跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個bk update真係反c人

各位靚媽快d入嚟報道啦,之前個topic出唔到post呀!

[ 本文章最後由 acpurples 於 07-9-15 14:46 編輯 ]

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我係度
bk好怪, post滿左就唔出字, 喂..... 你要出句提下人至得架, 新版好難用 ~~~
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

今日又超怪, 新post放最前, 尋日新post係最後 ~~~
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

大宅

原文章由 sherryyeung 於 07-7-5 14:35 發表 今日又超怪, 新post放最前, 尋日新post係最後 ~~~

新post 置頂先易睇, 報到!

大宅

而家終於都更正番將d新post置頂,好好多la,都起碼bk有留意用家意見,希望佢地會一直改善,新版應該點都唔可以差過舊版架ma

尋日同ivy傾開,佢話想同凝凝由3奶2餐轉2奶3餐,我都好心大心細,Cara近期又玩拒絕飲奶,呢幾日都係飲安令左右就唔肯再飲,頭先打番屋企,佢今日同公公婆婆去完街,仲要遲左飲,都係只肯飲半安,真係激c我,side晒我d奶

各位又點睇呢?其實真係應該幾時取代埋下午茶個餐奶?諗過做以下改動,唔知會唔會太drastic呢....

7:30am 埋身餵
9am左右 生果,零食 改食多少少固體如糊仔or bread
11:30am 粥仔 改12:30先食呢餐粥/爛飯
3:30pm 奶 改4pm左右食生果,零食
5pm左右 生果,零食
7:30pm 粥仔 改7pm食
10pm 埋身餵 改9:30食,等佢早d瞓

不過,想要我隻牛丁妹早d瞓真係難過登天,即管妄想下la!

[ 本文章最後由 acpurples 於 07-7-5 16:51 編輯 ]

大宅

我一早想轉3粥4奶

7:00 埋食餵
9:00 4-5安士瓶餵
12:00 粥
3:00 3安士瓶餵+一個蛋糕
6:00 粥
9:00 bb餅乾+蕉
11:00埋食餵

嵐嵐近2天零晨3-4時才睡
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

year發咗幾日燒....今日都仲有小小....大家都要小心吖....

year呢幾個星期都好痴身....講d好笑比大家聽...year唔知點解呢排成日都話: 搵阿奶吖奶吖...原來阿奶=埋身食....:loveliness: :loveliness:

近排year都學識咗好多嘢....畫畫la...顏色la...今日佢仲好笑...咁佢呢2日發燒我比佢貼退熱貼...今朝同佢"met"出嚟...過咗1陣佢模吓自己額頭問我: 媽媽無吖無吖...即係話點解今日唔洗貼....

呢幾日year病我都無比粥仔佢食...好似成個瘦晒....唔通佢知道咗我買咗露背裝比佢係1st birthday party著...依家減定肥:loveliness: :loveliness:

別墅

好耐都上唔到黎,終於上到啦,仿如隔世!
嘩,YEAR識講咁多野,Gideon都唔講人話,淨係ba ba da da wah wah ,一係就嗌,嗌到好大聲。
Gideon到宜家都沒有發過燒,幾乎沒有病過,真係多得人奶。如果再需要人奶推廣大使,我第一個報名。所以佢好大隻,沒有因病而瘦過,好好胃口。
你們有冇去過西田間BB餐廳呀?

男爵府

原文章由 girahei 於 07-7-6 02:55 發表
year發咗幾日燒....今日都仲有小小....大家都要小心吖....

year呢幾個星期都好痴身....講d好笑比大家聽...year唔知點解呢排成日都話: 搵阿奶吖奶吖...原來阿奶=埋身食....:loveline ...

勁啊, 畫畫 !!! 認顏色 !!! 講野 !!!
點解 year 會咁叻架 ???????????
就注定會失敗。

大宅

哎喲,今日又倒番轉頭"舊的在前"嗱... 真係頭都暈。 year係party時真係要表演下比我地開下眼界先得......

peggy,
gideon咁健康,你辛苦餵奶都甜在心頭啦

fwc,
乜嵐嵐都仲係可以食到咁多奶呀,5餐wor,真厲害。我都真係唔知幾恨我個女可以食到多d奶,今日又係.......1安就收工,隨後姐姐再用番一安加香蕉餵佢,佢就食晒,我諗佢係自動介奶。繼續係咁,到一歲後真係索性同佢轉3餐2奶。

sherry,
係度預祝Sheena生日快樂!!!

sheena,聽ee話,星期日起身啜媽媽一大啖,佢好錫你架,大個女唔好再扭計仔啦:loveliness:

男爵府

cara媽
呵呵呵, 多謝啊, 我星期日會比自助餐佢任食架啦 ~~~
就注定會失敗。

男爵府

Gideon媽
西田bb餐廳, 無呀, 開頭實人多, 唔去住啦 ~~~
就注定會失敗。

別墅

各位媽媽,
你哋好偉大,竟然堅持餵人奶,餵足1年!

