懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人是第一胎, 請問應該要點揀BB奶粉? 若o係私院生, 係唔係入院前要決定?

大宅

回覆:LPMA 的帖子

入院時要講明,因為我開刀,未上奶,醫院時全奶粉,之後先人奶。

個人覺得每款奶粉都有好懷,我見醫院餵奶時,乜奶粉都有媽咪揀。選擇時,可留意貨源、價錢、口碑,但最後都要睇BB食成點,吸引如何,大便次數,靚唔靚之類。我都係問朋友,入院前幾日先決定到。而家食illuma, 身邊朋友都食佢,通常都係夜晚食1,2餐,飽肚D,BB可以瞓耐D,日頭全人奶。so far 好好。

複式洋房

回覆 Dadagaga 的帖子

illuma係唔係直係物有所值?若可餵人奶, 食illuma補充都唔貴, 但若全奶粉illuma會唔會好貴?我現在食美XXX媽媽奶粉, BB食相同brand會唔會易受d?

大宅

回覆 LPMA 的帖子

我冇比較過其他,不過我個人同朋友經驗,illuma BB吸收好,我個囡又肯食,又長肉,有便便,又靚,我估食人奶都有關係。我估全奶粉,三星期左右食一鑵,睇BB食唔食得多,因為我嗰鑵食左3星期,仲有一半左右,我囡每3個鐘食3安,6餐人奶2餐奶粉。
我選擇時,只係諗奶係佢唯一營養來源,價錢係貴成倍,但一個月都係多$500左右(其實冇,因為人奶),飲餐茶都冇左。最緊要佢食得好痾得好瞓得好,身體好發展好就得。佢好我都好。

男爵府

回覆:選擇奶粉要考慮d咩?

考慮BB有冇敏感、同埋會唔會俾大6人買曬,搞到BB冇奶食要去撲奶粉。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至