, 我見阿姐煮 d 嘢, 佢可能想我再丙到佢喊, 佢居然用煲湯豬肉骨去用南乳炆, 我好不悅, 佢仲以為我唔鍾意佢用咗 d 南乳, 激死我

應該都唔會再有的了,我媽話今次個工人一定係 totally under my instrustion 喎...
都係聽住先,次次我媽咁講,唔夠一個星期佢就篤住個工人話佢呢樣點個樣點,之後就會靜一排...
到佢再話時,個工人就會好奇怪:D野一直都係咁做,做乜而家老細係咁鬧佢
到最後就係佢地不歡而散..

D工人只係識分咩肉,唔識分佢既功能,個個都係咁..

子爵府

畀面勳章

Maltesers:
喂, 你用工人幾耐呀? 點解你每次嘅答案都咁無懈可擊, 令我獲益良多, 加深了解......我自己

大宅

Maltesers:
喂, 你用工人幾耐呀? 點解你每次嘅答案都咁無懈可擊, 令我獲益良多, 加深了解......我自己

係就好囉,咁我D工人就唔洗次次都爛尾收場啦∼

在此多謝你咁讚賞我..

以前既工人最多係衰偷錢,都有唔比飯老人家食,同埋餐餐煮公仔麵比小朋友(即係我 ,個時仲細 )食...

有D都幾得意的... 一個星期扭爛洗手盆既水掣(換足一年),整塞個廁所大家無得用,唔提早出糧就打爛杯,一次3隻(暫時都未打爛哂,我不知幾想換過哂D杯 ),唔記得閂水掣,全屋水浸..

其實大家都係互相支持,都想你幫我,我又幫下你..
仲有比較既重要既(不過好似無乜用,都要用到先知)..
就係供D衰賓賓印印既名.. 菲律賓我唔清楚,只知係印尼改名,買身份好容易,所以同一個人有幾個名都唔出奇架..

希望可以將D衰工人趕盡殺絕啦∼^^

大宅

我個印都係咁話佢黎
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

子爵府

畀面勳章

係就好囉,咁我D工人就唔洗次次都爛尾收場啦∼

在此多謝你咁讚賞我..

以前既工人最多係衰偷錢,都有唔比飯老人家食,同埋餐餐煮公仔麵比小朋友(即係我 ,個時仲細 )食...

有D都幾得意的... 一個星期扭爛洗手盆既水掣(換足一年),整塞個廁所大家無得用,唔提早出糧就打爛杯,一次3隻(暫時都未打爛哂,我不知幾想換過哂D杯 ),唔記得閂水掣,全屋水浸..

其實大家都係互相支持,都想你幫我,我又幫下你..
仲有比較既重要既(不過好似無乜用,都要用到先知)..
就係供D衰賓賓印印既名.. 菲律賓我唔清楚,只知係印尼改名,買身份好容易,所以同一個人有幾個名都唔出奇架..

希望可以將D衰工人趕盡殺絕啦∼^^

果真係經驗豐富

首頁

尾頁

跳至