跳至

首頁

尾頁

大宅

就黎比工人激死

尋日話個蒸奶樽煲壞左
我都算無追究
諗住可能都係用多幾個月唔使用
就拎番個傳統"拾"奶煲出來頂住先
已經叫左佢要小心睇火
因為好易會煲溶
今朝一早打黎
話d 奶樽溶晒
我d 火即刻沖到上頭頂
佢話可能落得水少
我問佢點用
有無睇火
佢話佢放左落去就行開左
我話佢你咁梗係溶晒啦
你唔知要睇火架咩
佢話唔知...

最慘係d 奶樽是剛剛上星期日買的
是用飲管的
因我想幫發仔介奶咀
而家又要買過晒...

想問下大家意見
bb而家都歲半
大家仲有無幫佢地d 奶樽消毒?
因有d 人話咁大個唔使蒸
用熱水6一6就ok
有無媽媽已經咁做緊?
so far有無問題?
如果得我就唔買蒸煲了
幾百蚊幾個幾個月...

洋房

Re: 就黎比工人激死

洋房

lazymama,唔好勞氣啦!

我巳經開始幫阿仔戒奶樽,不過,每天他都只是吃兩餐奶(早晚).早上他用有手柄的飲管杯,晚上就暫時戒唔到.或者不如你暫時用住個傳統烚奶煲,然後慢慢開始幫BB戒,可行嗎?

大宅

講開比工人激死...我已經做左喪C幾個月啦. :-(

其實可以唔洗再烚奶樽. 依家bb用既餐具同杯都係用滾水郎下就ok. 佢地大個左d抵抗力已經好左好多. 我知有好多mami已經無再烚奶樽.

別墅

fat ma,

<<因有d 人話咁大個唔使蒸
用熱水6一6就ok
有無媽媽已經咁做緊? >>

yes, I did not use sterilizer since she was 1 yr old. use hot water to rinse should be fine la...

大宅

我都仲有蒸奶樽, 因為我蒸奶樽器仲未壞 (不過, 我請了工人之後, 佢d bit bit聲唔知點解已經細聲左好多, 真係唔知佢點用 ), 但如真係壞都會用買, 因為我仲有個細未出世

不過, 我工人真係破壞王, 果時佢來唔夠一星期, 我地用來鎖住櫃門唔比個女攪個貼貼已比佢攪欄左 (佢仲話我個女整爛) 依家佢做左三個多月, 我屋企把風扇已經唔識左右轉, 同埋屋企d 易潔煲/鑊已經比佢擦到唔用得~ 遲d 唔知仲有咩比佢攪壞

我都無氣啦~ 依家想得樂天少少啦, 佢肯自動自覺做嘢, 又揍得掂我個女就算啦~

大宅

佢地班友. 唔知係咪食左大力菜...

複式洋房

do you gals know you can actually deduct HK$300 each month, if your helper break or damage your household items... of course you have to access the situation, esp. if you are a working mom, the helpers may do other non-noticeable destructive work at your house.

But you can always warn her that under the labour department regulation, you can deduct her HK$300 next time.

首頁

尾頁

跳至