大宅

fwc,
請問嵐嵐食咩蛋糕? 我暫時剩係俾凝凝食包包, 唔知邊d蛋糕可以食

原文章由 fwc 於 07-7-5 17:11 發表
我一早想轉3粥4奶

7:00 埋食餵
9:00 4-5安士瓶餵
12:00 粥
3:00 3安士瓶餵+一個蛋糕
6:00 粥
9:00 bb餅乾+蕉
11:00埋食餵

嵐嵐近2天零晨3-4時才睡

大宅

原文章由 doublei 於 07-7-7 20:21 發表
fwc,
請問嵐嵐食咩蛋糕? 我暫時剩係俾凝凝食包包, 唔知邊d蛋糕可以食

我地藝高人膽大, 會買伊滕家的清雞蛋蛋糕或芝士蛋糕, 儲肥嵐嵐, 嵐嵐而家有18磅啦
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

BK 搞乜呀,new post 又掉在底了。我在公司又留唔到言! >_<

明天我地同朗朗仔去麥記開生日會(提早幾日開),訂左個三磅蛋糕(聖安娜),除左cream 之外會比佢食。朗朗仔越大越為食,見我地食野就好興奮同where 我地,所以這兩個星期都幾乎大解放,雪糕又食dd,豆腐花又食dd,starbucks 個紅豆冰又飲dd,暫時係乜都食dd,一啖起兩啖止囉。

昨日病左,要食藥(抗生素),搞到停餵三日,要飲冰奶同奶粉,我餵佢飲奶粉時佢係都唔飲,要我奶奶餵就ok,今日下午再試都係唔得,最後頭先搞左一輪佢就飲喇,都唔知係開心定唔開心。我就泵左兩次奶(自己飲番, 不過得三安, 係有少少藥味),沖涼時又勁擠奶,唉,明日仲要挨,星期日d 藥就食晒,但我星期一早上不餵了,晚上臨訓時才餵,因為我怕d 奶仲有藥性,希望到時朗朗仲食媽媽奶啦。

西田個BB 餐廳有少少搵笨,只係叮熱番和光堂BB 食品。

大宅

澄澄d便便已經冇問題,係果次唔知點解會咁大鑊.

acpurples,

蘋果蜜棗水點煲?我冇煲過,唔知澄澄肯唔肯飲.

我覺得澄澄有口氣,有冇方法除口氣呀?你地仲係未同阿b抹口腔?因為澄澄好鬼抗拒,好難抹呀......而家佢出梗第7,8隻牙,幾時要開始刷牙呀?

大宅

西田bb餐廳都想同year去吓....year依家總之我食咩佢都要食...所以我咩都比year食小小la...就嚟打1歲針la...好擔心...聽其他mama講1歲針打完後bb都會發燒....

大宅

原文章由 sherryyeung 於 07-7-6 14:11 發表

勁啊, 畫畫 !!! 認顏色 !!! 講野 !!!
點解 year 會咁叻架 ???????????

比大家睇吓year嘅晝....我諗叫塗鴉似d....

大宅

今個星期六,朋友一家嚟左我地屋企玩,佢地對仔女4&2歲,阿女唔知係咪見人地係度行嚟行去,激發起佢都係度係咁行 其實佢之前都已經可以行到一,兩步咁,但係就唔係好穩。夜晚去到公公度繼續表現,重要一路聽歌跳住舞咁週圍行。

看牛日子將有排捱.....

fwc, 確實係藝高人膽大,我到而家除左白麵包之外,都係未敢比任何大人製成食物阿女食

lingb,多謝你誇獎,都係做得幾多得幾多咁啦!到一歲後就真係可能會停,做到而家都仲可以全人奶,都已經好滿足架啦。

首頁

尾頁

跳至