婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我大約慢性盆腔炎了半年
之前看D廢婦科醫生 一直都沒法確診是咩問題
無對症下藥,拖左好耐 (如果想知邊個廢醫生 都可以問我既 --)

近來朋友上個月介紹 一個好西醫醫生 終於確定左有尼個問題
食左抗生素 無痛 但之後又痛 已經沒有性生活多個月
西醫比左D 避孕藥我 用尼調整賀爾蒙, 下次來經開始食 一個月回診

期間有試過針灸係可以既 但食藥佢比既無反應 不太信任尼位中醫師

平日好易頭暈 好累 好辛苦 腰痛 仲會無野口食野
好想中醫方面都幫幫我醫好佢 我GOOGLE 話可以中醫醫

我年紀仲輕 , 未生過BB 唔想慢性盆腔炎 變到生唔到仔

希望大家幫幫我:( 有無醫好過盆腔炎的JM ??

大宅

回覆:sunflowerbbc 的帖子

我未試過盆腔炎,不過我平時睇開一個中醫,醫婦科同兒科都好好,頭暈腰痛果啲我都試過,都係搵佢調理好既。至於你話生bb,我食左佢3個月藥就bingo了。有需要可以介紹比你

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

sunflowerbbc 發表於 14-1-26 21:46
我大約慢性盆腔炎了半年
之前看D廢婦科醫生 一直都沒法確診是咩問題
無對症下藥,拖左好耐 (如果想知邊個 ...
可以pm好西醫資料嗎?

大宅

回覆:我好想醫好慢性盆腔炎 -JM有沒有中醫師推介?

我冇盆腔炎,不過你現在是炎症,睇醫生之餘,介囗都好重要,以下是抄書。

1)

大宅

我冇盆腔炎,不過你現在是炎症,睇醫生之餘,介囗都好重要,以下是抄書。

1)戒辛辣及刺激性食物,此類食物會使炎症加劇,必須禁止。(如煙酒,辛辣,咖哩,胡椒,韭菜,生薑,煎炸食物,蒜頭)

2)戒黏性強食物,會造成炎症久不能散,甚至會使炎症加劇,當患有炎症,囗腔或皮膚潰瘍,腫瘤或癌症等,一律要戒糯米及芋頭。

3)戒發物,在發炎期間,必須戒吃所有會引發炎症的食物(如香菜,燒䳠,牛肉,雞蛋,鹹蛋,蝦蟹,貝殼類類,芋頭,竹筍,猴頭菇,花生,腰果,意大利麵等)

4)戒大補陽氣及熱性食物,發炎代表身體有若干程度的積熱現象,所以不宜進食此類食物(如高麗參,鹿茸,雞,榴槤,荔枝,龍眼,芒果,櫻桃,紅棗等)

伯爵府

引用:我大約慢性盆腔炎了半年之前看D廢婦科醫生+

原帖由 sunflowerbbc 於 14-01-26 發表

我大約慢性盆腔炎了半年
請問症狀係點, 你點發現?

洋房

manandrain 發表於 14-1-26 22:29
我未試過盆腔炎,不過我平時睇開一個中醫,醫婦科同兒科都好好,頭暈腰痛果啲我都試過,都係搵佢調理好既。 ...

價錢如何??? 可以比資料我嗎?:)

洋房

回覆 小菜 的帖子

可以 但個個好貴的... 如果可以中醫OK 我都打算中醫方向平DD ?

洋房

Parkij 發表於 14-1-26 23:07

1)戒辛辣及刺激性食物,此類食 ...
唔該曬你呀 JM !!!!

原來紅棗都唔得 仲想補血TIM

洋房

fatping 發表於 14-1-27 07:46
請問症狀係點, 你點發現?

唉 講起就煩死人

我之前好腰痛 訓覺訓唔好 有夜尿札醒去兩3次
小腹長期全日扭住有壓迫感
現在這個情況是有好轉的

搞到成日個人無心機 行一陣又好累 頭又暈 唔想食野
尼個情況繼續

之前照超聲波又無事WO... 又話我可能係尿道炎/ 膀胱炎
根尼條路去醫 完全無用

根本唔係尼個問題 後來最後睇一個醫生先斷到症係慢性盆腔炎
食左藥好了點 但仲有......

大宅

引用:Quote:manandrain+發表於+14-1-26+22:29+我

原帖由 sunflowerbbc 於 14-01-27 發表
價錢如何??? 可以比資料我嗎?:)
診金60元,每日藥60元,係粉嶺既。如果有興趣可以pm詳細資料比你。祝你早日康復啊!

伯爵府

引用:Quote:fatping+發表於+14-1-27+07:46+請問

原帖由 sunflowerbbc 於 14-01-27 發表
唉 講起就煩死人

我之前好腰痛 訓覺訓唔好 有夜尿札醒去兩3次
死啦, 我呢排都腰痛, 成日半夜醒但唔一定要去洗手間, 一向都有d肚腩, 白帶亦一向都有, 點知自己係未?

大宅

引用:Quote:Parkij+發表於+14-1-26+23:07+我冇盆

唔該曬你呀 JM !!!!

原來紅棗都唔得 仲想補血TIM
唔駛客氣,我自己都有炎症,要介口嗰d我全部鐘意食,身體差時,食左即發。

如你想看中醫或針灸,仁済,博愛,廣華都有中醫部,選專家級(廣州來的),平靚正,d葯又靚。你想葯効好d,最好自己㷛,先浸1個鐘頭才㷛。

大宅

你嚴重/一開始時針灸同中醫要睇密d。

禁止訪問

洋房

fatping 發表於 14-1-27 19:15
死啦, 我呢排都腰痛, 成日半夜醒但唔一定要去洗手間, 一向都有d肚腩, 白帶亦一向都有, 點知自己係未?

...
腰痛可以係腎虛既 唔洗太擔心 我係睇婦科醫生知道的 但照超聲波完全無事 但個D位痛 佢話係尼個問題

洋房

Parkij 發表於 14-1-27 20:59
你嚴重/一開始時針灸同中醫要睇密d。
最新發展
今日平平地試下學校中醫先 我讀緊大學

學校中醫話我好奇怪 發炎個身體會有發炎症狀

但佢話我係虛 怕凍 體質 看不到有發炎????? ...跟住開左藥方比我

我上網打D藥名查 係醫腰痛腎虛的

但西醫又話我係盆腔炎 真係好大費解

洋房

回覆 Parkij 的帖子

唔該曬你 我想問尼D醫院既中醫 係打電話約定係親身去?

洋房

回覆 mamiworkhard 的帖子

其實事情係上年嫁啦 2013年 一次性行為之後 痛之後就一直睇唔同醫生都未能醫好

初只以為係尿道炎 膀胱炎 食左勁多抗生素..............

仲照過超聲波 話我子宮結構正常 無生瘤 無事

入埋急症睇 照X光 腎同膀胱都無事

最後先年尾判斷為慢性盆腔炎

大宅

回覆:sunflowerbbc 的帖子

博愛:search下博愛中醫,第一次打電話預約也可

仁済:以前第一次好似先要親身登記

廣華不太清楚

首頁

尾頁

跳至