家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

康健8138-全年純利2.2億增9.7倍,擬1送2紅股

我想問乜嘢係1送2紅股...即係點計呢...唔該晒.

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

Re: 康健8138-全年純利2.2億增9.7倍,擬1送2紅股

「紅股,即公司向股東額外派發的股份。如宣佈五送二,表示股東每持有五股股票將獲派送兩股紅股。紅股派發的目的,主要是希望給予股東回報,但又不欲大灑金錢,於是透過派送紅股,使股東持有的股數增加。

宣佈派送紅股的時間,大部分公司均會選在中期業績或末期業績宣佈時一併公佈。如有意獲得紅股,投資者應持有正股至紅股除淨日(即截止過戶日之前兩個交易日),始有權利得到派送。」

大宅

Re: 康健8138-全年純利2.2億增9.7倍,擬1送2紅股

如果#8138係1送2紅股,咁應該係每持1手(2000股),就送4000股。

男爵府

花子,

我係新手,我依家有8138,想問紅股幾時會派,係咪依家唔好放住ar?

thank you!

花子 寫道:
如果#8138係1送2紅股,咁應該係每持1手(2000股),就送4000股。

大宅

yiuyiu730,

#8138只係建議1送2紅股,未有確實日期。

另外有一則公報:
康健<8138.HK>每手買賣增至10000股,8月13日生效 。

大宅

大宅

「紅股派送,表面上屬百利而無一害,但其實僅是掩眼法。原因是:當派送了紅股,該股的每股盈利便會隨著發行股數增加而下降,每股盈利也會受到攤薄,每股淨值因而相對下降,市盈率亦會相應上升。而股數的增加,實際只是彌補了上述每股盈利及淨值的下降。

在紅股除淨日當天,該股股價會在開市前調整,以反映已發行股數的增長;除淨過後,股價將作適量調整。」

放唔放我唔敢教你喎!

反而我自己擔心係改每手股數,如果改左股數後,部份就會變左碎股,買賣會麻煩d
yiuyiu730 寫道:
花子,

我係新手,我依家有8138,想問紅股幾時會派,係咪依家唔好放住ar?

thank you!

[quote]
花子 寫道:
[/quote]

男爵府

而家入唔入得過?

別墅

每股平左, 但係股數多左, 對股東有咩着數....分明係昆人買而唔沽住. 我今日打去問話未有消息, 兩個工作天後再問喎...咁好死咩

複式洋房

原文章由 Maychua 於 07-6-28 20:59 發表
每股平左, 但係股數多左, 對股東有咩着數....分明係昆人買而唔沽住. 我今日打去問話未有消息, 兩個工作天後再問喎...咁好死咩

我係港交所的網頁知道8138會係7月19日係除淨日. 咁假如當7月18日的估值係$0.7. 咁除淨後會變咗幾多??? 唔該.

首頁

尾頁

跳至