論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

如果想同工人續第二次約(即將會做到至6年), 可否將僱主轉老公, 而唔洗俾長期服務?

男爵府

原文章由 riaria 於 07-7-11 14:21 發表
如果想同工人續第二次約(即將會做到至6年), 可否將僱主轉老公, 而唔洗俾長期服務?

一樣要比長期服務金.

侯爵府

既然都續第3個約, 即係佢做到吾差, 甚至係好啦, 都吾好為左萬零兩萬元黎做法律la, 就算真係得, 個工人都做得吾開心啦, 還要一陣比工人告................

請過個新既, 吾岩, 抄左佢, 都要萬幾元啦

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

地址一樣, 好似唔得.
佢咁好, 比佢都抵啦

主 賜 平 安

珍珠宮

佢係好的你先諗同她再續, 既然係好野 , 比得廿心, 佢又做得開心, , 揀過唔好就煩啦.

珍珠宮

幾多人恨俾都俾唔到,因為請唔到好工人
如果工人係好,佢應得既,要俾
如果係因為你屋企負擔唔到的話,咁就請個新工人啦。
不過正如Lily媽咪所講,請個唔好你仲煩,仲跌錢~~
你自己諗諗la
原文章由 LILY媽咪 於 07-7-11 15:55 發表
佢係好的你先諗同她再續, 既然係好野 , 比得廿心, 佢又做得開心, , 揀過唔好就煩啦.

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 07-7-11 14:42 發表
既然都續第3個約, 即係佢做到吾差, 甚至係好啦, 都吾好為左萬零兩萬元黎做法律la, 就算真係得, 個工人都做得吾開心啦, 還要一陣比工人告................

請過個新既, 吾岩, 抄左佢, 都要萬幾元啦

絕對同意 自己諗o下如果你老細咁對你, 你仲會唔會交個心出o黎做o野先 :lol:

洋房

原文章由 JINGJINGMAK 於 07-7-11 16:07 發表

絕對同意 自己諗o下如果你老細咁對你, 你仲會唔會交個心出o黎做o野先 :lol:

問題係, 佢又唔係真係好好, 只不過係照顧到小朋友, 而家中既野做熟左, 但有好多野我係隻眼開隻眼閉, 有時真係頂佢唔順架.
所以而家都好煩, 印印再在出面重新做, 都未必做得好或開心, 因為我的要求唔代表其他太太既要求, 可以在我家既做法, 佢去到第二個太太度可能俾人吵鬧或炒魷.
好簡單, 幾年來叫佢飲湯啦, 對身體好架, 佢重來一碗都冇飲過, 好了, 唔飲就算, 叫佢食生果好似叫佢去死咁, 又鍾意食辛辣既野, 攪到個口臭足咁耐, 難為了亞仔成日聞佢既口氣. 日日用耳機講電話, 邊講邊做, 係我星期六日在家佢先唔敢.....

民房

我建議請過一個新工人好d,絕大部分的外傭都係一年比一年差 (朋友及自己經驗),我個印傭第一、二年好好,做o野十分乾淨,又快又好;第三、四年開始日日講電話最少3-4個鐘,開始做o野馬虎,叫一樣做一樣,不過照顧到屋企個老人家就隻眼開隻眼閉啦,因為個老人家行動十分不更,好少工人肯做,點知第3個約仲差,佢同人借錢唔還,成日有人打我手機找佢 (因為屋企無裝電話,其實都係怕o左佢成日講電話),煩到死,最重要係個老人家有病,佢當無事又無通知我,結果個老人家要做手術...。未夠5年把她炒了。

首頁

尾頁

跳至