論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點做好∼俾D意見

我宜家有左bb8個月喇,8月尾預產期,但又要湊住個大仔,宜家15個月.我宜家覺得好攰好辛苦,因我係全職媽媽,又要做家務,又要煮飯,又無人幫我手....

本來想請工人,但屋企人唔多鐘意,又無地方瞓,所以打消了∼
我宜家諗緊:
∼將大仔放落育嬰院,暫託嗰隻
∼請鐘點or家務助理
∼上門俾人湊大嗰個或將來湊細嗰個
∼剩係請陪月幫輕下.....

因得我老公做嘢,又唔想開支太大,所以唔知點好,大家可唔可以俾d意見or介紹下別人幫下手,我住天水圍的,唔該∼

複式洋房

Re: 點做好∼俾D意見

你有無老人家或親戚幫到你手呢?如果無既,就請個陪月幫下手先,坐完月之後就睇下你兩個小朋友易吾易湊,如果易就好辦,請個鐘點就得,但如果搞吾掂,將個大仔放係育嬰院都要架喇,其實你係全職媽媽就最好,呢個方案吾得,又可以試第二個方案.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

吓, 大果個得15個月, 而家剛剛識行冇幾耐, 真係睇少一秒鐘都唔得, 好容易發生意外
肚入面果個又8月出世, 唔係我淋你冷水, 你一個人點會攪得掂呀, 我個仔歲半多D, 奶奶+工人都係剛剛攪得佢掂...
我係你就將大仔放托兒所 (雖然真係有D殘忍, 個心會好掛)但亦冇辦法, 因初生BB好需要心機+時間, 你知啦, 湊BB真係draw 晒你D時間,冇一分鐘可以得閒,佢瞓左就要幫佢洗奶樽, 洗衫仔同纱巾, 佢一醒又要開始:餵奶,掃風,換片,氹佢瞓...........
sorry, 有D離題, 但我諗起都好驚, 千其唔好比我再之有左, 咁辛苦先至湊到亞仔識行識走唔駛抱,要我再生多一件又重新黎過, 我一定會入青山

主 賜 平 安

複式洋房

ampm 寫道:
你有無老人家或親戚幫到你手呢?如果無既,就請個陪月幫下手先,坐完月之後就睇下你兩個小朋友易吾易湊,如果易就好辦,請個鐘點就得,但如果搞吾掂,將個大仔放係育嬰院都要架喇,其實你係全職媽媽就最好,呢個方案吾得,又可以試第二個方案.

無呀,如果有人可以幫到手,我寧願出返去做嘢 我老爺一早講唔會湊,我奶奶已不在...其實育嬰院我覺得好似最好,但會否不接受我報名?因我是全職媽媽AR?~THX

複式洋房

ecling 寫道:
吓, 大果個得15個月, 而家剛剛識行冇幾耐, 真係睇少一秒鐘都唔得, 好容易發生意外
肚入面果個又8月出世, 唔係我淋你冷水, 你一個人點會攪得掂呀, 我個仔歲半多D, 奶奶+工人都係剛剛攪得佢掂...
我係你就將大仔放托兒所 (雖然真係有D殘忍, 個心會好掛)但亦冇辦法, 因好需要心機+時間, 你知啦, 湊BB真係draw 晒你D時間,冇一分鐘可以得閒,佢瞓左就要幫佢洗奶樽, 洗衫仔同纱巾, 佢一醒又要開始:餵奶,掃風,換片,氹佢瞓...........
sorry, 有D離題, 但我諗起都好驚, 千其唔好比我再之有左, 咁辛苦先至湊到亞仔識行識走唔駛抱,要我再生多一件又重新黎過, 我一定會入青山

係呀,我都開始發覺自己EQ低,唔識湊仔 :-( 我都想放育嬰院,又怕佢麻煩到人,....最慘我老公唔幫手,仲要執埋佢D手尾,真係辛苦死我~好羨慕D老公肯幫手嘅!我都知照顧初生BB好需要心機+時間,所以我都唔知點揀!您是在職媽媽嗎?那工人住您度定奶奶度咖?我就無您咁幸運喇~THX!

民房

放落育嬰院... >2000, and need to fetch from school around 18:00.

家務助理...50?/hr? x 30 days?

上門俾人湊....>3000+

why not employ a helper right now for 2 years?

屋企人唔多鐘意?? just your husband? other? request them to do more not just 唔多鐘意.

無地方瞓....living room + folding bed, it's ok if you advise first.

複式洋房

ecling 寫道:
我係你就將大仔放托兒所 (雖然真係有D殘忍, 個心會好掛)但亦冇辦法, 因初生BB好需要心機+時間, 你知啦, 湊BB真係draw 晒你D時間,冇一分鐘可以得閒,佢瞓左就要幫佢洗奶樽, 洗衫仔同纱巾, 佢一醒又要開始:餵奶,掃風,換片,氹佢瞓...........

係呀,我都開始發覺自己EQ低,唔識湊仔 :-( 我都想放育嬰院,又怕佢麻煩到人,....最慘我老公唔幫手,仲要執埋佢D手尾,真係辛苦死我~好羨慕D老公肯幫手嘅!我都知照顧初生BB好需要心機+時間,所以我都唔知點揀!您是在職媽媽嗎?那工人住您度定奶奶度咖?我就無您咁幸福喇~THX!

複式洋房

ecling 寫道:

係呀,我都開始發覺自己EQ低,唔識湊仔 :-( 我都想放育嬰院,又怕佢麻煩到人,....最慘我老公唔幫手,仲要執埋佢D手尾,真係辛苦死我~好羨慕D老公肯幫手嘅!我都知照顧初生BB好需要心機+時間,所以我都唔知點揀!您是在職媽媽嗎?那工人住您度定奶奶度咖?我就無您咁幸福喇~THX!

複式洋房

ecling 寫道:

男爵府

kennis,
知道你會好煩,但心情放輕鬆點,如果唔係對自己同bb既身心都唔好架.慢慢想想,再同老公傾傾,一齊去取共識,雖然幫手湊bb,男人都好少可以幫到上忙(我好明白),但至少佢要知道你而家既困難,唔開心,等佢支持你搵個好方法處理新既家庭生活,多個小朋友喎,好多野都會多左變數架.
我想你坐月時要有個陪月幫你處理家中的事務,因你要復原,而且呢個月會好辛苦(你都經歷過啦),如有需要,坐月後請住鐘點或褓母幫你處理你最覺得困難既野(可能係家務,可能係湊bb,可能係湊大仔)
辛苦多半年,等大仔一到2歲就同佢報讀n1(天水圍景湖居附近有間聖馬提亞堂幼稚園有n1,我朋友個仔仔都讀緊n1全日添,學識獨立),咁你就可以大部入時間湊小b囉,到時大b又返學啦,掂!
想想吧!

首頁

尾頁

跳至